Μενού Κλείσιμο

Θεοφίλου Ηώ

• Έτος Γεννήσεως: 1923
• Επάγγελμα: Καλλιτέχνης, Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Σμύρνη Μικράς Ασίας
• Τόπος Διαμονής: -

Η Ηώ Θεοφίλου γεννήθηκε το 1923. Υπήρξε τραγουδίστρια του Αττίκ και σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην καλλιτεχνική της καριέρα με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Κίττυ Άλμα. Με τον σύζυγό της, Θεόφιλο Θεοφίλου, δραστηριοποιήθηκαν επιτυχώς στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού. Απέκτησαν δύο παιδιά και τρία εγγόνια.

 

Η Ηώ Θεοφίλου γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα. Ήταν εγγονή του Γεώργιου Βαρδαξόγλου, γεννημένου στο τέλος του προηγούμενου αιώνα και της Περσεφόνης Βαρδαξόγλου, δασκάλας. Ο Γιώργος και η Περσεφόνη ήταν και οι δύο παιδιά οικογενειών που ασχολούνταν με το εμπόριο. Οι ίδιοι δημιουργούν καραμελοποιία στη Σμύρνη και αποκτούν το μοναδικό τους παιδί, τη Σουζάνα. Ως προνοητικοί που είναι, ξεκινούν από τη Σμύρνη πριν από τον ξεριζωμό, με μερικά μικρά εφόδια από την ήδη υπάρχουσα περιουσία, χωρίς βέβαια αυτή να σωθεί εξ ολοκλήρου.

Φτάνοντας στην Αθήνα προσπαθούν, χωρίς επιτυχία αυτή τη φορά, να αναβιώσουν την καραμελοποιία. Ο Γεώργιος Βαρδαξόγλου, ένας άνθρωπος καλής πίστης, έπεσε θύμα απατεώνων, με αποτέλεσμα τον πρόωρο θάνατό του εξαιτίας της στενοχώριας του.

Η οικογένεια μένει πλέον αβοήθητη με την Περσεφόνη, τη Σουζάνα και τον γαμπρό, Χρήστο Μαλιούφα, Αξιωματικό του Ιππικού. Η Σουζάνα και ο Χρήστος τη δεκαετία του 1920 αποκτούν δύο παιδιά, την Ηώ και την Ελένη, οι οποίες χάνουν τον πατέρα τους πολύ νωρίς. Η Περσεφόνη και η Σουζάνα μένουν για μία ακόμη φορά μόνες, αυτή τη φορά μαζί με τις μικρές Ηώ και Ελένη. Τα χρόνια που έρχονται είναι πολύ δύσκολα και τη δεκαετία του 1930 η γιαγιά Περσεφόνη πεθαίνει, αφήνοντας τη Σουζάνα να συνεχίσει μόνη της το δύσκολο έργο της επιβίωσης της ίδιας και των παιδιών της. Εκείνη τα βγάζει πέρα ως πλανόδια, χτυπώντας τη μία πόρτα μετά την άλλη.

Οι μικρές Ηώ και Ελένη, φύσεις καλλιτεχνικές, χορεύουν, τραγουδούν και βγαίνουν στο θέατρο. Η Ηώ είναι μαθήτρια και τραγουδίστρια στη Μάνδρα του Αττίκ, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Κίττυ Άλμα. Σύντομα ακολουθεί και η Ελένη στο μουσικό θέατρο, με το ψευδώνυμο Λίντα Άλμα, η μετέπειτα μεγάλη Eλληνίδα χορεύτρια που μεσουράνησε για τρεις δεκαετίες στην ελληνική σκηνή και παντρεύτηκε τον κορυφαίο Έλληνα ηθοποιό του 20ού αιώνα, Μάνο Κατράκη.

Η Ηώ γνωρίζεται με τον Θεόφιλο Θεοφίλου, ο οποίος είναι 20 χρόνια μεγαλύτερός της και βασικός συνεργάτης του Αττίκ.

Έχουν ήδη έρθει οι δύσκολες ημέρες του πολέμου και κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού η Ηώ και ο Θεόφιλος, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές τους. Παντρεύτηκαν δίνοντας ένα σύντομο τέλος στην καλλιτεχνική καριέρα της Ηούς. Προηγουμένως όμως, η Ηώ είχε προλάβει να κάνει μία μεγάλη εμπορική επιτυχία στο θέατρο Ακροπόλ, το περίφημο «Γιούπι-Γιούπι», που άφησε εποχή τη μεταπολεμική περίοδο και είναι γνωστό μέχρι και σήμερα.

Είναι δική τους επιλογή να μην κάνουν ακόμη παιδιά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 και όταν ησυχάζουν τα πράγματα στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1950 φέρνουν στον κόσμο τα δύο τέκνα τους, τη Φωτεινή και τον Δημήτρη. Μολονότι δικηγόρος και μακριά από τη Μάνδρα του Αττίκ και το θέατρο, ο Θεόφιλος διοργανώνει αγώνες πάλης με τον θρυλικό Έλληνα παγκόσμιο πρωταθλητή Τζιμ Λόντο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1951, η Ηώ μαζί με τον σύζυγό της οργανώνουν το πρώτο κάμπινγκ στην Ελλάδα, στην Επίδαυρο, και εργάζονται μαζί. Παράλληλα, τον χειμώνα ξεκινούν την ταβέρνα του Θεόφιλου στην Πλάκα. Τα παιδιά τους σπουδάζουν τουριστικές επιχειρήσεις και το 1970 ξεκινά η επιχειρηματική ξενοδοχειακή δραστηριότητα της οικογένειας, την οποία αναλαμβάνουν ο Δημήτρης και η Φωτεινή.

Από το 1970 έως το 1999, χρονιά που πέθανε ο Θεόφιλος Θεοφίλου, τα παιδιά του διευθύνουν διάφορα ξενοδοχεία στην περιφέρεια, στα νησιά αλλά και κυρίως στην Αθήνα, το «Στάδιον» και το «Πρίαμος» και διάφορα εστιατόρια που λειτουργούν ως συνέχεια του «Θεόφιλου», καθώς και καταστήματα τροφίμων και πρακτορεία, τουριστικό και καλλιτεχνικό.

Τα 50 χρόνια γάμου, σε συνδυασμό με την κατανόηση και την επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, οδήγησαν σε όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα.

Όνειρο της Ηούς Θεοφίλου υπήρξε να μπορέσει να συμπαρασταθεί στο μεγάλωμα των εγγονιών της και να απολαύσει τη ζωή και την πορεία τους με πολλή αγάπη, πράγμα που έγινε. Η Ηώ Δημητρίου Θεοφίλου με πλούσιες σπουδές έγινε αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων και επιτυχημένη διακοσμήτρια. Η Άννα Μιχαήλ Αθανασιάδη έγινε διακεκριμένη χορογράφος και ο Θεόφιλος Μιχαήλ Αθανασιάδης επιτυχημένος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Κρήτη.

Και τα τρία αυτά εγγόνια συνεχίζουν τη ζωή τους με την ευχή της γιαγιάς τους, Ηούς Θεοφίλου.