Ο Δημήτρης Βρανόπουλος, του Γεωργίου και της Νανάς, γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Η ζωή του από τα πρώτα κιόλας χρόνια υπήρξε μια συνεχής περιπλάνηση στον κόσμο εξαιτίας της διπλωματικής ιδιότητας του πατέρα του. Σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics, από όπου στη συνέχεια έλαβε και τον μεταπτυχιακό του τίτλο. Εργάστηκε για 6 χρόνια στον Όμιλο Λάτση σε Ελλάδα, Μ. Βρετανία και Σαουδική Αραβία, φτάνοντας μέχρι τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη SETE. Το 1988 αποφάσισε να κάνει τα πρώτα επιχειρηματικά του βήματα ανοίγοντας στο Λονδίνο το γραφείο PROTON SERVICES LTD, με αντικείμενο τα ανταλλακτικά πλοίων. Στην πορεία ακολούθησε η ίδρυση των εταιριών PROTON MARINE LTD, MARINE PLUS SA και JNE MARINE LTD στην Ελλάδα. Όλες οι εταιρίες κινούνται στον χώρο του ναυτιλιακού εξοπλισμού, των ναυπηγείων και των επισκευών-κατασκευών. Στις εξω-επαγγελματικές του δραστηριότητες και ενδιαφέροντα, ως Αντιπρόεδρος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στη διοίκηση του Παναγιώτη Μαλακατέ, συνέβαλε στην προσπάθεια υλοποίησης της δημιουργίας νέου γηπέδου στον Βοτανικό.
Ο παππούς του, Δημήτρης Βρανόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1900. Σπούδασε στη Νομική Σχολή και μετεκπαιδεύτηκε στην Εγκληματολογία σε Πανεπιστήμιο της Γαλλίας. Την περίοδο 1943-1945 ανέλαβε Διευθυντής της Αστυνομίας Πόλεων των Πατρών. Την περίοδο 1945-1950 ανέλαβε Διευθυντής Αστυνομίας Πόλεων Πειραιώς και στη συνέχεια, την περίοδο 1950-1956, Διευθυντής της Αστυνομίας Πόλεων Αθηνών.
Εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΡΕ πέντε φορές: το 1956, το 1958, το 1961, το 1963 και το 1964. Στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή του 1961, ανέλαβε Υπουργός Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, θέση που διατήρησε μέχρι το 1963. Επί υπουργίας του, μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκαν οι μικρο-μεγαφωνικές εγκαταστάσεις στα λεωφορεία καθώς και τα ηλεκτρικά κουδούνια στάσης που μέχρι τότε γίνονταν διά «ζώσης φωνής» τόσο από τον εισπράκτορα όσο και από τους επιβάτες και έβαλε και τα θεμέλια για τη χρήση κράνους και για τις διαβάσεις πεζών.
Το 1969 του απονεμήθηκε από το Γιαντ Βασσέμ ο τίτλος του Δικαίου των Εθνών, για τη συμβολή του στη διάσωση Εβραίων στη διάρκεια της Κατοχής. Ο τιμητικός τίτλος του Δικαίου των Εθνών απονέμεται από το Γιαντ Βασσέμ, το Ίδρυμα για τη Μνήμη των Μαρτύρων και των Ηρώων του Ολοκαυτώματος, εκ μέρους του Κράτους του Ισραήλ σε μη-Εβραίους, που με κίνδυνο της ζωής, της ελευθερίας και της ασφάλειάς τους στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έσωσαν τις ζωές Εβραίων χωρίς να ζητήσουν χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα. Ο Δημήτρης Βρανόπουλος, σε συνεργασία με κάποιους άλλους διευθυντές την εποχή εκείνη, εφοδίαζαν Εβραίους με ταυτότητες με χριστιανικά ονόματα αφού είχαν εκδοθεί πιστοποιητικά βάφτισης και είχαν καταχωρηθεί με τα χριστιανικά ονόματα στα μητρώα του Δήμου Αθηνών.
Ωστόσο, δεν εγκατέλειψε την αγάπη του για τη δικηγορία. Παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του, διατηρούσε και δικηγορικό γραφείο, με το οποίο ασχολήθηκε επισταμένως αφού εγκατέλειψε την πολιτική. Ακόμα, όντας πολύ δραστήριο και ευαισθητοποιημένο άτομο, υπήρξε μέλος πολλών συλλόγων, όπως της Εταιρείας Προστασίας Ζώων, της οποίας υπήρξε Πρόεδρος επί σειρά ετών. Απεβίωσε το 1980.