Μενού Κλείσιμο

Κερπινή Αρκαδίας

Η Κερπινή είναι γραφικό, ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας, χτισμένη σε υψόμετρο 920 μέτρων στις βόρειες πλαγιές του Μαινάλου. Ανήκει στον Δήμο Γορτυνίας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 85 κατοίκους.

Ανάμεσα στην Κερπινή και τις Oλομάδες και σε απόσταση περίπου 3 χιλιόμετρα από την Κερπινή βρίσκεται η εκκλησία του Αγιοταξιάρχη. Είναι κτισμένη μέσα σε μια μπαρουτοκαπνισμένη σπηλιά και τον καιρό της επανάστασης υπήρξε απόρθητο οχυρό των Ελλήνων. Στον λόφο του Αγιοθανάση  διασώζονται τμήματα αρχαίου κάστρου της Μυκηναϊκής εποχής και στον Άγιο Κωνσταντίνο ίχνη αρχαίου πολιτισμού.

Στην Κερπινή υπάρχουν αρκετές εκκλησίες. Ξεχωρίζει η  Αγία Τριάδα, η κεντρική εκκλησία του χωριού, που έχει κτιστεί το 1869. Είναι μια αρκετά μεγάλη εκκλησία, ρυθμού βασιλικής με τρούλο, κατασκευασμένη άρτια από σκαλιστή δίχρωμη πέτρα.

Αξίζει να αναφέρουμε ένα θρύλο από την προφορική ιστορία του χωριού που έχει διασωθεί. Λέγεται ότι με διαταγή των Τούρκων Αρκάδες μάστοροι έχτισαν στις αρχές της Τουρκοκρατίας ένα τρίτοξο γεφύρι στη θέση Παναγιά, στον Κερπινιώτικο Λάδωνα, για να μετακινούν εύκολα τα στρατεύματά τους. Με τον ξεσηκωμό των κλεφτών χτυπήθηκαν οι Τούρκοι του Λάλα και κυνηγημένοι πέρασαν το Λάδωνα προς την Αρκαδία. Μια Τουρκάλα αποκαμωμένη άφησε το μωρό της στη Βαλάκα της Κερπινής για να γλιτώσει. Το παιδί το περιμάζεψε ο τσέλιγκας Καραβασίλης κι όταν μεγάλωσε και του φανέρωσε την αλήθεια, εκείνο πήγε στους Τούρκους κι έγινε αξιωματικός. Κάποτε, όταν ήταν στη Στρέζοβα, κάλεσε τον Καραβασίλη να τον επισκεφτεί. Αυτός παρουσιάστηκε τρομαγμένος, μα ο αξιωματικός του υποσχέθηκε πως ό,τι ζητήσει θα του το κάνει. Ο Καραβασίλης παρακάλεσε να χαλάσει το γεφύρι, για να γλιτώσει ο τόπος από τις επιδρομές των Τούρκων. Ο Τούρκος αξιωματικός κράτησε το λόγο του και χάλασε το γεφύρι, ρίχνοντας στον τοίχο δριμύ ξύδι. Από τότε ονομάστηκε «Κομμένο γιοφύρι».

Το χωριό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 αποτελώντας καταφύγιο των κλεφτών. Ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κατέφευγε συχνά εκεί, καθώς είχε ισχυρούς φίλους που τον προστάτευαν.  Ηρωική ήταν η στάση των Κερπινιωτών και στην περίοδο της Κατοχής. Σήμερα υπάρχει στο χωριό λιτό μνημείο με τα ονόματα των Κερπινιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες ή εκτελέστηκαν την περίοδο 1940-1949.

 

 

Φωτό: https://www.kerpini-arkadias.gr/photos/general/village (Σύλλογος Απανταχού Κερπινιωτών)