Ο Αλέξης Τσαντίλης γεννήθηκε το 1960. Δραστηριοποιήθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση που ίδρυσε ο παππούς του, Ιωάννης Τσαντίλης το 1919 η οποία έχει συμπληρώσει έναν αιώνα παρουσίας στον χώρο του υφάσματος.
Ο παππούς του βιογραφούμενου, ο Ιωάννης Τσαντίλης -ιδρυτής του Οίκου Τσαντίλη- καταγόταν από τον Ίσαρη, χωριό της Πελοποννήσου. Το 1919 άνοιξε μαγαζί με υφάσματα στην Αθήνα μαζί με τον θείο του, Κωνσταντίνο. Λίγα χρόνια αργότερα ανεξαρτητοποιείται κι ανοίγει, το 1925, το πρώτο του κατάστημα στη διασταύρωση Αιόλου και Μητροπόλεως, σημείο κομβικό για την εποχή καθότι εκεί βρισκόταν το τέρμα των πρώτων λεωφορείων που ένωναν τότε την επαρχία με την πρωτεύουσα. Το μαγαζί πουλούσε λαϊκά υφάσματα, όπως νήματα, αλατζάδες, δρίλια, φλοκάτες, ποπλίνες, τα οποία ύφαιναν και έραβαν. Γρήγορα έγινε στέκι. Γύρω στο 1945 μπαίνουν δυναμικά στην επιχείρηση τα δύο παιδιά του Ιωάννη Τσαντίλη, ο Παναγιώτης, πατέρας του βιογραφούμενου και η Μαίρη. Ο Ιωάννης Τσαντίλης ήταν άνθρωπος ευαίσθητος, με υψηλά φρονήματα κι ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους του. Αρχοντάνθρωπος, συντηρούσε οικονομικά όλα τα αδέρφια του -τα οποία ήταν οκτώ. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους. Παντρεύτηκε τη Μερόπη Βουρδουμπά. Τέκνα τους ο Παναγιώτης και η Μαίρη Τσαντίλη, πρόσωπα που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη της επιχείρησης.
Ο Παναγιώτης Τσαντίλης γεννήθηκε το 1926. Υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό κατά την περίοδο της κατοχής για τέσσερα με πέντε χρόνια κι έπειτα ασχολήθηκε με την επιχείρηση, όπου ανέλαβε την οικονομική της διαχείριση. Ήταν άνθρωπος δυναμικός, αποφασιστικός, με αγάπη για τους συνανθρώπους του. Η αδερφή του Μαίρη ανέλαβε το σχεδιασμό της παραγωγής. Το μαγαζί ανακαινίστηκε κι άρχισαν να πουλούν νέου τύπου υφάσματα, με νέα σχέδια και ιδέες. Πρώτοι πελάτες τους ήταν μεγάλοι σκηνογράφοι της εποχής, όπως ο Φωκάς, ο Κλώνης, ο Τσαρούχης, ο Μόραλης, ο Βασιλείου, ο Χατζηκυριάκος Γκίκας κ.ά. Η Μαίρη Τσαντίλη πραγματοποίησε καινοτομίες που σύντομα έγιναν ανάρπαστες και που καθιερώθηκαν σιγά-σιγά στην αγορά. Πρώτη ύφανε μάλλινα υφαντά, έβαψε με διάφορα χρώματα τις φλοκάτες, οι οποίες τότε ήταν πάντα κόκκινες, άρχισε να επεμβαίνει στα άσπρα στημόνια και να τα κάνει ριγέ και καρό. Επίσης άρχισαν να δημιουργούν δικά τους σχέδια πάνω σε δικά τους υφάσματα. Πραγματοποίησαν εισαγωγές κι έφεραν για πρώτη φορά στο μαγαζί υφάσματα γνωστών οίκων από το εξωτερικό.
Ο Παναγιώτης Τσαντίλης παντρεύτηκε το 1951 τη Φανή Κανελλοπούλου από τα Μαγούλιανα Πελοποννήσου, κόρη του ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου «Αστόρια» στην Ομόνοια και της Σταυροπούλου γεννημένης στην Αλεξάνδρεια. Η σύζυγός του Φανή, μία γυναίκα πολύ δημιουργική, παίζει κι αυτή στη δεκαετία του 1970 σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της επιχείρησης. Είναι το διάστημα στο οποίο ανοίγουν νέο κατάστημα στην ίδια γειτονιά, στην οδό Μητροπόλεως και Καπνικαρέα, όπου ξεκινούν την πώληση έτοιμων ρούχων. Ράβουν δικά τους ρούχα σε δικά τους υφάσματα, σχέδια και εκτέλεση κι αρχίζουν και να εισάγουν έτοιμα ρούχα. Το 1978, λόγω ιδιοχρησίας, αναγκάζονται να αφήσουν το κατάστημα αυτό κι ανοίγουν νέο στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Αμερικής.
Ο Παναγιώτης και η Φανή Τσαντίλη απέκτησαν το 1952 τον Ιωάννη, απόφοιτο Διοίκησης επιχειρήσεων, διαζευγμένο σήμερα και πατέρα δύο παιδιών (του Παναγιώτη και της Φανής), το 1957 τον Δημήτρη και το 1960 τον βιογραφούμενο Αλέξη.
Ο Αλέξης Τσαντίλης σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Babson College B.Sc κι έπειτα στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (INSEAD) στο Fontainebleau της Γαλλίας, όπου πήρε το πτυχίο MBA. Υπηρέτησε στο Ναυτικό. Συμμετείχε στην Εθνική ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας στους εφήβους και το 1984 πήρε το πρωτάθλημα Ελλάδας μπάσκετ με την ομάδα του Παναθηναϊκού. Είναι παντρεμένος με την Τερέζα Θεοδωροπούλου, η οποία είχε δικό της κατάστημα στην οδό Βουλής 16, αλλά γρήγορα ενσωματώθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση. Το 1995 γεννήθηκε η θυγατέρα τους Μύρινα, η οποία σπούδασε στο Μιλάνο και στο Παρίσι Fashion Business, στο περίφημο Istituto Marangoni παίρνοντας πτυχίο B.A.
Στη ζωή του αρέσει να περιλαμβάνει ασχολίες όπως ο αθλητισμός και το ψάρεμα, τον ενδιαφέρει η ανοδική πορεία της δουλειάς τους ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο στην οικογένειά του.
Ο Αλέξης διετέλεσε από το 1993 Διευθύνων Σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση, η οποία κάποια στιγμή έφτασε να διατηρεί 22 σημεία πώλησης, να απασχολεί 300 εργαζομένους και να επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πωλήσεων.