Μενού Κλείσιμο

Κοκκοράς Αρκαδίας

Ο Κοκκοράς είναι ένα μικρό ορεινό χωριό που βρίσκεται κοντά στον Αλφειό ποταμό, μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον. Κάποτε ήταν κεφαλοχώρι με πολλές οικογένειες, ενώ τώρα έχει 62 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού βρίσκονται ερείπια από την περίοδο του Βυζαντίου ενώ εικάζεται ότι στην ίδια περιοχή πρέπει να άκμαζε στην αρχαιότητα η πολιτεία που έφερε σύμφωνα με τον Παυσανία την ονομασία Μελαινές.

Στην κορυφή του λόφου του χωριού δεσπόζει η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, η οποία χρονολογείται από τα τέλη του 1800. Τα σπίτια του χωριού είναι πέτρινα, χτισμένα στον παραδοσιακό Γορτυνιακό ρυθμό. Ξεχωρίζει επίσης το πετρόκτιστο παλιό σχολείο και ο ωραίος διαμορφωμένος χώρος του σε σημείο με υπέροχη θέα. Το χωριό διαθέτει πολλά τρεχούμενα νερά και αρκετή βλάστηση στην επικράτειά του αποτελώντας εξαίσια επιλογή για φυσιολατρικούς περιπάτους.

Στον Κοκκορά γεννήθηκε ο Κωσταντής Τσάκαλης, ο οποίος σύμφωνα με τον Φωτάκο, υπήρξε ένας εκ των επικεφαλής της σωματοφυλακής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και πολέμησε στο πλευρό του σε όλες τις μάχες για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τον Κοκκορά βρίσκεται το Μπαρδάκι, ο πιο απομακρυσμένος και νοτιότερος οικισμός της Ηραίας, ο οποίος σήμερα έχει ελάχιστους κατοίκους.

 

 

Φωτό: https://www.greece.com/photos/destinations/Peloponnese/Arkadia