Μενού Κλείσιμο

Τσακίρης Γεώργιος

Η καταγωγή του βιογραφούμενου βρίσκεται στο χωριό Κελεσέν, σήμερα Ιζμετιέ της Τουρκίας. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Γερμανία και είναι ιδρυτής της εταιρείας INTERTRANS.

 

Ο παππούς του βιογραφούμενου από την πλευρά του πατέρα του, λεγόταν Γεώργιος και γεννήθηκε το 1901 στο χωριό Κελεσέν, σήμερα Ιζμετιέ, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Προύσα της Τουρκίας. Ήταν αγρότης και εξέτρεφε μεταξοσκώληκες. Τα ονόματα των γονιών του ήταν Κωνσταντίνος και Μαρία. Ο Κωνσταντίνος ήταν Πρόεδρος του χωριού, ο οποίος είχε εργαστεί και στην Αμερική.

Η σύζυγός του Κατίνα Σισμάνη είχε γεννηθεί το 1905 στο ίδιο χωριό και ασχολήθηκε επίσης με τις αγροτικές εργασίες. Τα ονόματα των γονιών της ήταν Θόδωρος και Βασιλική. Ο Θόδωρος είχε καφενείο στο χωριό και ασχολείτο επίσης με καπνά, μεταξοσκώληκες και ζώα. Το 1922 οι οικογένειας του Γιώργου και της Κατίνας μιλούσαν τουρκικά. Έφυγαν από τα Μουδανιά, έφτασαν στην Ελλάδα και πήγαν στον καταυλισμό του Αραπλή (σημερινή Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης) και Χαρμάνκοϋ (σημερινό Ελευθέριο Κορδελιό Θεσσαλονίκης). Από εκεί η οικογένεια της γιαγιάς πήγαν στα Κουδούνια Δράμας και η οικογένεια του παππού στην Πλατανιά Δράμας. Ο παππούς και η γιαγιά του βιογραφούμενου παντρεύτηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Πλατανιά, όπου εκεί απέκτησαν πέντε παιδιά: τη Μενεξούλα, τη Θεοδώρα, τον Βασίλη, την Παναγιώτα και την Αγγελική.

Το 1958 τα παιδιά έφυγαν το ένα μετά το άλλο στη Γερμανία. Η Μενεξούλα παντρεύτηκε τον Βασίλη Χορόζογλου και έκαναν τρία παιδιά, τον Γιώργο, τον Νίκο και τον Γιάννη. Η Θεοδώρα παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Αλαφογιάννη και έκαναν δύο παιδιά, τον Γιάννη και τη Δάφνη. Η Παναγιώτα παντρεύτηκε τον Θεόδωρο Κοκαλίδη και έκαναν δύο παιδιά, τον Στέφανο και τον Γιώργο. Η Αγγελική παντρεύτηκε τον Γιώργο Ζαφειριάδη και έκαναν τρία παιδιά, τη Ζαφειρίτσα, την Κατίνα και τον Αχιλλέα.

Ο παππούς ήταν ανατολίτης, λιγομίλητος και πέρασε σκληρά χρόνια. Η γιαγιά ήταν μια κλασική γυναίκα της εποχής, που αφοσιώθηκε στην ανατροφή των παιδιών της και στη δουλειά στα χωράφια.

Ο παππούς του βιογραφούμενου από την πλευρά της μητέρας του, λεγόταν Γιάννης Καλογερόπουλος και με τη σύζυγό του, Μαρία Τσακίρη, απέκτησαν πέντε παιδιά, τον Στρατή, τον Δημητρό, τον Παναγιώτη, τη Σοφία και τη Γεωργία, μητέρα του βιογραφούμενου. Ο Στρατής, αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη, παντρεύτηκε τη Φωτεινή και έκανε μια κόρη, τη Μαρία. Ο Δημητρός, εργάτης στη Γερμανία, παντρεύτηκε την Όλγα και έκαναν τρία παιδιά, τον Γιάννη, τη Μαρία και την Ιωάννα. Ο Παναγιώτης, το 1973 γύρισε από τη Γερμανία στην Ποταμιά της Ξάνθης, παντρεύτηκε και έκανε δύο παιδιά, τον Σταύρο και τη Βούλα. Η Σοφία έμεινε στη Γερμανία, όπου έκανε με τον Θωμά Βασιλειάδη ένα παιδί, τον Σάββα.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου ήταν κουρέας. Έφυγε για Γερμανία μόνο με ένα δανεικό κουστούμι και χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα. Τον έβαλαν τότε μαζί με τους υπόλοιπους μετανάστες να κοιμηθεί σε μια αποθήκη τολ του χημικού εργοστασίου BASF και μπορούσαν να προσκαλέσουν εκεί δικούς τους ανθρώπους. Το 1961 έμαθαν ότι έφτασαν στη Στουτγάρδη τρένα μεταναστών από τη Δράμα και πήγε μαζί με τους άλλους να μάθει νέα από την πατρίδα. Εκεί γνώρισε τη Γεωργία, τη μετέπειτα σύζυγό του. Ο γάμος τους έγινε στη Γερμανία, όπου παντρεύτηκαν τρεις φορές γιατί έγιναν λάθη: την πρώτη φορά τους πάντρεψε ένας Ρώσος χωρίς άδεια, κατόπιν ένας ορθόδοξος παπάς από τη Γερμανία που δεν είχε άδεια και την τρίτη στο Δημαρχείο με άδεια. Απέκτησαν δύο παιδιά, την Κατερίνα (1962) και τον Γιώργο (1966).

Το 1980 άνοιξαν με τη σύζυγό του μια ταβέρνα, η οποία πήγε καλά έως το 1989. Απεβίωσε στη Γερμανία σε ηλικία 60 ετών. Ο πατέρας του βιογραφούμενου ήταν μαχητής, δίκαιος και βοήθησε όχι μόνο τη δική του οικογένεια αλλά και τους συγγενείς. Αποτέλεσε για όλους την κεφαλή της οικογένειας. Ήταν συντηρητικός, παραδοσιακός αλλά και γλεντζές, που αγαπούσε την καλή παρέα. Η μητέρα του βιογραφούμενου είναι μια γυναίκα πολύ δοκιμασμένη στη ζωή καθώς έμεινε ορφανή από έξι χρονών παιδάκι και πήγε με πλαστά χαρτιά στη Γερμανία. Έγινε θυσία για την οικογένειά της.

Η αδελφή του βιογραφούμενου Κατερίνα σπούδασε Οικονομικά και εργάστηκε σαν τραπεζική υπάλληλος. Παντρεύτηκε το 1981 τον Γιάννη Δεληγιάννη και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Θανάση (1983) και την Αλίνα (1986). Έχουν μια επιχείρηση με αντικείμενο το εμπόριο αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης, που λειτουργεί έως και σήμερα.

Ο βιογραφούμενος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1966 στη Γερμανία, όπου τελείωσε εκεί το Γερμανικό Δημοτικό και το Λύκειο. Αργότερα ασχολήθηκε σε μια τεχνική σχολή με τον τομέα των Μεταφορών και Logistics. Το 1989 υπηρετεί τη θητεία του στο Πεζικό για 6 μήνες και επιστρέφει στη Γερμανία, όπου εργάστηκε σε μεταφορική εταιρία. Γνώρισε και ερωτεύτηκε τη σύζυγό του Θεοδώρα Χριστοφή, με καταγωγή από το Κελεσέν, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Βασίλη (1994) και τη Γεωργία (1998). Το 1999 μετακομίζουν στην Ελλάδα, όπου ιδρύει την εταιρεία INTERTRANS.

Το μότο της ζωής του είναι ότι ο άνθρωπος ζει για μια αξιοπρέπεια και οφείλει να κρατά το κούτελο και το όνομά του καθαρό. Το χρήμα και η επιτυχία δεν έχουν σημασία καθώς «πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.