Μενού Κλείσιμο

Θωμαΐδης Λέκα

Ο Λέκα Θωμαΐδης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος στην Αγγλία και την Αμερική κι έπειτα ακολούθησε μία αξιοθαύμαστη σταδιοδρομία στην Ideal Standard. Ύστερα προχώρησε σε ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ σήμερα ασχολείται με επενδύσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα. Από τον γάμο του με τη Μελίνα Νικολάου απέκτησε τρία παιδιά.

 

Οι ρίζες της οικογένειας Θωμαΐδη ξεκινούν από τη Β. Ήπειρο και συγκεκριμένα από το χωριό Γράψ, κοντά στην Κορυτσά, όπου γεννήθηκε ο προπάππος Κωνσταντίνος και ασχολήθηκε με το εμπόριο ξυλείας και την παραγωγή κάρβουνου. Από τον γάμο του με τη Θεοφιλία, ο Κωνσταντίνος απέκτησε πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων και τον Βασίλη, παππού του Λέκα. Ο Βασίλης γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στις δύσκολες συνθήκες της ορεινής πατρίδας του. Αρχικά ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του, όμως οι κακουχίες και η σκληρή διαβίωση τον οδήγησαν στην Αίγυπτο, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια, όπου και ασχολήθηκε με το εμπόριο ξυλείας. Παντρεύτηκε την Αγαθονίκη Στεφάνου, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά, τον Κώστα, την Έλλη, τον Ιβάν και την Αλεξάνδρα.

Η οικογενειακή επιχείρηση πέρασε στα χέρια του Ιβάν, πατέρα του Λέκα, ο οποίος με σκληρή εργασία δημιούργησε μεγάλη περιουσία και άπλωσε τη φήμη του σε όλη την περιοχή, ως καταξιωμένος και επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Το 1956, η επανάσταση στην Αίγυπτο έχει ως αποτέλεσμα τον διωγμό του ελληνικού στοιχείου. Παρά την αρνητική στάση των Αιγυπτίων απέναντι στους ξένους και ιδιαίτερα στους μεγάλους επιχειρηματίες, αναγνωρίζουν τη σημαντική προσφορά του Ιβάν προς τη χώρα τους και τον διορίζουν Κρατικό Σύμβουλο στο Υπουργείο Εμπορίας.

Παντρεύεται στις 26 Δεκεμβρίου 1945 στην Αίγυπτο τη Μαρία-Μπιάνκα Γκάουτσι, η οποία γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, με καταγωγή από τη Μάλτα και την Ιταλία. Η οικογένεια της Μαρίας είχε μεταναστεύσει από την Ιταλία. Ο πατέρας της ήταν διακεκριμένος δικηγόρος της Αλεξάνδρειας. Από τον γάμο τους, ο Ιβάν και η Μαρία απέκτησαν τον Λέκα, που στην αλβανική γλώσσα σημαίνει Αλέξανδρος. Ο Λέκα ολοκληρώνει την πρωτοβάθμια εκπαίδευσή του στην Αλεξάνδρεια και τη δευτεροβάθμια εσώκλειστος στην Αγγλία, όπου ολοκληρώνει και τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Με την απόκτηση του πτυχίου Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου, συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές MBA στο Πανεπιστήμιο Columbia της Αμερικής. Εργάστηκε για ένα χρόνο στη Βοστώνη, σε εταιρεία συμβούλων.

Τον Δεκέμβριο του 1971 έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την οποία είχε γνωρίσει μόνο κατά τις διακοπές του. Ένα μήνα αργότερα προσλαμβάνεται στην IDEAL STANDARD, στο οικονομικό τμήμα προγραμματισμού και ανάλυσης.

Το 1974 παντρεύεται τη Μελίνα Νικολάου, η οποία γεννήθηκε στην Αίγυπτο και κατάγεται από την Τήνο. Ο παππούς της ήταν γνωστός αρχιτέκτονας και ο πρώτος που χρησιμοποίησε το μπετόν-αρμέ στην Αίγυπτο. Για την προσφορά του αυτή παρασημοφορήθηκε από τον Βασιλιά Φουάντ της Αιγύπτου. Η Μελίνα αποφοίτησε από το Κολέγιο Deree και εργάστηκε για δύο χρόνια σε ναυτιλιακό γραφείο στην Αγγλία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, προσελήφθη στην IDEAL STANDARD, όπου γνώρισε τον Λέκα. Από τον γάμο τους απέκτησαν τρία παιδιά. Ο Στέφανος γεννήθηκε το 1974 και ολοκλήρωσε σπουδές Μηχανικού στην Αγγλία, ενώ πραγματοποίησε και σπουδές Master στην Αμερική και εργάζεται ως κυβερνήτης εμπορικής αεροπορικής εταιρείας στο Ντουμπάι. Η Μαρία-Χριστίνα γεννήθηκε το 1976 και σπούδασε Management στην Αγγλία, ενώ σήμερα είναι τραπεζικό στέλεχος. Ο Ιβάν γεννήθηκε το 1978, έχει σπουδάσει Management-I.T. στη Βοστώνη και σήμερα είναι στέλεχος σε εταιρεία συμβούλων.

Το 1982, μετά από σχετική πρόταση της εταιρείας, ο Λέκα αναλαμβάνει την ανέγερση καινούριας μονάδας στη Τζακάρτα της Ινδονησίας, όπου και παρέμεινε πέντε συναπτά έτη μαζί με την οικογένειά του, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Η επιτυχία του, του χαρίζει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στην Ελλάδα το 1987, θέση από την οποία συνέβαλε σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, με την παραγωγή νέων και αρίστης ποιότητας μοντέλων. Η ανάπτυξη της εταιρείας είναι ραγδαία, με δραστηριότητες στα Ανατολικά κράτη και στη Μέση Ανατολή, ενώ είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που καλύπτει όλο το φάσμα σε είδη υγιεινής, πορσελάνες και αξεσουάρ. Την εν λόγω περίοδο είχε απασχολήσει πάνω από 500 άτομα προσωπικό και παρουσίαζε κύκλο εργασιών ύψους 20,5 εκ. ευρώ, με τις εξαγωγές να καλύπτουν το 15% της δραστηριότητάς της. Στην εν λόγω θέση παρέμεινε έως το 2004. Επίσης, έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Κεραμικών Βιομηχανιών (KERAM).

Μετά τη σταδιοδρομία του στην IDEAL STANDARD, προχώρησε σε νέες ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, ανέλαβε την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος κατοικιών στον Παρνασσό και τη δημιουργία εταιρείας ανακύκλωσης μαγειρικών λαδιών. Πέραν τούτων, προχώρησε στη δημιουργία δύο φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή της Λακωνίας.

Ο Λέκα Θωμαΐδης τον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με επενδύσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα. Στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με σπορ, κυρίως με το τένις, ενώ υπήρξε πρωταθλητής του πινγκ-πονγκ, είναι δε λάτρης της θάλασσας και του χειμερινού σκι.