Μενού Κλείσιμο

Καρδαρίτσι Αρκαδίας

To Καρδαρίτσι είναι μικρό ορεινό χωριό του Δήμου Γορτυνίας, χτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Αφροδισίου όρους, σε υψόμετρο περίπου 900 μ. Βρίσκεται μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον και έχει πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή.

Σχετικά με την προέλευση της ονομασίας του, έχει διατυπωθεί ή άποψη ότι είναι ελληνική λέξη που σημαίνει το μικρό καρδάρι και σχετίζεται  με την κτηνοτροφική δραστηριότητα της περιοχής. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ίδρυση του οικισμού. Η πρώτη καταγραφή με την ονομασία Καρδαρίτσι ανάγεται στην περίοδο της Ενετοκρατίας στην Πελοπόννησο, δηλαδή την περίοδο από το 1650 έως το 1714. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για πρώτη φορά στην ιστορία του το Καρδαρίτσι και μάλιστα ως KARDARIZI αναφέρεται σε επίσημα έγγραφα. Πιο συγκεκριμένα στο βιβλίο του Β. Παναγιωτόπουλου «Πληθυσμός και οικισμοί της Πελοποννήσου 13ος-18ος αιώνας», έκδοση της Εμπορικής Τραπέζης, υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία μιας μεγάλης απογραφής του πληθυσμού που πραγματοποίησαν οι Ενετοί το 1700. Συμπεριλαμβάνεται όλη η επαρχία Καρύταινας με 121 χωριά μεταξύ των οποίων με αύξ. αριθ. 87 και το Καρδαρίτσι. Το χωριό είχε 22 οικογένειες με 85 συνολικά κατοίκους εκ των οποίων 43 άρρενες και 42 θήλεις. Από αυτούς 32 ήταν παιδιά 1-16 ετών και 12 ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, 9 γυναίκες και 3 μόνο άνδρες.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, δεν κατοικούσαν Τούρκοι στην περιοχή, λόγω του άγονου και δυσπρόσιτου τόπου, παρά περιορίζονταν στην είσπραξη των φόρων. Με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, το Καρδαρίτσι συστρατεύτηκε με την υπόλοιπη Γορτυνία κατά των Τούρκων. Ωστόσο, μόνο μία φορά έγινε πολεμική επιχείρηση κοντά στην περιοχή. Ήταν τον Ιούλιο του 1825 όταν ο Ιμπραήμ επέδραμε κατά της Γορτυνίας λεηλατώντας και καταστρέφοντας τα πάντα. Ο Λαγκαδινός οπλαρχηγός Κανέλλος Δεληγιάννης στο προσωπικό του ημερολόγιο σημειώνει ότι οι δυνάμεις του Ιμπραήμ έκαψαν την ίδια ημέρα, την Κοντοβάζαινα, το Βούτσι και τις Ράχες ενώ το βράδυ διανυκτέρευσαν στα Βελημαχοχώρια δηλ. το Βελημάχι, το Καρδαρίτσι, τους Παραλογγούς και δύο τρία ακόμη γειτονικά χωριά.

Στο χωριό υπάρχει ανδριάντας του οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και χτίστηκε πολύ πριν το 1850. Στον οικισμό υπάρχουν και γραφικές πετρόκτιστες βρύσες, όπως η Βρύση του Γκάλου, η βρύση του Ρίβλου και η Τρανή βρύση, η οποία ανεγέρθηκε το 1890.

 

Φωτό: https://kardaritsi.gr (Σύλλογος Καρδαριτσιωτών)