Μενού Κλείσιμο

Κοκκινοράχη Αρκαδίας

Η Κοκκινοράχη είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο σε βουνοπλαγιά και σε υψόμετρο 650 μέτρων. Βρίσκεται στην περιοχή της Ηραίας και σήμερα ανήκει στον Δήμο Γορτυνίας.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Μπούζα και σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση οφειλόταν στον πρώτο κάτοικο που καταγόταν από το Μπούζι Μεσσηνίας. Ο άνθρωπος αυτός ήρθε καταδιωγμένος και κυνηγημένος από τη περιοχή του -λέγεται ότι είχε σκοτώσει κάποιον Τούρκο- άγνωστο πότε ακριβώς, σίγουρα όμως κατά τη περίοδο της Τουρκοκρατίας. Βρήκε ασφαλές καταφύγιο στη περιοχή της Ούρας κάτω από το χωριό που ξέρουμε σήμερα και λίγο πιο πάνω από τη Γκούρα. Μια μέρα καθώς έβοσκε το κοπάδι του βορειότερα από το σημείο που κατοικούσε, βγήκε μέσα από τα πυκνά φυλλώματα (πατουλιές) και την οργιώδη βλάστηση ένας τράγος έχοντας βρεγμένα τα γένια του. Ο τσοπάνος έβγαλε το συμπέρασμα ότι εκεί έχει νερό. Λέγεται ότι το σημείο ήταν εκείνο που κατασκευάστηκε η βρύση, η οποία σήμερα έχει χωθεί από πέτρες και χώματα. Κατ’ άλλους είναι η στέρνα απ’ όπου ποτίζονται τα περιβόλια. Αυτό το γεγονός τον οδήγησε στο να μεταφερθεί ψηλότερα και να στήσει το νοικοκυριό του στο σημείο που είναι σήμερα ο Κάτου Μαχαλάς του χωριού. Μέχρι πρόσφατα οι κάτοικοι είχαν εντοπίσει ευρήματα στη περιοχή της «Ούρας» που μαρτυρούσαν ότι υπήρχε χωριό εκεί. Το 1927 το χωριό μετονομάστηκε σε Κοκκινοράχη, από τον λόφο που υπάρχει στα δυτικά, με κόκκινο σκληρό χώμα (στουρνάρι) που λέγεται Κοκκινόχωμα.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, ενώ μέχρι τη δεκαετία του ’50 λειτουργούσαν στο χωριό καμίνια παραγωγής ασβέστη και κεραμιδιών. Σήμερα οι κάτοικοι είναι λιγοστοί με το χωριό να «ανανεώνεται» κατά την περίοδο της συγκομιδής των ελιών, τις γιορτές και τα καλοκαίρια που οι «ξενιτεμένοι» ξαναγυρίζουν στον τόπο τους.

Στις 21 Νοεμβρίου οι Κοκκινοραχίτες κάνουν ένα διάλειμμα από το μάζεμα της ελιάς και παρακολουθούν τη Λειτουργία στην εκκλησία «Τα Εισόδεια της Θεοτόκου», που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Η γιορτή ονομαζόταν από τους παλιούς «της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας» επειδή γιόρταζε στα μέσα περίπου της σποράς των χωραφιών. Επίσης  μεγάλο πανηγύρι διοργανώνεται στις 23 Νοεμβρίου στα «Εννιαήμερα της Παναγίας» που γιορτάζει η άλλη εκκλησία του χωριού.

 

Φωτό: https://www.kokkinorachi.gr/ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΡΑΧΙΤΩΝ
«ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»)