Μενού Κλείσιμο

Καστρί Αρκαδίας

Το Καστρί είναι γραφικό ορεινό χωριό του Πάρνωνα, απλωμένο σε πανέμορφο τοπίο, περιτριγυρισμένo από δάσος με άφθονα νερά, κρυμμένο μέσα στις καστανιές, τα πλατάνια και τις κερασιές, σε υψόμετρο 950 μ. Το μαγευτικό περιβάλλον έχει δώσει στο Καστρί και τα γύρω χωριά, το  προσωνύμιο «Πήλιο της Αρκαδίας». Ανήκει στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και είναι το μεγαλύτερο ενός συμπλέγματος χωριών που όλα μαζί έφεραν το όνομα Καστριτοχώρια, έχοντας σήμερα 335 κατοίκους.

Παλιότερα, το χωριό ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος, από τον πολιούχο του. Στην περιοχή έδρασε κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους ο καπετάν Ζαχαριάς Βαρβιτσιώτης ο οποίος σκότωσε τον τοπικό αγά Λουμάνη που πίεζε με κάθε τρόπο τον ντόπιο πληθυσμό να τουρκέψει. Στη συνέχεια ζήτησε αμοιβή για τα παλληκάρια του, και ενώ ο τοπικός προύχοντας Αθανάσιος Κοντάκης έσπευσε να καταβάλει το μισό ποσό, ένας άλλος, ο Κουτσόπαπας ειδοποίησε τους Τούρκους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μάχη της Μαλεβής μεταξύ του Ζαχαριά και των Τούρκων. Αργότερα ο Κουτσόπαπας έμελλε να πληρώσει την προδοσία του όταν πιάστηκε από τον καπετάν Ζαχαριά.

Οι κάτοικοι του Καστριού ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, κυρίως όμως με την παραγωγή κάστανου. Διαθέτει τουριστική υποδομή με ενοικιαζόμενα δωμάτια και πολλές ταβέρνες για φαγητό. Η κεντρική πλατεία του χωριού έχει πανοραμική θέα προς το φαράγγι και τα βουνά του Πάρνωνα. Μέσα από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που στεγάζεται στο πετρόκτιστο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Καστρίου, μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει τον λαϊκό πολιτισμό μέσα από προσκυνητάρια, υδρόμυλους, αλώνια και παραδοσιακές βρύσες που διατηρούνται και σήμερα και να εξερευνήσει το περιβάλλον και τη φύση του Πάρνωνα.

Κοντά στο χωριό, ξεκινά επιβλητικό φαράγγι, όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, σκαρφαλωμένο σε απόκρημνο βράχο. Όμορφη και σχετικά εύκολη είναι η πεζοπορία προς τον Πάρνωνα, στην κοντινή κορυφή του Προφήτη Ηλία, όπου η θέα και η φυσική ομορφιά αποζημιώνει κάθε φυσιολάτρη.

 

 

Φωτό: https://www.discoverkynouria.gr/el/sights/kastri