Μενού Κλείσιμο

Κάτω Δολιανά Αρκαδίας

Τα Κάτω Δολιανά βρίσκονται δίπλα στην πεδιάδα της Θυρέας, στις πλαγιές της οροσειράς Ζάβιτσα, σε μία περιοχή κατάφυτη από ελαιόδεντρα. Το χωριό διαπερνά ο χείμαρρος Τάνος καθώς και ο οδικός άξονας Τρίπολης – Άστρους. Ανήκει στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και έχει 595 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Το χωριό χρησιμοποιούνταν για τη χειμερινή διαμονή των κατοίκων των Άνω Δολιανών, όμως πλέον και με την ατόνηση της κτηνοτροφίας, έχει καταστεί μόνιμος τόπος διαμονής. Οι ασχολίες των κατοίκων είναι κυρίως η ελαιοκομία, η γεωργία, αλλά και η κτηνοτροφία.

Στην περιοχή βρίσκονται η αρχαία κωμόπολη Εύα, η Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού που χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ., καθώς και το γυναικείο μοναστήρι της Μονής Λουκούς. Επίσης, στη θέση Τσιόροβος υπάρχουν τμήματα οχυρωματικών έργων και σπιτιών του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ., λείψανα υδραγωγείου και τάφοι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φυσικές σπηλιές του χωριού, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της διάβρωσης των πετρωμάτων από τα νερά του ποταμού Τάνου και χωρίζουν τον οικισμό σε δύο γειτονιές.

Η παράδοση που θέλει τα Άνω Δολιανά να αποτελούν θερινή κατοικία και τα Κάτω χειμερινή των Δολιανιτών, ξαναζωντανεύει κάθε χρόνο με τη μεταφορά της εικόνας του Αγιώργη. Η εικόνα μεταφέρεται από τα Άνω στα Κάτω Δολιανά με τα πόδια, ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια. Η πορεία διαρκεί οχτώ ώρες, με τη συνοδεία πλήθους πιστών. Το έθιμο εγγράφηκε το 2020 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Φωτό: http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/photos/places/doliana/043.jpg