Μενού Κλείσιμο

Ξένος Θεόδωρος

• Έτος Γεννήσεως: 1939
• Επάγγελμα: Συνταξιούχος
• Τόπος Καταγωγής: Λάνθι Ηλείας, Πελοπόννησος, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Αθήνα, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Ελλάδα

O Θεόδωρος Ξένος γεννήθηκε στο Λάνθι του Νομού Ηλείας το 1939. Είναι γιος του Κωνσταντίνου Ξένου με καταγωγή από το Λάνθι και της Αρετής Παπαθεοδώρου με καταγωγή από τον Ανθώνα του Νομού Ηλείας. Σπούδασε Λογιστική και ίδρυσε την εταιρεία «ΕΤΡΟΞΥΛ» που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή ξυλείας και βιομηχανικών προϊόντων, αλλά και στην παραγωγή ξύλινων πατωμάτων. Σήμερα είναι συνταξιούχος, ενώ τα ηνία της εταιρείας ανέλαβε η επόμενη γενιά της οικογένειας. Είναι παντρεμένος με τη Χριστίνα Αποστολοπούλου και πατέρας δύο παιδιών.

 Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ονομαζόταν Θεόδωρος Ξένος και γεννήθηκε στη Ζάκυνθο.

H Ζάκυνθος είναι το νοτιότερο νησί του Ιονίου. H μορφολογία του νησιού, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική του θέση, έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον γεμάτο αντιθέσεις. Χαμηλά βουνά, εύφοροι κάμποι, αμέτρητες παραλίες και επιβλητικές ακτές διαμορφώνουν το φυσικό του τοπίο. Σύμφωνα με την παράδοση, το νησί οφείλει το όνομά του στον πρώτο οικιστή του, τον Ζάκυνθο, γιο του Βασιλιά της Τροίας Δάρδανου. Το νησί αποτέλεσε τμήμα του Βασιλείου του Οδυσσέα. Κατά την κλασική εποχή, η Ζάκυνθος ευημερούσε και εξελίχθηκε σε σημαντική ναυτική δύναμη. Στα τέλη του 12ου αι. κατέλαβαν το νησί Νορμανδοί. Το 1480, ακολούθησαν καταστροφές και λεηλασίες από τους Τούρκους και στη συνέχεια την κατέλαβαν οι Ενετοί. Στη Ζάκυνθο έγινε η πρώτη κοινωνική επανάσταση, όταν η κατώτερη τάξη ξεσηκώθηκε ενάντια στους Ευγενείς, στα 1628-32. Ακολούθησε η Επτανησιακή Πολιτεία, το 1800, η Γαλλική και η Αγγλική κατοχή και η απελευθέρωση της Ζακύνθου, στις 21 Μαΐου 1864. Το 1953, υπέστη μεγάλες καταστροφές από τα αδυσώπητα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Στην πόλη της Ζακύνθου με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα όμορφα κτίρια και τις πλακόστρωτες πλατείες υπάρχει η Δημόσια Βιβλιοθήκη, η Καθολική Εκκλησία του Αγίου Μάρκου, που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία, το Ενετικό Φρούριο, σε λόφο πάνω από την πόλη, στη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Ένα από τα λίγα κτίρια που διασώθηκαν από τους σεισμούς είναι η Μητρόπολη, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Διονύσιο, προστάτη του νησιού. H εκκλησία χτίστηκε το 1908 και στο εσωτερικό του φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου. Σημαντικότερα Μουσεία της πόλης είναι το Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και επιφανών Ζακυνθινών, το Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και το Μουσείο Κατοχής και Αντίστασης. O Διονύσιος Σολωμός (1798-1857), καθιερώθηκε ως ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας και γεννήθηκε στη Ζάκυνθο.

Σε ηλικία 16 ετών ο παππούς Θεόδωρος Ξένος μετοίκησε στον Πύργο Ηλείας για ανεύρεση εργασίας. Αρχικά, δούλεψε κοντά σε κάποιον σταφιδέμπορα και αφού έμαθε το εμπόριο, μετά τη λήξη της στρατιωτικής του θητείας, ασχολήθηκε με το εμπόριο σταφίδας και δημητριακών.

Ο Θεόδωρος Ξένος παντρεύτηκε την Αγγελική Γεωργίου, με καταγωγή από το Λάνθι του Νομού Ηλείας. Το ζευγάρι μετά τον γάμο του έμεινε στο Λάνθι.

Το Λάνθι βρίσκεται 13 περίπου χλμ. βορειοανατολικά της πόλης του Πύργου σε υψόμετρο 80 μέτρων και διοικητικά ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Ωλένης του Δήμου Πύργου. Στην Τοπική κοινότητα Λανθίου ανήκει χωροταξικά η γυναικεία Ιερά Μονή Παναγία Κρεμαστή, η οποία υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης και αποτελεί προσκύνημα πλήθους πιστών ολόκληρη τη διάρκεια του χρόνου. Επιπλέον, το χωριό κοσμούν και τέσσερα ξωκλήσια, ο Άγιος Ιωάννης, ο Άγιος Γεώργιος, οι Άγιοι Θεόδωροι και ο Άγιος Δημήτριος, καθώς και η εκκλησία στο κέντρο του χωριού, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και εορτάζει στις 9 Μαΐου. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των ορίων των Τοπικών κοινοτήτων Λανθίου και Κολιρίου σώζονται τα ερείπια ναού Βυζαντινής περιόδου που ανήκαν σε μετόχι αφιερωμένο στον Άγιο Θεόδωρο και βρίσκονται υπό την προστασία της εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων Ηλείας. Κύρια ασχολία των μονίμων κατοίκων του χωριού είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Στο Λάνθι, ο παππούς Θεόδωρος κατάφερε με τα χρήματα που κέρδισε από το εμπόριο να αγοράσει από την οικογένεια Ψημένου (γνωστή και πλούσια οικογένεια της Ηλείας) ένα κτήμα 250 στρεμμάτων, στο οποίο υπήρχαν σταφίδες και ελαιόδεντρα. Με την επένδυση αυτή κατάφερε να αποκτήσει μία οικονομική άνεση.

Ο Θεόδωρος και η Αγγελική Ξένου, το γένος Γεωργίου, απέκτησαν από τον γάμο τους τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια και ένα κορίτσι.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Κωνσταντίνος Ξένος, ήταν ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας και ασχολήθηκε με τα κτήματα και τη γεωργία. Σε ηλικία 24 ετών παντρεύτηκε την Αρετή Παπαθεοδώρου, με καταγωγή από τον Ανθώνα του Νομού Ηλείας. Ο Ανθώνας είναι ένα όμορφο χωριό, που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Πηνείας και ανήκει στον Δήμο Ήλιδας, με έδρα την Αμαλιάδα. Είναι κτισμένος σε υψόμετρο 377 μέτρων.

Το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του έξι παιδιά, τέσσερα κορίτσια και δύο αγόρια. Την Αγγελική (1928), τη Γιαννίτσα (1930), τον Παναγιώτη (1933), τη Νικούλα (1935), τη Γεωργία (1937) και τον βιογραφούμενο Θεόδωρο, τον Βενιαμίν της οικογένειας (1939).

Η αδελφή του βιογραφούμενου, Γεωργία Ξένου, σε νεαρή ηλικία αποφάσισε να μονάσει και σήμερα είναι μοναχή στη Σκαφιδιά Ηλείας. Όλα τα υπόλοιπα αδέλφια του ζουν στο Λάνθι Ηλείας και ασχολούνται με αγροτικές εργασίες.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά της μητέρας του, ονομαζόταν Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ήταν ιερέας στο χωριό Ανθώνα του Νομού Ηλείας. Ένας άνθρωπος πανέξυπνος, που φρόντιζε πάρα πολύ για όλο το χωριό.

Ο βιογραφούμενος, Θεόδωρος Ξένος, γεννήθηκε το 1939 στο Λάνθι του Νομού Ηλείας. Σε ηλικία 21 ετών έφυγε από το χωριό, για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε μόνος του στην Αθήνα και ξεκίνησε να εργάζεται στη βιομηχανία παρκέτων Μουρίκη, ενώ παράλληλα σπούδασε Λογιστική, στη διετούς φοιτήσεως Σχολή ΠΑΛΜΕΡ.

Το 1969, ο Θεόδωρος Ξένος παντρεύτηκε με τη Χριστίνα Αποστολοπούλου, με καταγωγή από το Αγραπιδοχώρι Ηλείας. Το ζευγάρι είχε γνωριστεί από το 1962, ενώ η Χριστίνα Αποστολοπούλου ήταν υπάλληλος στον Ερυθρό Σταυρό. Από τον γάμο τους απέκτησαν δύο αγόρια. Τον Κωνσταντίνο και τον Μάριο-Κλεομένη.

Ο Κωνσταντίνος Ξένος γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε Οικονομικά στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αγγλία. Σήμερα είναι Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία «ΕΤΡΟΞΥΛ», που δημιούργησε ο πατέρας του. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Καλδή και το ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο παιδιά, τη Χριστιάνα (15 ετών) και την Αλίκη (12 ετών). Η Μαρία Καλδή κατάγεται από τη Μύκονο, είναι προγραμματίστρια και εργάζεται σε Αμερικανική πολυεθνική εταιρεία.

Ο Μάριος-Κλεομένης Ξένος γεννήθηκε το 1979. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Αγγλία και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Imperial University. Σήμερα ασχολείται με οικοδομικές επιχειρήσεις της εταιρείας «ΕΤΡΟΞΥΛ Α.Ε.». Παντρεύτηκε το 2017 με τη Δώρα Κιρκιλέση, του Ιωάννη και της Βασιλικής, κι απέκτησαν δύο παιδιά, τον Θοδωρή και τη Βασιλική.

Το 1976, ο βιογραφούμενος αποχώρησε από την εταιρεία «ΜΟΥΡΙΚΗΣ» και δημιούργησε τη δική του ατομική επιχείρηση εισαγωγής τροπικής ξυλείας. Δύο χρόνια αργότερα, το 1978, με συνεργάτη τον Αντώνη Λιβανό, δημιούργησε την εταιρεία «ΕΤΡΟΞΥΛ Α.Ε.» και συνέχισαν το εμπόριο τροπικής ξυλείας. Ο Θεόδωρος Ξένος διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «ΕΤΡΟΞΥΛ Α.Ε.» μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην «ΕΤΡΟΞΥΛ ΑΕ» εξελέγη στον Σύλλογο Εισαγωγέων Ξυλείας με Πρόεδρο τον Ιωάννη Καπράλο, για 8 χρόνια. Εκπροσώπησε τον Σύλλογο στην Οικονομική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Επισκέφθηκε την Ακτή Ελεφαντοστού ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Εισαγωγέων Ξυλείας με τον συνεργάτη του Αντώνιο Λιβανό στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την προστασία των δασών.

Η εταιρεία από την ίδρυσή της παρουσίασε κλιμακούμενη άνοδο και το 1985 μετέφερε την έδρα της στη Βιομηχανική Ζώνη της Μάνδρας Αττικής. Εκεί δημιουργήθηκε και το εργοστάσιο παραγωγής πατωμάτων, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα. Από το 1985 έως τις αρχές του 2009, που ξέσπασε η οικονομική κρίση, στην εταιρεία απασχολούνταν εξήντα (60) άτομα. Στη συνέχεια, το προσωπικό σταδιακά μειωνόταν και έφτασε σήμερα να απασχολεί είκοσι (20) άτομα.

Η εταιρεία «ΕΤΡΟΞΥΛ Α.Ε.» εισάγει και παρέχει όλα τα είδη ξυλείας, καθώς και βιομηχανικά προϊόντα, ενώ στην Ελλάδα της κρίσης συνεχίζει και πάλι να αναπτύσσεται. Μέσα στα 48 χρόνια λειτουργίας της έχει εξελιχθεί και εδραιωθεί ως μία από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες εταιρείες εισαγωγής σκληρής ξυλείας στην Ελλάδα, έχοντας καταφέρει να δημιουργήσει πολύ ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας τόσο με τους προμηθευτές της όσο και με τους πελάτες της. Ειδικεύεται στην εισαγωγή και διανομή προϊόντων τροπικής, Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής ξυλείας αλλά και βιομηχανικών προϊόντων (κόντρα πλακέ, πάγκων, προγυαλισμένων πατωμάτων κτλ.), ενώ από το 1999 ξεκίνησε τη δική της παραγωγή ξύλινων δαπέδων και deck. Όραμα της εταιρείας είναι η δημιουργία πλούτου τόσο για τους μετόχους όσο και για τους πελάτες και τους εργαζόμενούς της, προωθώντας και προβάλλοντας το καλύτερο υλικό του κόσμου. Το ξύλο. Ο στόχος της εταιρείας είναι να καλύπτει, αλλά και να ξεπερνά τις προσδοκίες των πελατών της στην εξυπηρέτηση, στην ποιότητα και στο κόστος των εμπορευμάτων της μέσα από την αδιάκοπη προσπάθεια για αριστοποίηση των διαδικασιών της και συνεχή βελτίωση της επικοινωνίας με τους πελάτες της.

Ο βιογραφούμενος, Θεόδωρος Ξένος, δεν ξεχνά ποτέ από πού ξεκίνησε και θεωρεί ότι η ευκαιρία που του δόθηκε να εργαστεί στην εταιρεία «ΜΟΥΡΙΚΗ», ήταν το καλύτερο πανεπιστήμιο της ζωής του. Είναι άνθρωπος δεμένος με το χωριό του, το οποίο επισκέπτεται πολύ συχνά. Μάλιστα, στο κτήμα του έκτισε εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο, μετά από επιθυμία της μητέρας του, καθώς στο ίδιο σημείο υπήρχε παλαιότερα ένα εκκλησάκι. Κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου, στις 26 Οκτωβρίου, η οικογένεια διοργανώνει πανηγύρι και τους επισκέπτονται πολλοί φίλοι από την Αθήνα.