Μενού Κλείσιμο

Μπέλλιος Βασίλειος

Ο Βασίλειος Μπέλλιος του Σπυρίδωνος και της Φωτεινής, κατάγεται από το χωριό Τζίβα Τεγέας της Αρκαδίας. Είναι συνταξιούχος Μαιευτήρας-Γυναικολόγος.

Γεννήθηκε το 1937 στο χωριό Τζίβα το οποίο βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα νότια από την Τρίπολη σε υψόμετρο 680 μέτρα και έχει 283 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Παλιότερα ανήκε στον Δήμο Τεγέας, τώρα έχει ενταχθεί στον Δήμο Τρίπολης. Στη βόρεια είσοδο του χωριού υπήρχαν τρεις ανεμόμυλοι, ο ένας εκ των οποίων ήταν σε λειτουργία μέχρι τα χρόνια της Κατοχής. Στο κέντρο περίπου του χωριού υπάρχει η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η οποία είχε κτιστεί το 1810 με προδιαγραφές ναοδομίας της Τουρκοκρατίας, δηλαδή μικρό εκκλησάκι με πέτρινους τοίχους, που έπρεπε να σκύψεις για να μπεις μέσα.

Ο παππούς του βιογραφουμένου γεννήθηκε το 1841 και απέκτησε 14 παιδιά, εκ των οποίων έζησαν τα εννέα. Πρώτος από τα 14 ήταν ο πατέρας του βιογραφουμένου, ο Σπυρίδων, ο οποίος γεννήθηκε το 1885 και σε ηλικία 15 χρονών έφυγε μετανάστης στην Αμερική. Εκεί αρχικά εγκαταστάθηκε στο Νάσβιλ του Τενεσί και εργαζόταν ως στιλβωτής παπουτσιών. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλα τρία αδέρφια του στην Αμερική, προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Ο Σπυρίδων επέστρεψε στην Ελλάδα το 1921, στην αγροτική ζωή στο χωριό, για να παντρέψει τις τέσσερις αδελφές του και να φροντίσει τους γέρους γονείς κατά τα ειωθότα της εποχής εκείνης. Αφού πάντρεψε και την τελευταία αδελφή, το 1936, παντρεύτηκε και εκείνος στα πενήντα ένα του τη Φωτεινή Μαλλιάρα και απέκτησε τρία παιδιά, τον βιογραφούμενο και δύο θυγατέρες.

Ο βιογραφούμενος θυμάται τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής στο χωριό, γεμάτα πόνο και αγωνίες, με δύσκολες στιγμές που χαράχθηκαν για πάντα στη μνήμη του. Όταν ήταν 6 ετών (1943) οι Γερμανοί συνέλαβαν τον πατέρα του και τον έκλεισαν στη φυλακή στην Τρίπολη, αλλά ευτυχώς όχι για μεγάλο διάστημα.

Αποφοίτησε από το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και από το οκτατάξιο Γυμνάσιο Τεγέας, που βρίσκεται στο χωριό Αλέα Τεγέας, τέσσερα περίπου χιλιόμετρα από το Τζίβα. Στη συνέχεια, με την οικονομική βοήθεια των αδελφών του πατέρα του από την Αμερική, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία, όπου αναγορεύτηκε Διδάκτωρ στις 3 Μαΐου 1963. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων στην Πατρίδα, επέστρεψε στη Βιέννη, όπου ειδικεύτηκε στη μαιευτική και γυναικολογία στη γυναικολογική κλινική του εκεί Πανεπιστημίου.

Μετά την οριστική επιστροφή του στην Ελλάδα και την υποχρεωτική του υπηρεσία υπαίθρου ως Διευθυντής του Μαιευτηρίου Ελευθερουπόλεως Καβάλας (1970-1971), υπηρέτησε επί επταετία στο Μαιευτήριο Μαρίκα Ηλιάδη (Έλενας Βενιζέλου) ως Επιμελητής και Καθηγητής της Σχολής Μαιών μέχρι το 1979. Συγχρόνως, αναγορεύτηκε Διδάκτωρ και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1980 εργάστηκε στο Μαιευτήριο Ήρα και έπειτα στο Μαιευτήριο Ιασώ. Τον Ιούλιο του 2013 συνταξιοδοτήθηκε έπειτα από μισό αιώνα συνεχούς ακούραστης προσφοράς στην επιστήμη της ιατρικής ως μαιευτήρας-γυναικολόγος.

Είναι από τα πρώτα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Η ΑΓΚΑΛΙΑ», στον οποίο συμμετέχει ως εθελοντής πάνω από 20 χρόνια, κατέχοντας σήμερα τη θέση του Α’ Αντιπροέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η ΑΓΚΑΛΙΑ (www.agalia.org.gr) ιδρύθηκε το 1998 και έκτοτε με ανιδιοτέλεια, αγάπη και σεβασμό συμπαραστέκεται σε γυναίκες, έγγαμες ή άγαμες, που λόγοι εγκατάλειψης, κακοποίησης και κοινωνικοοικονομικοί τις δυσκολεύουν να φέρουν εις πέρας την εγκυμοσύνη τους. Ο Σύλλογος προσφέρει προστασία στο παιδί, τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης, όσο και μετά τη γέννησή του και συγχρόνως στηρίζει όλη την οικογένεια ηθικά και υλικά με ανάλογα προγράμματα στήριξης.

Ο Βασίλειος Μπέλλιος έχει πάρει μέρος σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες. Έχει κάνει πολλές ομιλίες σχετικά με το θέμα του δημογραφικού της Ελλάδας, της υπογεννητικότητας και των ανθρωπίνων σχέσεων σε συλλόγους, σχολές γονέων και σχολεία, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια. Επισκέπτεται Γυμνάσια και Λύκεια στα πλαίσια της αγωγής υγείας και ενημερώνει σχετικά τα νέα παιδιά. Επίσης, έχει πάρει μέρος σε πολλές σχετικές συζητήσεις σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ομιλεί γερμανικά και αγγλικά. Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας Αναστασία Παπανδριανού και έχει τρία παιδιά, δύο γιους και μια κόρη.