Μενού Κλείσιμο

Άγιος Ανδρέας Κυνουρίας

Χτισμένος στις παρυφές ενός λόφου κοντά στη θάλασσα, δίπλα από ένα κάμπο κατάφυτο από ελιές, ο Άγιος Ανδρέας είναι κεφαλοχώρι του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Βρίσκεται πάνω στον δρόμο Άστρους – Λεωνιδίου και απέχει 6 χλμ. από το Άστρος. Κατοικείται κυρίως από Τσάκωνες και παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη και πληθυσμιακή αύξηση. Κατά την απογραφή του 2011 καταγράφηκαν 998 κάτοικοι.

Στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα τελειώνει το φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας και εκβάλει προς τη θάλασσα ο ποταμός Βρασιάτης. Είναι ένα γραφικό χωριό με πετρόκτιστα καλοδιατηρημένα σπίτια, όμορφη κεντρική πλατεία, πολύ πράσινο και ωραίες κοντινές παραλίες. Έχει καφενεία, ταβέρνες, εμπορικά καταστήματα και ξενώνες.

Σε απόσταση 3 χιλ. είναι η Παραλία του Αγίου Ανδρέα με γραφικό λιμανάκι, ταβέρνες, όμορφη θέα προς το Μυρτώο Πέλαγος και το Άστρος και καθαρή παραλία που έχει ως χαρακτηριστικό της έναν μισογκρεμισμένο πλαγιαστό ανεμόμυλο που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν ερείπια κυκλώπειου τείχους που κατά τους αρχαιολόγους ανήκε στην αρχαία κυνουριακή πόλη Ανθήνη. Κοντά στην παραλία βρίσκεται το μετόχι της Μονής Ορθοκωστάς που αποτελείται από μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και ένα ψηλό πύργο, πιθανότατα ενετικής κατασκευής. Και τα δύο κτίσματα φέρουν επιγραφές ανακαίνισης, 1714 και 1715 αντίστοιχα. Λίγο πιο μακριά, στον ποταμό Βρασιάτη,  διατηρείται ακόμη παλαιό πετρόχτιστο τοξωτό γεφύρι.

Αξιόλογα και πολυπληθή είναι τα πανηγύρια που γίνονται στον Άγιο Ανδρέα στις εορτές του Αϊ-Γιώργη, της Υπαπαντής, των Αγίων Αποστόλων και των πολιούχων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Κοντά στον Άγιο Ανδρέα στο δρόμο για το Λεωνίδιο, βρίσκεται το Αρκαδικό Χωριό, ένας πρότυπος και αυτοτελής οικισμός που άρχισε να δημιουργείται τη δεκαετία του ’80 από Αρκάδες ομογενείς της Αμερικής.

 

Φωτό: https://www.discoverkynouria.gr/el/sights/agios-andreas