Μενού Κλείσιμο

Χώρα Αρκαδίας

Η Χώρα είναι ημιορεινό χωριό του Δήμου Γορτυνίας, χτισμένο κοντά στον ποταμό Λάδωνα, σε υψόμετρο 436 μέτρων. Βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, με πεύκα, κυπαρίσσια, αυτοφυή φυτά και ελαιόδεντρα.

Είναι το αρχαιότερο χωριό του τέως δήμου Θελπούσης και ήταν η έδρα του δήμου από την ίδρυση του μέχρι το 1855 και από το 1870 μέχρι το 1912 πού καταργήθηκε ο δήμος. Το χωριό εμφανίζεται στα Βενετικά έγγραφα το 1698 με το όνομα Τσακοναίοι Χώρα και αργότερα στις αρχές του 18ου αιώνα ως Χώρα. Οι Τσακονίες, σύμφωνα με νεότερες έρευνες, ήταν κατά τους Βυζαντινούς χρόνους οι στρατιωτικές φρουρές. Έτσι αποδεικνύεται ότι η περιοχή λόγω της στρατιωτικής θέσης της κατοικήθηκε από πολύ παλιά και μάλιστα στα χρόνια των Βυζαντινών. Σήμερα στην περιοχή υπάρχει και τοπωνύμιο με το όνομα Τσακονέικα.

Το 1698 το χωριό κατοικούνταν από 23 οικογένειες, το 1815 είχε 30 οικογένειες και λίγο πριν από την Επανάσταση, το 1820, είχε 197 κατοίκους. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Χώρας καταγράφηκε στην απογραφή του 1981 όπου είχε 428 άτομα. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού ήταν 122. Κύρια ενασχόληση των λίγων πλέον μονίμων κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Ελάχιστοι επίσης ασχολούνται και με την υλοτομία.

Η Χώρα συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821 με αρκετούς αγωνιστές, μεταξύ των οποίων και τον πιο γνωστό, Αθανάσιο Μπράμο. Μαύρη σελίδα για το χωριό αποτελεί η εκτέλεση κατοίκων από τους Γερμανούς μέσα στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, στις 23 Αυγούστου 1943. Αφορμή για την εκτέλεση 11 ατόμων και τον τραυματισμό πολλών άλλων ήταν ο αφοπλισμός Γερμανών στρατιωτών που περνούσαν από την περιοχή. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των δολοφονηθέντων, έχει αναρτηθεί στον τοίχο του ιερού ναού μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων και κάθε χρόνο γίνεται επιμνημόσυνη δέηση.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται το γνωστό μοναστήρι της Τίμιας Ζώνης, χτισμένο σε βράχο. Στην κοινότητα ανήκουν επίσης οι οικισμοί Δωδεκάμετρο και Ελαία. Το Δωδεκάμετρο είναι ένας μικρός οικισμός με λιγοστούς κατοίκους παράπλευρα του ποταμού Λάδωνα, σε απόσταση 5,5 χλμ. από τη Χώρα. Ο μικρός οικισμός της Ελαίας βρίσκεται σε μία πανέμορφη τοποθεσία παραποτάμια του ποταμού Ερύμανθου, κοντά στα σύνορα με την Ηλεία.

 

 

Φωτό: http://choragortynias.blogspot.com/p/blog-page_570.html