Μενού Κλείσιμο

Καρκαλού Αρκαδίας

Η Καρκαλού είναι ένα μικρό χωριό της Γορτυνίας, πάνω στον οδικό άξονα Τρίπολης-Πύργου, μεταξύ Βυτίνας και Λαγκαδίων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 76 κατοίκους.

Ο οικισμός είναι κτισμένος σε μικρό, καταπράσινο και πανέμορφο οροπέδιο, τριγυρισμένο από τα πυκνά ελατοδάση του Μαινάλου. Τα σπίτια του χωριού, σύγχρονα στην πλειονότητά τους, είναι  αραιά χρισμένα. Οι λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τις αγροτικές εργασίες.

Στο χωριό ξεχωρίζει η όμορφη εκκλησία, κοντά στη διασταύρωση για τη Δημητσάνα. Δίπλα από το χωριό περνά ο ποταμός Λούσιος, οι πηγές του οποίου βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το χωριό, κοντά στο χωριό Καλονέρι.  Περίπου 2 χιλ. ΝΔ του χωριού, στο δρόμο για τη Δημητσάνα, ξεκινά το φαράγγι του Λούσιου. Στο σημείο αυτό βρίσκεται το γεφύρι της Καρκαλούς και διασταύρωση για το χωριό Σέρβου. Το χωριό αποτελεί σταυροδρόμι για την πρόσβαση στα χωριά της περιοχής: την πρωτεύουσα της Γορτυνίας Δημητσάνα, τα Λαγκάδια και τα χωριά της Ηραίας. Στο ύψος του χωριού, διασταύρωση οδηγεί στη Δημητσάνα, στη Στεμνίτσα και στου Σέρβου.

Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα. Δίπλα στο δρόμο για του Ράδου και κοντά στην Καρκαλού σώζονται τα λείψανα της αρχαίας πολίχνης Θεισόας. Τα υπολείμματα της ακρόπολης της αρχαίας κώμης ήρθαν στο φως από αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν το 1911. Επίσης αποκαλύφθηκαν λείψανα οχυρωματικού περιβόλου, του αρχαίου ιερού του «Μεγάλου Θεού» (αφιερωμένου μάλλον στον Δία που σχετίζεται άμεσα με τον Λούσιο), δύο άλλων οικοδομημάτων κοντά στο ιερό, όπως επίσης και οικοδομημάτων ρωμαϊκών και ελληνιστικών χρόνων. Επίσης στο χώρο βρέθηκε ένα χάλκινο ειδώλιο του 3ου αι. π.Χ.