Μενού Κλείσιμο

Δόξα Αρκαδίας

Η Δόξα είναι χωριό του Δήμου Γορτυνίας, χτισμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων, στην πλαγιά του όρους Δόξα, στο οποίο οφείλει και την ονομασία της. Η τοποθεσία της προσφέρει θέα που εκτείνεται μέχρι το Ιόνιο Πέλαγος, ενώ γύρω της επικρατεί το φυσικό στοιχείο με το πράσινο των κάμπων, τα πλατάνια και τα νερά του Λάδωνα. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 186 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011.

Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Βρετεμπούγα. Σύμφωνα με την πρώτη εγγραφή για το χωριό εν έτει 1698 προκύπτει ότι ένας από τους πρώτους κατοίκους του ήταν ο Vreto Buas. Από αυτόν τον κάτοικο, γόνο της γνωστής και ονομαστής Ηπειρώτικης οικογένειας των «Μπούα» πιθανολογείται ότι πήρε την παλιά του ονομασία ο οικισμός.

Η Δόξα έχει καεί δύο φορές στην ιστορία της. Την πρώτη από τους Τουρκαλβανούς το 1779 και τη δεύτερη το 1943 όταν κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς ως αντίποινα για τον θάνατο ενός στρατιώτη τους. Οι οικογένειες που απέμειναν τότε ξανάχτισαν τα σπίτια και το χωριό ξαναβρήκε τις παλιές του δόξες.

Είναι ένα χωριό με παλιά πέτρινα σπίτια, με μια πλατεία στο κέντρο του και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Πρόσφατα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του τοπικού συλλόγου ένα Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου (1927). Στην έκθεση του μουσείου περιλαμβάνονται παλιά αντικείμενα που πρόσφεραν οι κάτοικοι του χωριού.

Τα καλοκαίρια και ειδικά τον Αύγουστο το χωριό ξαναζωντανεύει, καθώς κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Απανταχού Δοξιωτών καθώς και του Συλλόγου Νέων Δόξας, με λαϊκές βραδιές καθώς και πάρτι νεολαίας που λαμβάνει χώρα στο λαογραφικό μουσείο. Επίσης, κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου πραγματοποιείται εκδήλωση μνήμης για το κάψιμο του χωριού από τους Γερμανούς.

 

Φωτό: https://www.facebook.com/groups/161900583845948/