Μενού Κλείσιμο

Άνω Καρυές Μεγαλόπολης

Οι Άνω Καρυές είναι χτισμένες στην ανατολική πλευρά του όρους Λυκαίου σε υψόμετρο 1050 μ. και σε απόσταση 21 χιλ. από τη Μεγαλόπολη. Βρίσκονται κοντά στον δρόμο που οδηγεί στο ιερό βουνό των Αρκάδων, το Λύκαιο. Είναι ένα όμορφο ορεινό και καταπράσινο χωριό, με καρυδιές, κέδρα, βελανιδιές, λεύκες, πεύκα, έλατα, πουρνάρια, μουριές και οπωροφόρα δένδρα.

Το χωριό εμφανίζεται στις πρώτες απογραφές του 1300 μ.Χ. και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εποχή του Βυζαντίου, την περίοδο της Φραγκοκρατίας και του Μεσαίωνα και αργότερα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και του απελευθερωτικού αγώνα. Η νικηφόρα μάχη των Καρυών στις 22 Ιουλίου του 1825, όπου για πρώτη φορά νικήθηκε ο Ιμπραήμ, αναπτέρωσε το πεσμένο ηθικό των Ελλήνων αγωνιστών.

Από τους κατοίκους των Άνω Καρυών δημιουργήθηκαν δύο άλλα πεδινά χωριά, το Ίσωμα Καρυών και οι Κάτω Καρυές. Μετά την απελευθέρωση, το 1834, οι Άνω Καρυές έγιναν η έδρα του Δήμου Δασεών της επαρχίας Μεγαλόπολης, με πληθυσμό 913 κατοίκους. Το όνομα του Δήμου προήλθε από την αρχαία πόλη Δασέα την οποία έχτισε ο Δασεάτης, γιος του Λυκάονα και ήρωας της Αρκαδίας. Σήμερα το χωριό υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Μεγαλόπολης.

Αξιοθέατα του χωριού αποτελούν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το πνευματικό κέντρο, η βιβλιοθήκη με πλήθος βιβλίων, ένας παραδοσιακός παλαιός νερόμυλος και η παλαιά εκκλησία με την πλατεία της. Στις Άνω Καρυές διοργανώνονται κάθε τέσσερα χρόνια τα Λύκαια, μια γιορτή Παναρκαδική αλλά και πανελλήνιας εμβέλειας, ως αναβίωση των Αρχαίων Λυκαίων. Την πρωτοβουλία της διοργάνωσής τους έχει ο δραστήριος τοπικός σύλλογος, «Πατριωτικός Σύλλογος Άνω Καρυωτών». Στο χωριό διοργανώνεται πανηγύρι στη γιορτή του Προφήτη Ηλία, ένα εκκλησάκι που βρίσκεται κοντά στην ιερή κορυφή των Αρκάδων, δίπλα στα αρχαία μάρμαρα. Στο πανηγύρι, οι τσοπαναραίοι του χωριού και όλων των γύρω χωριών προσφέρουν γίδες βραστές, ντόπιο τυρί και ψωμί και κρασί. Επίσης κάθε χρόνο, το τελευταίο Ψυχοσάββατο πριν από την Πεντηκοστή και του Αγίου Πνεύματος, υπάρχει το παμπάλαιο έθιμο που ονομάζεται «του Ρουσαλιού το Σάββατο» κατά το οποίο γίνονται θρησκευτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και λαογραφικές εκδηλώσεις.

Ολόκληρος ο όγκος του Λυκαίου όρους προσφέρεται για πεζοπορίες, ορειβασίες, ποδηλασίες, περιπάτους και επισκέψεις αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων.