Μενού Κλείσιμο

Κορακοβούνι Αρκαδίας

Το Κορακοβούνι είναι πεδινός οικισμός, χτισμένος αμφιθεατρικά σε ένα ύψωμα στους πρόποδες του Πάρνωνα, στην άκρη μια μικρής κατάφυτης πεδιάδας. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 606 κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το εμπόριο.

Το χωριό χτίστηκε από τους κατοίκους του ορεινού Κορακοβουνίου, το οποίο σήμερα έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Το ορεινό Κορακοβούνι, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε μετά την καταστροφή του Παλαιού Κορακοβουνίου από τα τουρκικά στρατεύματα το 1687.  Μετά την καταστροφή του χωριού οι κάτοικοι ίδρυσαν ένα νέο χωριό στην θέση όπου βρίσκεται σήμερα το Ορεινό Κορακοβούνι. Κατά τα έτη της Τουρκοκρατίας ο οικισμός υπαγόταν στο Βιλαέτι Αγίου Πέτρου. Τον 18ο και 19ο αιώνα οι Κορακοβουνίτες ανέπτυξαν εμπορικές σχέσεις σε διάφορες περιοχές, όπως στην Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό. Κατά τα έτη 1750-1775 έδρασε στο χωριό ο κλέφτης Γεώργιος Λεβέντης (παππούς του φιλικού), ο οποίος ήταν πρωτοπαλίκαρο του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη, πατέρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας πολλοί Κορακοβουνίτες έγιναν μέλη της, με σημαντικότερο τον έμπορο Γεώργιο Λεβέντη (1790 – 1847). Η συνεισφορά των Κορακοβουνιτών στην Επανάσταση του 1821 ήταν σημαντική, καθώς  πολλοί αγωνιστές, μεταξύ των οποίων ο Θεοδόσιος Περβαινάς και ο Κωνσταντίνος Βαλσαμής, διακρίθηκαν στις μάχες των Δολιανών, Βερβένων, Τριπολιτσάς και αλλού. Το 1826 το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς από τις ορδές του Ιμπραήμ πασά. Μετά την απελευθέρωση το χωριό υπήχθη στον Δήμο Βρασιών (1834 – 1912).

Η πλακοστρωμένη κεντρική πλατεία του χωριού με αρκετά καλοδιατηρημένα σπίτια και με την επιβλητική εκκλησία να δεσπόζει στη νότια πλευρά της αποτελούν το σημείο συνάντησης των κατοίκων του χωριού. Η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, ρυθμού βασιλικής με τρούλο, είναι χτισμένη εξ’ ολοκλήρου με πέτρα από τα γύρω βουνά και αποτελεί πραγματικό στολίδι. Στην πλατεία υπάρχουν και τα περισσότερα καφενεία, εστιατόρια και καφέ. Μεγάλοι ευεργέτες του χωριού ήταν ο Γ. Καζάκης και ο Γ. Λεβέντης, μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Οι προτομές τους βρίσκονται στην «Μικρή Πλατεία», μπροστά από το δημοτικό υποκατάστημα.

Στην κορυφή του λόφου (144μ.) με την υπέροχη θέα υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι, οι Ταξιάρχες, ενώ στη δυτική πλευρά του χωριού είναι χτισμένο το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους, μετόχι της Παναγίας της Μαλεβής. Εκτός από τις εκκλησίες, που αποτελούν μνημεία αρχιτεκτονικής, υπάρχουν και αρκετά παραδοσιακά σπίτια, κτισμένα με πέτρα της περιοχής και κυρίως από τον Πάρνωνα.

Σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων από το χωριό, υπάρχουν πολύ ωραίες παραλίες που κάθε καλοκαίρι γεμίζουν από κόσμο.

 

Φωτό: https://www.greece.com/photos/destinations/Peloponnese/Arkadia/Village/Korakovouni/