Μενού Κλείσιμο

Καλλιάνι Αρκαδίας

Το Καλλιάνι είναι παραδοσιακό χωριό του Δήμου Γορτυνίας, χτισμένο πάνω από το φαράγγι του ποταμού Τουθόα σε υψόμετρο 520 μ.

Σύμφωνα με την απογραφή Grimani, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1698, το χωριό καταγράφεται στους βενετικούς καταλόγους με πέντε κατοίκους.  Οι κάτοικοί του σήμερα ανέρχονται στα 291 άτομα (απογραφή 2011) και η κύρια δραστηριότητά τους είναι η γεωργία.

Η περιοχή γύρω από το χωριό διαθέτει άφθονα νερά και πηγές, με σημαντικότερη το Κεφαλόβρυσο, ενώ το φαράγγι του Τουθόα  προσφέρεται για περιπατητικό τουρισμό. Στα νερά του ποταμού λειτουργεί και εκτροφείο πέστροφας.  Σε μικρή απόσταση από το χωριό, στο λόφο Ποδημασιά έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα.

Στο χωριό ξεχωρίζει η όμορφη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Διαθέτει ξενώνα, αγροτικό ιατρείο, ταβέρνες, παντοπωλεία και καφενεία. Σημαντικό πολιτιστικό μνημείο του χωριού, που όμως δεν έχει αξιοποιηθεί, είναι το κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου που χτίστηκε μετά την ανασύσταση του ελληνικού κράτους. Σε έναν τοίχο του διασώζεται η επιγραφή «Δημοτική Σχολή 1859».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας οι Καλλιανιώτες τάχθηκαν το 1823 με το μέρος της Παλούμπας κατά τη διαμάχη Παλουμπαίων και Δεληγιανναίων, βοηθώντας έτσι στην πιο κρίσιμη καμπή της επανάστασης.

 

 

Φωτό: http://kallianion.blogspot.com/