Μενού Κλείσιμο

Αγία Σοφία Κυνουρίας

Η Αγία Σοφία, ένα μικρό γραφικό χωριό, βρίσκεται χτισμένο είκοσι περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης και στη μέση του οδικού άξονα Τριπόλεως – Άστρους, σε υψόμετρο 580 μέτρων πάνω στους πρόποδες του Πάρνωνα. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και έχει 64 κατοίκους καταγεγραμμένους στην απογραφή του 2011.

Είναι δευτερογενής Καστρίτικος (από τα χωριά του Καστριού) οικισμός και ονομάστηκε Αγία Σοφία από την εκκλησία του που είναι αφιερωμένη στην μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδας και Αγάπης. Το χωριό ιδρύθηκε το 1850 από κάποιες οικογένειες που προέρχονταν από το Καράτουλα, οι οποίες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και ασχολήθηκαν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στη συνέχεια, οι κάτοικοι της Αγίας Σοφίας ασχολήθηκαν και με διάφορες άλλες παραδοσιακές επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως τη σιδηρουργεία και βαρελοποιία, επιτυγχάνοντας μάλιστα να αποκτήσει το χωριό σπουδαία φήμη σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα (τάφοι, πήλινα πιθάρια, παλιό υδραγωγείο κ.α.) που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Αγία Σοφία είχε κατοικηθεί κατά την αρχαιότητα, άγνωστο όμως από ποιους και πότε. Τα ευρήματα αυτά εκτίθενται για φύλαξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης.

Στη ρεματιά του χωριού η φύση είναι μοναδική με το μικρό ποταμάκι που πηγάζει από την πηγή της Μάνας ανάμεσα σε καρυδιές, ροδιές, πλατάνια και πολλά άλλα δέντρα. Παραπλεύρως της ρεματιάς μέσα σε σπήλαιο, βρίσκεται το προσκυνητάρι του Αγίου Σάββα, όπου τελούνται λειτουργίες. Στη δυτική πλευρά του χωριού διασώζεται ανέπαφο το «Φορτωμένο Καμίνι», δηλαδή το ασβεστοκάμινο όπου παραγόταν ο ασβέστης. Ξεχωριστό είναι και το επιβλητικό πέτρινο Γεφύρι του Ξεριά που χτίστηκε πριν από το 1850. Η καμάρα του έχει άνοιγμα 5 μέτρα και το ύψος του από την κοίτη του ποταμού είναι 7 μέτρα, ενώ το πλάτος του καλντεριμιού για τη διάβαση των πεζών είναι περίπου 4 μέτρα.

Φωτό: http://agiasofiablog.gr/site/