Μενού Κλείσιμο

Τσολάκου Ελένη

• Έτος Γεννήσεως: 1957
• Επάγγελμα: Αρχιτέκτων μηχανικός.
• Τόπος Καταγωγής: Ελάτεια Λοκρίδας, Μελιγαλάς Μεσσηνίας
• Τόπος Διαμονής: Κέρκυρα , Επτάνησα , Ελλάδα

Οι ρίζες της οικογένειας της Ελένης Τσολάκου χάνονται στην Ελάτεια Λοκρίδας, από την πλευρά του πατέρα της και στον Μελιγαλά Μεσσηνίας, από την πλευρά της μητέρας της. Η ίδια γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα, ενώ σήμερα ζει στην Κέρκυρα, όπου διατηρεί τεχνικό γραφείο.

 

Ο παππούς της βιογραφούμενης, από την πλευρά του πατέρα της, Δημήτριος Τσολάκος, έφυγε από τη ζωή πολύ νέος από καρδιά. Με τη σύζυγό του, Ελένη Σταμοπούλου, απέκτησαν επτά παιδιά: τον Νικόλαο, τον Λουκά, τον Κώστα, την Παρασκευή, τη Γαρυφαλλιά, την Ελισσάβετ και τη Μαρίκα. Ο Λουκάς υπήρξε δικηγόρος και δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου, ενώ ο Κώστας εργάστηκε στον Δήμο Αθηναίων. Η αδελφή τους Γαρυφαλλιά παντρεύτηκε τον Ανδρέα Μανδηλάκη και απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών, το 2003.

Ο παππούς της βιογραφούμενης, από την πλευρά της μητέρας της, Φώτης Δορκοφίκης, ήταν γιος του Νίκου Δορκοφίκη και έζησε στον Μελιγαλά Μεσσηνίας. Ήταν έμπορος, ιδιοκτήτης φορτηγού, καθώς και ιδιοκτήτης του καφενείου στον Μελιγαλά. Εργάστηκε σκληρά για να βοηθήσει τα αδέλφια του να σπουδάσουν. Ο Φώτης Δορκοφίκης αρχικά παντρεύτηκε την Πηνελόπη Αραποστάθη, κόρη του Αριστοτέλη και της Σταυρούλας. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: τη μητέρα της βιογραφούμενης, Νίκη, τον Αναστάσιο, ο οποίος σκοτώθηκε το 1944 από τους αντάρτες και τη Γωγώ, που επίσης πέθανε σε ηλικία 5 ετών. Η Πηνελόπη Αραποστάθη, γιαγιά της βιογραφούμενης, απεβίωσε δυστυχώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Μετά τον θάνατό της, ο Φώτης παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, με την Αγγελική, με την οποία απέκτησαν τη Μαίρη, τον Νικόλαο, τον Σταμάτη και τον Γιώργο. Ο παππούς Φώτης αργότερα έκανε έναν τρίτο γάμο με την Όλγα, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, τη Μάρθα. Η Μάρθα είναι σήμερα 67 ετών και ζει στα Ιωάννινα.

Ο Νικόλαος Τσολάκος, πατέρας της βιογραφούμενης, γεννήθηκε το 1914 στην Ελάτεια Λοκρίδος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια διορίστηκε στο Υπουργείο Εμπορίου. Προηγουμένως είχε ασχοληθεί με τη δικηγορία και τη δημοσιογραφία. Περιδιάβαινε, μάλιστα, τα χωριά της Λοκρίδας και έγραφε στον «Ρουμελιώτη» τις εντυπώσεις του. Επί υπουργίας Δερτιλή, υπηρέτησε στο Μόναχο ως εμπορικός ακόλουθος, επέστρεψε όμως στην Ελλάδα, επειδή η σύζυγός του Νίκη δεν ήθελε να ζήσει στο Μόναχο. Στο τέλος της δεκαετίας του ’70 πήρε μετάθεση για τη Ρόδο, όπου έμεινε για τρία χρόνια. Επέστρεψε στην Αθήνα και ανέλαβε τη Διεύθυνση Εμπορίου στον Πειραιά. Γενικά ήταν ένας άνθρωπος πολύ κοινωνικός, ο οποίος συναναστρεφόταν αξιόλογα άτομα, ακόμη και της πολιτικής σκηνής, όπως ήταν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος και ο Γεώργιος Μαύρος. Είχε μία ευρεία μόρφωση, εξαιτίας της οποίας μπορούσε ταυτόχρονα να συμμετέχει στη σύνταξη του Αστικού Κώδικα και στη συγγραφή ποιημάτων. Επιπλέον, του άρεσε ιδιαίτερα να βοηθάει τους ανθρώπους.

Το 1953 ο Νικόλαος Τσολάκος, κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Εμπορίου, γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, Νίκη Δορκοφίκη, μία πολύ όμορφη κοπέλα. Η Νίκη γεννήθηκε το 1925 στον Μελιγαλά Μεσσηνίας, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο το 1944. Λόγω του πρόωρου θανάτου της μητέρας της, Πηνελόπης Αραποστάθη, μεγάλωσε με τη θεία της, Στυλιανή. Η Νίκη πολλά χρόνια αργότερα διορίστηκε στο Υπουργείο Εμπορίου. Στη συνέχεια, εργάστηκε στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου και στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Με τον σύζυγό της, Νικόλαο Τσολάκο, απέκτησαν τη βιογραφούμενη Ελένη. Ο Νικόλαος Τσολάκος έφυγε από τη ζωή το 2002. Η Νίκη απεβίωσε το 2015 στην Κέρκυρα.

Η βιογραφούμενη Ελένη Τσολάκου γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1957 στην Αθήνα, όπου τελείωσε την Ελληνογαλλική Σχολή “Saint Joseph”. Σπούδασε αρχιτεκτονική, αρχικά στη Θεσσαλονίκη (1975-1977) και στη συνέχεια στην Αθήνα, στο ΕΜΠ, από όπου αποφοίτησε το 1981. Μιλάει Γαλλικά και Αγγλικά. Ο γάμος της με τον Δημήτρη Τρύφωνα το 1982 υπήρξε η αιτία της εγκατάστασής της στην Κέρκυρα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι και σήμερα. Η βιογραφούμενη διατηρεί τεχνικό γραφείο, το οποίο ασχολείται με μελέτες και επιβλέψεις κατοικιών, καταστημάτων, τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και με ανακατασκευές και μετατροπές παραδοσιακών κτισμάτων.

Το 1982, ένωσε τη ζωή της με τον πολιτικό μηχανικό Δημήτρη Τρύφωνα και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά: τον Νικόλα-Βασίλη και τη Μαγδαληνή-Στυλιανή. Ο Νικόλας-Βασίλης γεννήθηκε το 1985, είναι πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ και εργάζεται στον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ευρεσιτεχνίας» στη Χάγη της Ολλανδίας. Η Μαγδαληνή-Στυλιανή γεννήθηκε το 1991, είναι τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ και εργάζεται στο τεχνικό τμήμα του αεροδρομίου του Άμστερνταμ της Ολλανδίας ως μηχανικός.

Ο Δημήτρης Τρύφωνας, σύζυγος της βιογραφούμενης, είναι γιος του Βασίλειου Τρύφωνα από το Νησάκι της Κέρκυρας. Ο πατέρας του είχε το παρατσούκλι «Πραματσούλης», επειδή γυρνούσε και πουλούσε πράγματα στα γύρω χωριά. Αργότερα έγινε κτίστης-πετράς. Ο πατέρας του παντρεύτηκε τη Μαγδαληνή Τρύφωνα, επίθετο που είχαν σχεδόν όλοι στο χωριό. Η καταγωγή τους ήταν από το Σούλι. Παππούς του Δημήτρη Τρύφωνα ήταν ο Γεώργιος και γιαγιά του η Κωνσταντίνα, η οποία δυστυχώς πέθανε μετά τη γέννηση του Βασίλη. Ο Γεώργιος αργότερα παντρεύτηκε την Κατερίνα, με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Δημήτρη. Ο Δημήτρης έφυγε δυστυχώς από τη ζωή πολύ μικρός, εξαιτίας δηλητηρίασης.

Ο σύζυγος της βιογραφούμενης, Δημήτρης Τρύφωνας, τελείωσε το Γυμνάσιο στην Κέρκυρα. Στη συνέχεια εισήχθη στο ΕΜΠ, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Στην Αθήνα τον ακολούθησαν και οι γονείς του, με τον πατέρα του, Βασίλη, να εργάζεται ως πετράς. Σήμερα ο Δημήτρης Τρύφωνας εργάζεται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η Ελένη Τσολάκου είναι μέλος του ΤΕΕ Κέρκυρας, αντιπρόεδρος από το 2017 έως το 2019 και μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κέρκυρας, του οποίου μάλιστα υπήρξε πρόεδρος από το 2005 έως το 2012.

Ασχολείται ενεργά με τη ζωγραφική. Τον Ιούνιο του 1998, συμμετείχε στην «Έκθεση Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Μηχανικών Κέρκυρας», που οργανώθηκε από το ΤΕΕ Κέρκυρας στα ανάκτορα Μιχαήλ και Γαβριήλ, με δικά της έργα. Από το 2006 έως το 2008 υπήρξε μέλος σε ομάδα εργασίας για τη δημιουργία ειδικού χρωματολογίου-χρωματικής παλέτας, που αποτελεί τον οδηγό για τον χρωματισμό νέων και παλαιών κτισμάτων στον Νομό της Κέρκυρας.

Η βιογραφούμενη έχει επίσης σπουδάσει θεραπευτική ομοιοπαθητική στο Ιπποκράτειο Κέντρο Κλασικής ομοιοπαθητικής, με καθηγητή τον Γεράσιμο Στουραΐτη. Επιπλέον, αποτελεί μέλος της Αναγνωστικής Εταιρείας της Κέρκυρας και είναι αντιπρόεδρος του τοπικού τμήματος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Στον ελεύθερο χρόνο της, η Ελένη Τσολάκου ζωγραφίζει, σχεδιάζει κοσμήματα και παίζει τένις, άθλημα με το οποίο ασχολείται από την παιδική της ηλικία.