Μενού Κλείσιμο

Τιτάκης Ιωάννης

Ο Ιωάννης Τιτάκης γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1952 στον Πλάτανο Ηρακλείου Κρήτης. Από μικρή ηλικία, μόλις 23 ετών, μπήκε στον χώρο των επιχειρήσεων ξεκινώντας το 1975 στην Κρήτη, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του από το 1979 στη Θεσσαλονίκη.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, Ιωάννης Τιτάκης, καταγόταν από το χωριό Πλάτανος του Ηρακλείου Κρήτης. Ασχολούνταν με τη γεωργία όλη του τη ζωή. Παντρεύτηκε την Ευαγγελία Μηναδάκη, με καταγωγή επίσης από τον Πλάτανο Ηρακλείου. Η Ευαγγελία ήταν μαμή και είχε ξεγεννήσει όλα τα παιδιά της περιοχής. Περνώντας πάνω σε άλογο ή γαϊδούρι, όλοι την αποκαλούσαν με σεβασμό «η μαμή». Με τον σύζυγό της απέκτησαν πολλά παιδιά, εκ των οποίων στη ζωή έξι, ο Μιλτιάδης, ο Στεφανής, ο Τίτος, ο Μιχάλης, η Μαρία και η Αγάπη.

Από τη μεριά της μητέρας του, παππούς του ήταν ο Γιάννης Παπαδάκης, ο οποίος καταγόταν από το χωριό Βρέλη Ηρακλείου. Παντρεύτηκε τη Μελανθία Κυπράκη, με καταγωγή από τον Πλάτανο και απέκτησαν την Πελαγία και τον Στυλιανό. Ο παππούς του ήταν αξιωματικός του πυροβολικού και συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία, λαμβάνοντας πολλά παράσημα ανδρείας. Μετά τον πόλεμο και την επιστροφή του στην Κρήτη, έγινε εργολάβος της περιοχής. Πήρε, ως βοηθό του, τον πατέρα του βιογραφούμενου, Μιλτιάδη Τιτάκη, ο οποίος αργότερα παντρεύτηκε την κόρη του την Πελαγία. Ο Μιλτιάδης εκπαιδεύτηκε πλάι του και αργότερα ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη δουλειά του.

Ο Μιλτιάδης Τιτάκης γεννήθηκε το 1927. Φοίτησε μόνο στο δημοτικό και έγινε εργολάβος, αναλαμβάνοντας την εργασία του πεθερού του. Αργότερα μετακόμισε στο Ηράκλειο και συνέχισε να εργάζεται ως εργολάβος, αναπτύσσοντας την επιχείρησή του. Μετά τη συνταξιοδότησή του, ασχολήθηκε με γεωργικές εργασίες. Ήταν άνθρωπος δραστήριος, έξυπνος και πολύ υπερήφανος, έχοντας μια πολύ δυναμική παρουσία στην οικογένεια. Ήταν πρωτοπόρος στην περιοχή, όταν το 1955-1957 απέκτησε το πρώτο ποδήλατο στο χωριό, ενώ μετά έφερε το πρώτο δίκυκλο, το οποίο αντικατέστησε το ωραίο ποδήλατο. Αξίζει να αναφερθεί ότι βοηθούσε πάντα όποιον είχε ανάγκη.

Η Πελαγία ήταν εκείνη που κρατούσε τα ηνία της οικογένειας, όταν ο Μιλτιάδης εργαζόταν στο Ηράκλειο και έλειπε πολύ. Η ίδια είχε τελειώσει το δημοτικό.

Ο βιογραφούμενος, Ιωάννης Τιτάκης, γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1952 στον Πλάτανο, όπου παρέμεινε έως την ηλικία των δέκα ετών. Τα καλοκαίρια εργαζόταν στο πλευρό του πατέρα του, γεγονός που του έδωσε μεγάλη εμπειρία. Τελείωσε το σχολείο στο Ηράκλειο και έπειτα μετέβη στην Αθήνα, όπου σπούδασε Οικονομικά.

Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, εντάχθηκε ως μέτοχος, σε ηλικία 23 ετών, σε έναν εκδοτικό οίκο, διότι του άρεσαν οι πωλήσεις καθώς είχε ασχοληθεί με αυτό ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια. Κράτησε την επιχείρηση των εκδόσεων μέχρι το 1988.

Στον χώρο των βιβλίων, ο Ιωάννης Τιτάκης άφησε εποχή την δεκαετία 1975-85 πανελλαδικά, έχοντας δημιουργήσει εκατοντάδες επιτυχημένους πωλητές, με πολύ υψηλά εισοδήματα για την εποχή.

Από τα σεμινάρια πωλήσεων και marketing που διοργάνωνε και δίδασκε ο ίδιος, δεκάδες απόφοιτοι εξελίχθηκαν σε επιτυχημένους επιχειρηματίες, μνημονεύοντας τον πάντοτε για την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγησή του στο ξεκίνημά τους.

Στη Θεσσαλονίκη μετέβη το 1979, όπου ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά, κοινωνικά και οικογενειακά μέχρι και σήμερα.

Το 1979 γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του, Βασιλική Μπακάλη, με την οποία παντρεύτηκε το 1984 και απέκτησαν δύο κόρες, την Πελαγία και τη Χριστίνα. Η Πελαγία σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου και η Χριστίνα είναι απόφοιτη της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών.

Η επαγγελματική του πορεία συνεχίστηκε με την ίδρυση της εταιρείας AICO A.E στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο τα κεντρικά συστήματα κλιματισμού και τα Η/Μ έργα, η οποία λειτουργεί μέχρι και σήμερα με σοβαρή και ανοδική πορεία, εντός και εκτός Ελλάδος.

Από το 2001, η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές της στον χώρο των μελετών και κατασκευών βιομηχανικών κτιρίων, έχοντας σήμερα δεκάδες κτίρια σε πλήρη λειτουργία, σε όλη την Ελλάδα.

Το 2007 ίδρυσε την ECO ENERGIA, μια από τις πρώτες εταιρείες που ασχολήθηκαν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα με τα φωτοβολταϊκά. Έχει κατασκευάσει εκατοντάδες φωτοβολταϊκά πάρκα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια, απασχολώντας μέχρι και σήμερα στις εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού πολλούς μηχανικούς, μηχανολόγους και ηλεκτρολόγους, σε συνδυασμό με πολυάριθμο τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.

Στον όμιλο επιχειρήσεων του Ιωάννη Τιτάκη σήμερα λειτουργούν, εκτός της AICO Α.Ε και της ECO ENERGIA A.E, έξι ιδιόκτητοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Ρόδο, Μακεδονία και Κοζάνη, αναμένοντας την αδειοδότηση και αρκετών άλλων σταθμών, για να τους υλοποιήσει και να τους θέσει σε λειτουργία.

Στις επαγγελματικές του δραστηριότητες έχουν ενταχθεί, συνεχίζοντας έτσι το έργο του, και οι δύο του κόρες, η Πελαγία και η Χριστίνα.

Η Πελαγία, ως απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου, έχει αναλάβει το οικονομικό τμήμα και το λογιστήριο των εταιρειών και η Χριστίνα, ως μηχανικός, ανέλαβε τη διαχείριση των πελατών, τη διεύθυνση των έργων και το marketing.

Όλοι μαζί ζουν στο ίδιο συγκρότημα στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, με πολλή αγάπη, μαζί με τους συζύγους τους και τους δύο εγγονούς του, τον Μιχαήλ και τον Ιωάννη junior.

Η έδρα των εταιρειών είναι στα ιδιόκτητα γραφεία στην Καλαμαριά, στα οποία όλοι μαζί λειτουργούν με αγάπη, πολύ μεράκι και κέφι για να συνεχίσουν το έργο που μόνος του ξεκίνησε το 1979, χωρίς γνωριμίες, δίχως χρήματα, έχοντας μοναδικό κεφάλαιο την εργατικότητα, την έντονη επιθυμία για επιτυχία καθώς και την ψυχική δύναμη που του μετέδωσαν οι γονείς του μαζί με την ευχή τους.