Μενού Κλείσιμο

Κακουραίικα Αρκαδίας

Τα Κακουραίικα είναι χτισμένα αμφιθεατρικά σε τοποθεσία καταπράσινη με κρυσταλλένια νερά από δροσερές πηγές. Απλώνονται σε υψόμετρο 280 μ., κοντά στη γέφυρα του ποταμού Αλφειού, στη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού Τζαραχά, (υψόμετρο 430μ.) και στη δεξιά παραποτάμια κοιλάδα του Αλφειού στην περιοχή της Ηραίας.

Κοντά στα Κακουραίικα βρίσκονταν οι Αρχαίες Μελαινές, ένας από τους εννέα δήμους του κράτους των Ηραιατών. Ο περιηγητής Παυσανίας είχε επισκεφτεί την περιοχή και είχε αναφερθεί στις πλούσιες πηγές που την περιέβαλλαν. Στη θέση Λενικό, σε ύψωμα κοντά στον οικισμό Σαρλαίικα βρίσκονται τα απομεινάρια της ακρόπολης της αρχαίας κώμης.

Οι εκκλησίες του χωριού, από τις οποίες κάποιες είναι χτισμένες τον 19ο αιώνα, είναι σημαντικά αξιοθέατα. Η εκκλησία του Αϊ-Γιάννη, θεμελιωμένη στα θεμέλια αρχαϊκού ναού, ο ναός του Αγίου Βασιλείου (1824), που έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο ιστορικό μνημείο, και ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1833), που είναι και ο μητροπολιτικός ναός της Ενορίας. Υπάρχουν ακόμη τα εξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νικολάου, Αγίου Αθανασίου, Αγίου Κωνσταντίνου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Άλλα αξιοθέατα είναι η ξακουστή Σπηλιά του Λαγαύτη με το κρυμμένο μέσα της εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου Χριστανουπόλεως. Λίγο μετά τα Κακουραίικα, βρίσκονται τα χαλάσματα του «Πύργου του Αγά» περιτριγυρισμένα από πλούσια βλάστηση. Αριστερά του και σε μικρή απόσταση είναι ο ερειπωμένος μύλος της «Μουριάς του Καρατσώλη» με τα τρεχούμενα νερά του, σχεδόν πνιγμένος από υδρόβια βλάστηση. Αξιόλογο είναι το κτίριο της αποθήκης του παλιού γεωργικού συνεταιρισμού.

 

Φωτό: https://www.greece.com/photos/destinations/Peloponnese/Arkadia