Ο παππούς του βιογραφούμενου, Τριαντάφυλλος Τζίκας, γεννήθηκε στα Λάτσατα της Μικράς Ασίας, αλλά έζησε και στο Αϊβαλί, μέχρι που ήρθε στην Ελλάδα το 1918. Είχε 2-3 κάρα και τα νοίκιαζε στο δήμο και μ’ αυτόν τον τρόπο επιβίωνε. Πέθανε κατά την Κατοχή. Η σύζυγός του, Δέσποινα Τζίκα, είχε καταγωγή από τα ίδια μέρη. Μαζί της απέκτησε πέντε αγόρια και δύο κόρες.
Οι γονείς της μητέρας του βιογραφούμενου ήταν και εκείνοι Μικρασιάτες, που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Αδάμ Τζίκας, ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία πέντε ετών. Έμειναν στον Άγιο Σωτήρα στον Πειραιά, αλλά μετά την πλημμύρα του 1939 πήγαν στην Κοκκινιά. Πολέμησε στον Πόλεμο του 1940, ενώ είχε παντρευτεί τη Γεωργία Ρεμπίλ. Μαζί της απέκτησε οκτώ παιδιά (πέντε κόρες και τρία αγόρια). Ως εργασία είχε τις μεταφορές με κάρο και μετά την Κατοχή άρχισε να εκτρέφει χοίρους.
Ο βιογραφούμενος γεννήθηκε το 1939 και έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο 10ο Σχολείο Κοκκινιάς. Συγχρόνως, έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει στην επιβίωση της οικογένειας. Αφού εργάστηκε για λίγο διάστημα ως μανάβης, μετά πήγε σε ένα επιπλάδικο και έμαθε την τέχνη. Παράλληλα, φοιτούσε στη Διπλάρειο Σχολή και έγινε σκαλιστής επίπλων. Στα 17,5 του χρόνια ανοίγει το πρώτο του μαγαζί και για έναν χρόνο (1959-1960) πηγαίνει στη Γερμανία. Στα 22 του πήγε στο στρατό και λίγο πριν απολυθεί ανοίγει καινούργιο μαγαζί. Στα 25 του παντρεύεται την Καλλιόπη Λέπουρα και αποκτούν τη Γεωργία και τον Νίκο. Καθώς προχωρούσε η δουλειά, μπόρεσαν και έχτισαν σπίτι στο Περιστέρι, όπου το 1974 ξεκίνησε μόνος του τη δουλειά, έχοντας λήξει τη συνεργασία με κάποιους παλιούς του συνεταίρους.
Το 1978 αγόρασε ένα κτήμα στις Αχαρνές όπου χτίστηκε το εργοστάσιο που έμελλε να καταστραφεί με το σεισμό. Το 2001 έφτιαξε έναν άλλο χώρο 7.000 τ.μ. που στεγάζει τον χώρο κατασκευής και την έκθεση, ενώ ο χώρος που είχε δημιουργηθεί μετά το σεισμό (1.500 τ.μ.) λειτουργεί πλέον ως αποθήκη. Δεξί χέρι του Κοσμά Τζίκα είναι ο γιος του Νίκος, ο οποίος φοίτησε κι εκείνος στη Διπλάρειο Σχολή. Η εταιρεία παίρνει μέρος σε εκθέσεις χονδρικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κάνει και εξαγωγές στην Κύπρο. Επίσης, έχουν στείλει προϊόντα τους σε Αγγλία και Ιαπωνία. Τα προϊόντα αυτά είναι αποκλειστικά ελληνικά, πάνω σε σχέδια και μοντέλα του Κοσμά και του Νίκου Τζίκα.
Ο γιος του, Νίκος, έχει δύο παιδιά και στόχος του είναι η υγιής πορεία της επιχείρησης. Η κόρη του η Γεωργία είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Ασχολείται και εκείνη στην οικογενειακή επιχείρηση.
Ο βιογραφούμενος, εκτός από το εργοστάσιο, ασχολείται και με το κτήμα του (10 στρέμματα συνολικά), στο οποίο έχει διάφορα ζώα και καλλιεργεί λαχανικά.