Μενού Κλείσιμο

Έλατος Κυνουρίας

Ο Έλατος είναι ένα μικρό ορεινό χωριό χτισμένο στα 840 μ. υψόμετρο, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο γεμάτο με πλατάνια και καστανιές. Βρίσκεται ανάμεσα στα δύο κεφαλοχώρια της περιοχής, τον Άγιο Πέτρο και το Καστρί και ανήκει στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Έχει, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 56 κατοίκους.

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Δραγαλεβός και φαίνεται ότι προέρχεται από τη σλάβικη λέξη Dragalevo που σημαίνει δρόμος, βοσκότοπος, κοιλάδα. Η μοναδική γραπτή ιστορική πηγή που υπάρχει για τον παλιό Δραγαλεβό είναι του 14ου αιώνα, στο «Χρονικό του Μορέως». Σύμφωνα με τοπικές παραδόσεις, κοντά στο νεότερο Δραγαλεβό (σημερινό Έλατο), υπήρχε ένα μεγάλο χωριό που εγκαταλείφθηκε, άγνωστο για ποιο λόγο. Η τοποθεσία του παλαιού Δραγαλεβού είναι σε απόσταση 1.000-1.300 μέτρων, νότια του σημερινού χωριού. Σε εκείνη την περιοχή, οι κάτοικοι του χωριού φυτεύοντας τα αμπέλια τους είχαν βρει διάφορα απομεινάρια που αποδεικνύουν ότι υπήρχε παλαιότερα οικισμός.

Σήμερα, ο Έλατος έχει λιγοστούς μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Είναι ένα ήσυχο χωριό με πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον. Προς τα Αγιοπετρίτικα βρίσκεται ένα δάσος γεμάτο καστανιές, ενώ κάτω από το χωριό περνά ο ποταμός Τάνος ο οποίος ξεκινάει από τα διάφορα ρυάκια που συγκεντρώνονται από τον Πάρνωνα και καταλήγει στο Άστρος. Οι πηγές είναι άφθονες τόσο στο χωριό όσο και στη γύρω περιοχή. Ένα ωραίο σημείο του Έλατου είναι η τοποθεσία που βρίσκεται ο Άγιος Αθανάσιος, στο πάνω μέρος του οικισμού, μετά τα τελευταία σπίτια του. Στο χώρο που έχει διαμορφωθεί και αξιοποιηθεί από τον πολιτιστικό σύλλογο των απανταχού Ελατιωτών «Ο Άγιος Αθανάσιος», υπάρχει άφθονο νερό και δύο μεγάλες στέρνες τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του χωριού για να ποτίζουν τα περιβόλια τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο προαύλιο με τα πλατάνια, μπροστά από το εξωκλήσι, μπορεί κανείς να ξεκουραστεί και να απολαύσει τη θέα προς τα άλλα χωριά. Πανέμορφο είναι και το τοπίο που περιβάλλει την Κάτω Βρύση, 500 μέτρα έξω από το χωριό στο δρόμο προς Άγιο Πέτρο. Η πέτρινη βρύση βρίσκεται μέσα σε μια καταπράσινη ρεματιά, γεμάτη από πλατάνια. Είναι άλλος ένας χώρος που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια από τον δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο, όπου μπορεί κανείς να ξεκουραστεί από τον περίπατό του και να πιει δροσερό νερό.

 

Φωτό: http://dragalevos.gr/thevillage/