Μενού Κλείσιμο

Καμενίτσα Αρκαδίας

Η Καμενίτσα είναι ένα ορεινό χωριό του Νομού Αρκαδίας, χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, σε υψόμετρο 580 μ., μέσα στην κοιλάδα του ποταμού Μυλάοντα, στα σύνορα της Μαντίνειας με τη Γορτυνία. Βρίσκεται σε περιοχή που ξεχωρίζει για τη φυσική της ομορφιά, αλλά  και για την ιστορική της σημασία, καθώς έχει έρθει στο φως σημαντικότατος νεολιθικός οικισμός στο Σακοβούνι, που κατοικήθηκε μέχρι τα ύστερα μυκηναϊκά χρόνια και νεολιθικό σπήλαιο με οστεολογικό υλικό αλλά και αγγεία των ανωτέρω χρόνων. Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται στη θέση «Παναγία», εκεί όπου εικάζεται ότι βρισκόταν η αρχαία κώμη Τορθύνιον.

Οι ανασκαφικές έρευνες, οι οποίες ξεκίνησαν από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Δρ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο, αποκάλυψαν ίχνη κατοίκησης  της περιοχής σε διάφορες περιόδους. Στον λόφο Σακοβούνι έχει αποκαλυφθεί τμήμα νεολιθικού-μυκηναϊκού οικισμού, στις θέσεις Αγιάννης και Κάστρο λείψανα από προϊστορικό οικισμό, στη θέση Αγία Σωτήρα οικισμός της ελληνιστικής περιόδου που πιθανολογείται ότι είναι η αρχαία κώμη Τορθύνιον, ενώ στις θέσεις Αβύσαινα και Κάστρο έχουν έρθει στο φως λείψανα και φρούριο των μεσαιωνικών χρόνων αντίστοιχα. Το σημαντικότερο όλων όμως, κρίνεται το σπήλαιο που ανακαλύφθηκε στη θέση Παναγία, στην είσοδο του χωριού, το οποίο, σύμφωνα με τα προϊστορικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν, μάλλον κατοικήθηκε στη νεολιθική εποχή.

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος στην Καμενίτσα, είναι το ασκητήριο της Ανάληψης, ένα εκκλησάκι κι ένα μικρό οχυρό, πάνω στα επιβλητικά βράχια. Απέναντι δεσπόζει ο βράχος του Κότρωνα, που χρησίμευσε ως καταφύγιο κλεφτών και κατατρεγμένων στη διάρκεια του Αγώνα. Επίσης, ανάμεσα στα αξιόλογα αξιοθέατα της περιοχής είναι ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι του 1885, καθώς και τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου γνωστού με το όνομα Πεδινό Αγγελόκαστρο.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η Καμενίτσα έχει 156 κατοίκους, ενώ στην Τοπική Ενότητα ανήκει και το χωριό Καρβούνι, ένας μικρός ορεινός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 600 μέτρων στις βόρειες πλαγιές του Μαινάλου με 11 μόνιμους κατοίκους.