Μενού Κλείσιμο

Ζάρναρης Ευάγγελος

Οι ρίζες του βιογραφούμενου από τον πατέρα του είναι από τη Μάνη (περιοχή Ζαρνάτα) και από τη μητέρα του από τη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα ζει στην Πάρο και εργάζεται ως αρχιτέκτονας, ελεύθερος επαγγελματίας.

Ο παππούς του βιογραφούμενου από τον πατέρα του, ονομαζόταν Παναγιώτης Ζάρναρης. Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας και εργαζόταν σε εταιρεία λαδιών. Μετά τα 20 του χρόνια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργαζόταν σαν πωλητής πετρελαιοειδών. Είχε λάβει μέρος στον Μικρασιατικό πόλεμο. Παντρεύτηκε τη Μαρία Αννίνου, η οποία γεννήθηκε στην Πάτρα και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Κωνσταντίνο, τον Ιωάννη και τον Άγγελο.

Ο παππούς του από τη μητέρα του, ονομαζόταν Ευάγγελος. Γεννήθηκε και έζησε στη Θεσσαλονίκη. Με τη σύζυγό του Μαρία απέκτησαν πέντε παιδιά, τον Βασίλη, τον Δημήτρη, τον Θεόδωρο, τη Βασιλική, την Ελένη και τη Νίκη.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου ονομαζόταν Κωνσταντίνος. Γεννήθηκε γύρω στο 1918 στην Αθήνα. Τελείωσε την Ανωτάτη Εμπορική Σχολή και κατετάγη στον στρατό ως έφεδρος αξιωματικός. Συμμετείχε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παντρεύτηκε τη Βασιλική Τσιτροπούλου, η οποία γεννήθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη από τον Ευάγγελο και τη Μαρία. Η Βασιλική πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το γυμνάσιο και αμέσως μετά παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο, τον οποίο γνώρισε στη Θεσσαλονίκη. Απέκτησαν τρία παιδιά, τον Παναγιώτη, τον Ευάγγελο και τον Σωτήρη. Ο Παναγιώτης έφυγε γρήγορα από τη ζωή, μόλις στην ηλικία των 12 ετών, από δυστύχημα. Στις 13/08/1948 ο Κωνσταντίνος Ζάρναρης σκοτώθηκε στον Γράμμο. Ο θάναντος του συζύγου της και στη συνέχεια η τραγική απώλεια του πρωτότοκου παιδιού της, ανάγκασε τη μητέρα του Ευάγγελου να αναθέσει τη φροντίδα του δεύτερου παιδιού της στη μητέρα του συζύγου της, ενώ εκείνη παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη με τον μικρότερο γιο της, Σωτήρη.

Ο Ευάγγελος Ζάρναρης μεγάλωσε από την ηλικία των έξι μηνών με τη γιαγιά και τον παππού του στην Αθήνα. Από τότε που ο παππούς του έφυγε από τη ζωή, η γιαγιά αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην ανατροφή του γι’ αυτό και ο βιογραφούμενος της είχε μεγάλη αδυναμία. Ο Ευάγγελος μεγάλωσε σε ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον και έζησε όμορφα παιδικά χρόνια. Στην ηλικία των 10 ετών πήγε να ζήσει πάλι με τη μητέρα του και τον αδελφό του στη Θεσσαλονίκη, όπου και τελείωσε το Δημοτικό στην Ιωαννίδειο Σχολή Θεσσαλονίκης. Ήταν όμως πολύ ζωηρός νέος και η απόσταση που είχε δημιουργηθεί με τη μητέρα δυσκόλευε τη σχέση τους. Έτσι, το 1955 επέστρεψε στην Αθήνα και συνέχισε να ζει με τη γιαγιά του. Στη δευτέρα τάξη γυμνασίου επέλεξε να σταματήσει το σχολείο και γράφτηκε στη Σιβιτανίδειο Επαγγελματική Σχολή. Ήταν ανήσυχος νέος και σε μία προσπάθεια να βρει τον δρόμο του αποφάσισε στα 19 του χρόνια να φύγει στη Γερμανία. Εκεί γνώρισε μία άλλη χώρα με τάξη και τέλειο σύστημα και αυτό τον βοήθησε πολύ. Οι φοβερές βιβλιοθήκες της Γερμανίας ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει και να αγαπήσει το διάβασμα. Τελείωσε το Τεχνικό Λύκειο, το Μικρό και Μεγάλο Πολυτεχνείο. Η μεγάλη του αγάπη για τον κινηματογράφο και το θέατρο τον ώθησε να γίνει μέλος μιας κινηματογραφικής λέσχης και χορηγός θεατρικών παραστάσεων. Η αγάπη του αυτή διατηρείται έως και σήμερα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, εργάστηκε σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία.

Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα, όπου αρχικά εργάστηκε σε μια αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων και έπειτα σε μια ελληνογερμανική εταιρεία επίπλων κουζίνας. Το 1982 εγκαταστάθηκε στην Πάρο. Επέλεξε το συγκεκριμένο νησί γιατί αγαπούσε ιδιαίτερα τις Κυκλάδες. Στην Πάρο ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως ελεύθερος επαγγελματίας, Αρχιτέκτων Μηχανικός. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει πολλά οικοδομικά έργα και θεωρείται ένας καταξιωμένος επαγγελματίας.

Στο νησί γνώρισε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών και τη μετέπειτα σύζυγό του, Σπηλιώτη Ευδοκία, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας και παντρεύτηκαν το 1989. Η οικογένεια ολοκληρώθηκε με τη γέννηση του γιου τους Κωνσταντίνου το 1990.

Ο Ευάγγελος Ζάρναρης έως και σήμερα ζει και διατηρεί Αρχιτεκτονικό γραφείο στην Πάρο.