Μενού Κλείσιμο

Κούτρουφα Αρκαδίας

Τα Κούτρουφα είναι ορεινό χωριό του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας που είναι χτισμένο στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.120 μέτρων. Είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Αρκαδίας και αποτελείται από δύο οικισμούς, τα Άνω Κούτρουφα και τα Κάτω Κούτρουφα.  Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα Άνω Κούτρουφα και εγκαθίστανται στα Κάτω Κούτρουφα, το γειτονικό Άστρος και τους γύρω οικισμούς της περιοχής. Στην απογραφή του 2011 καταγράφηκαν 153 κάτοικοι.

Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από πανέμορφα δάση με καστανιές και καρυδιές. Στα Κούτρουφα ξεχωρίζει η εκκλησία της Παναγίας και το παλιό πετρόχτιστο Δημοτικό Σχολείο. Στα Κάτω Κούτρουφα  μπορεί κανείς να δει την όμορφη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα και μία υπεραιωνόβια ελιά, ηλικίας περίπου 2.000 ετών με περίμετρο 12 μέτρων.

Κάθε χρόνο διοργανώνεται από τον Εκπολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Κουτρούφων η γιορτή της ελιάς, όπου ο κόσμος μπορεί να δοκιμάσει γαστρονομικές δημιουργίες  με κύριο υλικό την ελιά και το λάδι, αλλά και να διασκεδάσει με μουσική και χορό. Ο σύλλογος του χωριού ετοιμάζει διάφορες  εκδηλώσεις με αφορμή το καρναβάλι, τον εορτασμό της Παναγίας, του Αγίου Τρύφωνος και πολλές άλλες.

 

Φωτό: https://mapio.net/pic/p-38259460/