Μενού Κλείσιμο

Αγιονέρι Γορτυνίας

Το Αγιονέρι είναι ημιορεινό χωριό στη νότια Ηραία, χτισμένο σε καταπράσινη περιοχή κοντά στον ποταμό Λάδωνα και σε υψόμετρο 310 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο οικισμός σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 50 μόνιμους κατοίκους. Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Μπέτσι.

Στο χωριό και στην τοποθεσία «Αλώνι του Καλλιντέρη», στις 21 Μαρτίου 1821 ο Δημητράκης και ο Γεώργιος Πλαπούτας μάζεψαν τα παλικάρια τους από όλη την Ηραία και ξεκίνησαν την επανάσταση του ’21 υψώνοντας ένα από τα πρώτα λάβαρα της Επανάστασης. Από το 1995 ο Δήμος Ηραίας έχει στήσει μνημείο στο σημείο αυτό και κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου γιορτάζεται η ιστορική επέτειος. Η πλατεία που φιλοξενεί το μνημείο είναι πλακόστρωτη και προσφέρει εξαιρετική προς τον κάμπο της Ηραίας.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Ο Σύλλογος του χωριού έχει δημιουργήσει πολιτιστικό κέντρο που στεγάζεται στο παλιό σχολείο του οικισμού. Ανάμεσα στα σημεία που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος είναι ο λόφος του Προφήτη Ηλία, από όπου μπορεί να απολαύσει εκπληκτική θέα.

 

Φωτό: Το Μνημείο Αγωνιστών στη θέση «Αλώνι του Καλλιντέρη» όπου ο Δημητράκης και ο  Γεώργιος Πλαπούτας ξεκίνησαν την Επανάσταση στις 21 Μαρτίου 1821(https://www.arcadiaportal.gr/news/ekdilosi-sto-agioneri-gortunias-gia-tin-epeteio-enarksis-tis-epanastasis-tou-21)