Μενού Κλείσιμο

Ιαματικές Πηγές Ηραίας

Οι Ιαματικές Πηγές, χωριό του Δήμου Γορτυνίας, είναι χτισμένες σε καταπράσινο και πυκνό περιβάλλον  και αποτελούν σημαντικό κέντρο ιαματικού τουρισμού. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν «Λουτρά» λόγω των Ιαματικών νερών τις περιοχής.

Η περιοχή ήταν γνωστή από την αρχαιότητα για τη θεραπευτική ιδιότητα των νερών της και ειδικότερα κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Οι ιαματικές πηγές των Λουτρών είναι θειούχες και με εξαιρετική ποιότητα νερών. Στο χωριό υπάρχει σύγχρονο Υδροθεραπευτήριο το οποίο λειτουργεί με αυτεπιστασία του Δήμου από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου. Διαθέτει υποδομή για φιλοξενία αρκετών επισκεπτών και με άριστη ποιότητα υπηρεσιών. Ο ανακαινισμένος χώρος τους διαθέτει 20 υπερπολυτελείς καμπίνες, με 20 μπανιέρες, εκ των οποίων οι τρεις είναι για υδρομασάζ. Τα θειούχα νερά των πηγών θεωρούνται ενδεδειγμένα ιατρικά, με αποδεδειγμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Θεωρούνται από τις σημαντικότερες ιαματικές πηγές στην Ελλάδα. Το υδροθεραπευτήριο είναι το παλιότερο στην ελληνική επικράτεια και λειτουργεί με βασιλικό διάταγμα από το 1900.

Στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα μεταξύ των χωριών Άγιος Ιωάννης και Λουτρά βρισκόταν η Αρχαία Ηραία, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Αρκαδίας. Οικιστής ήταν ο Ηραιεύς, γιος του Λυκάονα. Οι κάτοικοι λάτρευαν τον θεό Διόνυσο, κατ’ άλλη δε εκδοχή λάτρευαν την θεά Ήρα. Σύμφωνα με τον Παυσανία και τα αρχαία κείμενα, η Αρχαία Ηραία ήταν αξιόλογη πόλη με αγορά, λουτρά και μεγάλους δρόμους, περιστοιχισμένους με δενδροστοιχίες, δάφνες και μυρσίνες. Στην Ηραία κόπηκε το 550 π.Χ. το πρώτο νόμισμα της Αρκαδίας, το αργυρούν τριώβολο, με κεφαλή της θεάς Ήρας στην μια όψη, στη δε άλλη, την επιγραφή ERA. Μετά τη διάλυση της Αρκαδικής Ομοσπονδίας (6ος αιώνας π.Χ.), η πόλη συνδέθηκε πολιτικά με τη Σπάρτη. Για τον λόγο αυτόν οι Αρκάδες την πυρπόλησαν το 369 π.Χ. Το 240 π.Χ. η Ηραία έγινε μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας και έκτοτε περιέπεσε στην αφάνεια. Η πόλη φαίνεται πως επανέκαμψε μερικώς τις επόμενες δεκαετίες, εντασσόμενη το 240 π.Χ. στην Αχαϊκή Συμπολιτεία, για να γνωρίσει σταδιακά την φθορά και την εγκατάλειψη μετά την οριστική επικράτηση των Ρωμαίων στον ελλαδικό χώρο (146 π.Χ.).

Οι Ιαματικές Πηγές Λουτρών Ηραίας έχουν σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 80 μόνιμους κατοίκους. Τις κύριες ασχολίες των κατοίκων αποτελούν ο τουρισμός, η γεωργία και η μελισσοκομία.

 

Φωτό: Το υδροθεραπευτήριο στις Ιαματικές Πηγές Λουτρών Ηραίας (https://www.arcadiaportal.gr/news/oi-perifimes-iamatikes-piges-sta-loytra-iraias)