Μενού Κλείσιμο

Τεγόπουλος Δημήτρης

Ο Δημήτρης Τεγόπουλος γεννήθηκε το 1931. Εργάστηκε για μια δεκαετία ως ναυτικός και από το 1964 δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στον χώρο του εμπορίου οπτικών ειδών.

 

Ο βιογραφούμενος γεννήθηκε το 1931 σε ένα μικρό ορεινό χωριό, στο Αμπελοχώρι Καλαμπάκας. Οι απώτερες καταβολές του χωριού ανάγονται στους Βλάχους, μια από τις πιο παλαιές ελληνικές φυλές που απλώθηκαν στην οροσειρά της Πίνδου.

Οι γονείς του, Γεώργιος και Παρασκευή Τεγοπούλου, ήταν αγρότες και οινοπαραγωγοί και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Ηλία (απεβίωσε το 1995), τον Δημήτρη και τη Βασιλική, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 2 ετών.

Ο Δημήτρης μεγάλωσε και έζησε στο χωριό τα παιδικά του χρόνια, μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Έπειτα μετέβη στον Βόλο, όπου εργάστηκε κατά καιρούς σε διάφορα επαγγέλματα, διατηρώντας πάντα τους δεσμούς του με τη γενέτειρά του. Τρία χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων στο σώμα των καταδρομέων, αποφασίζει να εργαστεί ως ναυτικός για 10 χρόνια, γνωρίζοντας νέους τόπους, νέους ανθρώπους και αποκτώντας εμπειρίες χρήσιμες για τη συνέχεια της ζωής του, ζώντας όμως και τη φρίκη δύο ναυαγίων στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό ωκεανό. Έπειτα από 10 έτη ως ναυτικός, επιστρέφει στην Ελλάδα στα τέλη του 1963.

Το 1964 ξεκινά την επιχειρηματική του δραστηριότητα με το εμπόριο οπτικών ειδών. Συνεργάστηκε με πολύ μεγάλους οπτικούς οίκους της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η εταιρεία του συνεργάζεται με καταστήματα οπτικών σε όλη την Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία μέχρι και σήμερα.

Εκτός των επαγγελματικών ενασχολήσεών του, εργάστηκε σκληρά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου του, ιδρύοντας με δική του πρωτοβουλία τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εισαγωγέων Οπτικών Ειδών, του οποίου διατέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών.

Το 1981 παντρεύτηκε τη Χαρίκλεια Οικονόμου, η οποία γεννήθηκε στη Λευκάδα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο πατέρας της, Απόστολος Οικονόμου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ήπειρο, ενώ η μητέρα της Μαρία στην Κέρκυρα. Από τον γάμο τους απέκτησαν δύο γιους, τον Γεώργιο το 1983 και τον Απόστολο το 1986, ο οποίος έφυγε αιφνίδια από τη ζωή το 2014 σε ηλικία 28 ετών.

Σήμερα τη σκυτάλη της επιχείρησής του την έχει δώσει στον γιο του Γεώργιο, που συνεχίζει με την ίδια αγάπη και προσήλωση το έργο του και ο ίδιος, παρά τα 90 του έτη, παρακολουθεί από πολύ κοντά όλες τις εξελίξεις στην εταιρεία και στον κλάδο του.

Η έντονη επαγγελματική και συνδικαλιστική του δραστηριότητα δεν τον είχε απομακρύνει από τη γενέθλια γη, για την οποία προσέφερε πάντα το καλύτερο κομμάτι του εαυτού του. Ήταν ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού συλλόγου «Προοδευτικός Σύλλογος Αμπελοχωρίου Καλαμπάκας», του οποίου υπήρξε Πρόεδρος για αρκετά έτη.