Μενού Κλείσιμο

Δήμητρα Αρκαδίας

Το χωριό Δήμητρα, χτισμένο σε υψόμετρο 660 μ., υπάγεται στον Δήμο Γορτυνίας και βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Αρκαδίας. Προς βορρά είναι ο λόφος του Προφήτη Ηλία, προς νότο βρίσκεται το βουνό Νταρίζα, όπου στη ρίζα του και σε όλο το μήκος του κυλούσαν τα νερά του Λάδωνα, πριν τη κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος το 1995.

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Δίβριτσα, αρβανίτικης προέλευσης, που σημαίνει τόπος με πολλά νερά. Η τωρινή της ονομασία οφείλεται στο αρχαίο Ιερό της Ελευσίνιας ή Αλούσιας Δήμητρας, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται στην περιοχή.

Κατά γενική παράδοση και πεποίθηση, η Δήμητρα αποτελούσε «Μετόχι» της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Αροανίων (Καλαβρύτων). Ο 19ος αιώνας ήταν ο «χρυσός αιώνας» της Δήμητρας και όλων των χωριών της Ορεινής Γορτυνίας. Με το τέλος του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδος, στη Δήμητρα αναπτύχθηκαν όμορφα σπίτια, πολλών ειδών εμπορικά μαγαζιά και εργαστήρια, όπως ραφεία και υποδηματοποιεία. Στο παρελθόν η Δήμητρα ήταν ένα ζωντανό χωριό. Οι κάτοικοι καλλιεργούσαν τα κτήματά τους, αμπέλια, ελαιώνες, κήπους, περιβόλια και ασχολούνταν με τον θερισμό, τον τρύγο και το μάζεμα της ελιάς. Σήμερα οι κάτοικοί της (103 μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011) ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την αμπελουργία και τις ελαιοκαλλιέργειες.

Είναι ένας όμορφος, παραδοσιακός οικισμός με σπίτια χτισμένα με πελεκητή πέτρα και γραφική πλατεία. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν παλιά πέτρινα γεφύρια με καμάρες, απομεινάρια των παλιών νερόμυλων, πολλά νερά χάρη στον Λάδωνα και μαγευτικό φυσικό τοπίο.

Σε κοντινή απόσταση είναι και το Μοναστήρι της Παναγίας της Κλειβωκάς, χτισμένο στη μέση ενός κοφτού βράχου, ύψους άνω των 200 μ. Το περιβάλλον είναι επιβλητικό και η μεγάλη πέτρινη σκάλα σε ανεβάζει στο προαύλιο της μικρής εκκλησίας, που είναι χτισμένη στο στόμιο της σπηλιάς, όπου πριν από έναν και πλέον αιώνα βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Η θέα από εκεί είναι πανοραμική, με τον ποταμό Λάδωνα να κυλάει δίνοντας ζωή στην κοιλάδα που δημιουργεί.

 

Φωτό: https://www.arcadiaportal.gr/news/horio-dimitra-kai-i-im-panagias-kleivokas-meteoro-tis-gortynias