Μενού Κλείσιμο

Συμεωνίδης Αίας Ησαΐας

• Έτος Γεννήσεως: 1945
• Επάγγελμα: Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός, Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, Αφρική
• Τόπος Διαμονής: Αθήνα, Αττικής, Στερεά Ελλάδα, Ελλάδα

Ο Αίας Ησαΐας Συμεωνίδης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Strathclyde της Σκωτίας. Εργάστηκε για χρόνια στη Σαουδική Αραβία σε μεγάλα ναυπηγικά έργα. Σήμερα δραστηριοποιείται στην εταιρεία μηχανημάτων μεταξοτυπίας Euroscreen SPS και είναι ειδικός στη μεταλλοτυπία της κυτιοποιίας.

Ο Γιώργος Μαλκότσης, παππούς του βιογραφούμενου από την πλευρά της μητέρας του, χάθηκε στη Μικρασιατική Καταστροφή. Με τη σύζυγό του, τη Λευκοθέα, είχαν αποκτήσει πέντε παιδιά. Ο Βασίλειος γεννήθηκε το 1914 και έγινε Ιατρός. Η Έλλη γεννήθηκε το 1920 και τελείωσε Σχολή Καλογραιών, Αγγλικά και Γαλλικά στην Αίγυπτο. Ο Εμμανουήλ γεννήθηκε το 1921 και ήταν έμπορος. Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 1922 και ασχολήθηκε κι εκείνος με το εμπόριο, κάνοντας εισαγωγές από την Αγγλία. Η Μαργαρίτα εργάστηκε στην Αμερικανική Πρεσβεία.

Η Έλλη, η μητέρα του Αίαντος, παντρεύτηκε τον Συμεών Συμεωνίδη το 1944. Την περίοδο εκείνη ο Συμεών υπηρετούσε στην αεροπορία και πηγαινοερχόταν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκεί γνωρίστηκαν με την Έλλη, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν και απέκτησαν τον Αίαντα και τη Λευκή. Η Λευκή γεννήθηκε το 1947. Σπούδασε οικονομικά και σήμερα εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο του Μ. Γρηγορόπουλου.

Ο Αίας (Ησαΐας) γεννήθηκε το 1945. Τελείωσε το Αβερώφειο Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας και έπειτα σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Αλεξάνδρειας Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός (BSc in Marine Engineering και Naval Architecture). Στη συνέχεια, μετέβη στη Σκωτία για να συνεχίσει τις σπουδές του, λαμβάνοντας Master in Ship Production Technology από το Strathclyde University.

Ερχόμενος στην Ελλάδα, δραστηριοποιήθηκε στα Ναυπηγεία Ανδρεάδη στην Ελευσίνα. Ήταν προϊστάμενος ναυπηγικής κλίνης νέων σκαφών με χρήση γερανού 200 τόνων και καθελκύσεων. Έμεινε εκεί έως το 1977 και ύστερα έφυγε για τη Σαουδική Αραβία, στα έργα της Archirodon και του Καρπίδα, στην εταιρεία Petrola του Λάτση. Παρέμεινε εκεί για 9 χρόνια και έκανε τα Ναυπηγεία στο Dammam, με δύο πλωτές δεξαμενές ‒που ήταν ο τομέας του‒ και ειδικά εξοπλισμένα συνεργεία. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με το σιδηροδρομικό έργο του Καρπίδα (Jeddah-Riyad-Dammam). Συμμετείχε στο έργο Synchrolift στην Jeddah, μία πλωτή βυθιζόμενη δεξαμενή με σιδηροδρομικές ράγες που ανελκύει πλοία και τα σταθμεύει στην ξηρά.

Το 1972 παντρεύτηκε την Αίγλη Ράππα, με καταγωγή επίσης από την Αίγυπτο και απέκτησαν μία κόρη, την Έλλη Αγγελική (Ελίνα). Η Ελίνα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και σήμερα εργάζεται στο λογιστήριο της εταιρείας μπισκότων Παπαδοπούλου. Έχει έναν γιο, τον Θανάση (Θάνο), 17 ετών σήμερα, και μια κόρη, την Αίγλη, 11 ετών σήμερα. Ο γάμος του Αίαντα με την Αίγλη λύθηκε πριν εκείνος φύγει για τη Σαουδική Αραβία.

Ο Αίας ίδρυσε την εταιρεία Euroscreen SPS με έδρα στη Γλυφάδα, η οποία ειδικεύεται στα μηχανήματα μεταξοτυπίας, με ειδική μονάδα παραγωγής πλαισίων μεταξοτυπίας, έχοντας μεταξύ άλλων την αντιπροσωπεία των ιαπωνικών μηχανημάτων Sakurai.

Πριν φύγει για τη Σαουδική Αραβία, παντρεύτηκε την Αλεξία Βουλπιώτη, εγγονή του Καραγεώργεβιτς της Σερβίας, και πήγαν μαζί στην Jeddah. Η Αλεξία εργάστηκε ως πλοίαρχος στο πλοίο του Λάτση και ο Αίας ως Mechanical Area Manager. Τα χρόνια της παραμονής τους εκεί πέρασαν ευχάριστα και πολύ δημιουργικά.

Το ζευγάρι γύρισε στην Ελλάδα το 1987, όπου ο βιογραφούμενος εργάστηκε ως σύμβουλος σε εταιρεία ναυπηγήσεων και ρυμουλκών και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον θείο του, Κώστα Μαλκότση, στην οικογενειακή επιχείρηση.

Μέσα σε πέντε χρόνια ανέλαβε την εταιρεία κατά το ήμισυ και την οδήγησε σε πορεία ανάπτυξης, με πέντε πλέον αντιπροσωπείες για υλικά και μηχανήματα εκτυπώσεων, μεταξοτυπίας και αναλώσιμων. Παράλληλα, ειδικεύθηκε στη μεταλλική κυτιοποιία για κονσέρβες και δοχεία φαγητών, κουτιά βαφών και άλλων βιομηχανικών προϊόντων. Αναδιοργάνωσε την Euroscreen SPS, η οποία πλέον συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, εισάγοντας προϊόντα από την Ιταλία (είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Salchi Metalcoat-Coatings and Inks for Coil and Metal Packaging) και την Ισπανία (ACTEGA Artística for sealing compounds), τα οποία είναι υλικά για στεγανοποίηση μεταλλικών δοχείων.