Μενού Κλείσιμο

Αγρίδι Αρκαδίας

Xτισμένο σε υψόμετρο 880 μ., το Αγρίδι, αγναντεύει τον ορεινό όγκο του Μαινάλου που βρίσκεται νοτιοανατολικά. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Γορτυνίας και απέχει 20 χιλιόμετρα από την κοσμοπολίτικη Βυτίνα.

Πολλά από τα παλιά, πετρόχτιστα σπίτια έχουν ανακαινιστεί για να υποδέχονται τους ξενιτεμένους, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι πια λιγοστοί. Στην είσοδο του χωριού καλωσορίζει τον επισκέπτη η όμορφη πετρόχτιστη βρύση, προφέροντας το δροσερό νερό της. Κατασκευάστηκε το 1878 και στο παρελθόν είχε δύο μεγάλα σουληνάρια. Στη θέση που βρίσκονταν υπάρχει ακόμη εντοιχισμένη πλάκα (από την ίδια πέτρα που έχει φτιαχτεί η βρύση) με χαραγμένο το έτος κατασκευής της: «Την 13 Ιουλίου 1878 Δ.Ι.». Κάτω και συμμετρικά στη μέση φέρει δύο όμοιους κύκλους με εγγεγραμμένες μαργαρίτες στο εσωτερικό τους και ανάμεσα στους κύκλους το σταυρό. Εσωτερικά έχει τις «ζαλώστρες», δύο πλακόστρωτα τουράκια (προεξοχές του τοίχου προς το εσωτερικό, ύψους περίπου ενός μέτρου), στα οποία τοποθετούσαν τα βαρέλια με το νερό για να τα «ζαλώνονται» εύκολα ή να τα φορτώνουν στα ζώα. Σήμερα λειτουργούν ως καθίσματα για τους επισκέπτες της βρύσης. Η νεολαία μάλιστα του χωριού χρησιμοποιεί τη βρύση ως μόνιμο καλοκαιρινό της στέκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα όλες σχεδόν οι οικογένειες του χωριού εξακολουθούν να παίρνουν νερό από τη βρύση.

Πολύ όμορφη είναι η εκκλησία του χωριού, η Αγία Τριάδα, που κτίστηκε γύρω στο 1865. Παλιότερα πάνω από την πόρτα της εισόδου ήταν χαραγμένο το έτος κατασκευής της, αλλά οι επισκευές που έγιναν το κάλυψαν. Στη θέση της εκκλησίας υπήρχε ένα εικονοστάσι της Αγίας Τριάδας και γι’ αυτό επιλέχθηκε η συγκεκριμένη τοποθεσία για να χτιστεί η εκκλησία. Είναι φτιαγμένη από  Λαγκαδινούς πρωτομάστορες, σε ρυθμό βασιλικής μετά τρούλου, ενώ το τέμπλο της έχει γίνει από  το ξύλο μιας και μόνο καρυδιάς.

Ιδιαίτερο είναι το λιθόκτιστο παλιό σχολείο, με τους κίονες στα μεγάλα παράθυρα, που ξεκίνησε τη λειτουργία του γύρω στο 1833-1835. Εκεί φοίτησαν οι μαθητές του Αγριδίου για περίπου 70 χρόνια, μέχρι το 1904 που χτίστηκε καινούργιο σχολείο από κληροδότημα του Συγγρού στο χωριό. Το παλιό σχολείο πουλήθηκε και έχει μετατραπεί σε κατοικία.

 

Φωτό: https://www.inarcadia.gr/dd/agridi/index.htm