Μενού Κλείσιμο

Κάτω Βέρβενα Κυνουρίας

Τα Κάτω Βέρβενα είναι οικισμός στους πρόποδες του όρους Ζάβιτσα, 5 χιλιόμετρα από το Άστρος Κυνουρίας. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και αποτελεί τη χειμερινή κατοικία για τους περισσότερους από τους κατοίκους των ορεινών Βερβένων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 220 κατοίκους.

Μέχρι το 1927 το χωριό ονομαζόταν Τσερένι και έπειτα μετονομάστηκε σε Τημένιον, ονομασία που κράτησε μέχρι το 1984 οπότε και πήρε τη σημερινή του ονομασία.

Ο οικισμός που δέχεται αρκετούς παραθεριστές το καλοκαίρι, έχει αρκετά καφέ και bar, ταβέρνες και εστιατόρια με καλό φαγητό, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η παραλία των Κάτω Βερβένων, το Παλιόχανο, έχει ρηχά πεντακάθαρα νερά και πλούσια αμμουδιά. Το όνομά της εικάζεται ότι το πήρε από το γεγονός ότι γύρω στο 1800 εκεί υπήρχε χάνι. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την παραλία βρίσκεται λιθόκτιστο κτίσμα της μεταβυζαντινής εποχής που φέρει πολεμίστρες από όλες τις πλευρές και μέχρι σήμερα προκαλεί ερωτηματικά στους επισκέπτες για την αρχιτεκτονική και τεχνοτροπία του. Από το χώρο όπου βρίσκεται το κτίριο λέγεται ότι μεταφερόταν ασβέστης στις απέναντι περιοχές της Αργολίδας. Κοντά στο Παλιόχανο υπάρχει μια σπηλιά από την οποία αναβλύζει υφάλμυρο νερό, το οποίο όμως ήταν πόσιμο για τα ζώα. Επίσης ένα χιλιόμετρο μακριά στη θέση Πύργος ή Ανεμόμυλος υπήρχε στην αρχαιότητα φυλακείο που ήλεγχε τον δρόμο από την Αργολίδα στην Κυνουρία.

 

Φωτό: https://www.kalimera-arkadia.gr/voria-kynouria/item/54207-i-paralia-palioxano-sta-kato-vervena.html