Μενού Κλείσιμο

Κύρτσος Σταύρος

• Έτος Γεννήσεως: 1990
• Επάγγελμα: Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Θεσσαλονίκη
• Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη

Ο Σταύρος Κύρτσος γεννήθηκε το 1990 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει την επιχείρηση «ΑΦΟΙ ΚΥΡΤΣΙΟΥ ΙΚΕ» η οποία ιδρύθηκε το 1983 από τον πατέρα του, Παντελή και τον θείο του, Χρήστο, με στόχο την παραγωγή και εξέλιξη υψηλής ποιότητας και λειτουργικότητας μηχανημάτων σιδερώματος ετοίμων ενδυμάτων. Η δημιουργία αξιόπιστων προϊόντων ανώτερης τεχνολογίας με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές έφερε την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη των κατασκευαστών ετοίμων ενδυμάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σήμερα η επιχείρηση ολοκληρώνοντας την τέταρτη δεκαετία προσφοράς της στο χώρο του έτοιμου ενδύματος, καθιερώνεται στις κορυφαίες θέσεις κατασκευαστών σιδερωτικών μηχανημάτων στα Βαλκάνια.

Ο προπάππους του, Χρήστος, γεννήθηκε στη Δοϊράνη, όπου έζησε και μεγάλωσε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η περιοχή ήταν τότε ακόμη αντικείμενο εδαφικών διεκδικήσεων, γεγονός που δημιουργούσε κλίμα οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας και δυσχέραινε τη ζωή των κατοίκων. Οι συγκρούσεις ήταν πολλές και γενικεύτηκαν με τους Βαλκανικούς Πολέμους. Ο Χρήστος έπεσε θύμα της επεκτατικής πολιτικής των Βουλγάρων, από τους οποίους και φονεύθηκε. Είχε παντρευτεί τη συντοπίτισσά του Αικατερίνη, με την οποία απέκτησε οκτώ παιδιά.

Η Αικατερίνη, όταν έχασε το σύζυγό της, κατέφυγε στη Θήβα μαζί με τα παιδιά της. Ένα από αυτά ήταν ο Σταύρος, που γεννήθηκε το 1912 στον Άγιο Βασίλειο, όπου και μεγάλωσε. Αν και η κατάσταση εξακολουθούσε να είναι δύσκολη, καθώς μάλιστα επιδεινώθηκε από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκείνος κατάφερε να παρακολουθήσει το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο, μέχρι τη Β΄ τάξη. Αρχικά εργάστηκε ως κουρέας και έπειτα ως ψαράς. Επειδή διέθετε σημαντικές για την εποχή γραμματικές γνώσεις, διετέλεσε Γραμματέας του Συνεταιρισμού της Λίμνης Αγίου Βασιλείου. Παντρεύτηκε τη Δήμητρα, που καταγόταν από τη Μικρά Ασία και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Απεβίωσε σε νεαρή ηλικία.

Ο γιος του, Παντελής Κύρτσος, πατέρας του βιογραφούμενου, γεννήθηκε στον Άγιο Βασίλειο, το 1960. Εκεί τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Αργότερα ακολούθησε την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Εκείνα τα χρόνια ήταν ακόμη δύσκολα, καθώς η ελληνική οικονομία της μεταπολεμικής περιόδου ήταν αδύναμη. Λίγα παιδιά κατάφερναν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Φιλότιμος και εργατικός, ωστόσο, ο ίδιος, άρχισε να παρακολουθεί Νυχτερινή Τεχνική Σχολή, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος. Το 1978, σε ηλικία δεκαοκτώ ετών, ξεκίνησε μαζί με τον αδελφό του, Χρήστο, μια επιχείρηση με αντικείμενο σιδερωτικές μηχανές για την κατασκευή ετοίμων ενδυμάτων. Το 1980 κατετάγη στο στρατό και υπηρέτησε τη θητεία του στη στρατονομία. Αμέσως μετά επέστρεψε στην υπάρχουσα επιχείρηση, όπου και οι δύο δούλεψαν σκληρά και σε μικρό χρονικό διάστημα σημείωσαν σημαντική εξέλιξη. Παράλληλα με τη δουλειά του άρχισε να ταξιδεύει στο εξωτερικό προωθώντας τα μηχανήματα σε Έλληνες του εξωτερικού στα πλαίσια εκθέσεων, καθώς είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα θέματα του ελληνισμού.

Ο Παντελής Κύρτσος παντρεύτηκε την Ελευθερία Κετετζή, από τη Θεσσαλονίκη, το 1983. Απέκτησαν δύο παιδιά, τη Δήμητρα, που γεννήθηκε το 1984 και σήμερα ζει στη Δανία και εργάζεται σε ξενοδοχειακή επιχείρηση και τον Σταύρο, που γεννήθηκε το 1990.

Ο Παντελής Κύρτσος απεβίωσε το 2007, βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά του. Ήταν άνθρωπος ηγετικός. Ξεκίνησε με τεράστιες στερήσεις και κατάφερε να ξεχωρίσει και να επιτύχει στην κατασκευή μηχανημάτων επαγγελματικών σιδερωτηρίων, κυρίως για βιοτεχνίες και καθαριστήρια.

Κατοχύρωσε ευρεσιτεχνίες στην τέχνη του και σήμερα, 14 χρόνια μετά το θάνατό του, όσοι γνώριζαν τις επιδόσεις στο αντικείμενό του έχουν να λένε για τα τεχνικά του επιτεύγματα, που τα εφάρμοζε στην πράξη στην εργοστασιακή του παραγωγή, ενώ οι πελάτες του δεν ξεχνούν τον σεβασμό και τη συνεργασία που είχαν μαζί του. Ήταν άριστος οικογενειάρχης, αλησμόνητος εργοδότης για τους υφισταμένους του, αξιοσέβαστος και δίκαιος. Ένας αξεπέραστος καπετάνιος στο σπίτι και τη δουλειά.

Στο εργοστάσιό του παρήγαγε ηλεκτρικούς ατμολέβητες, πάγκους σιδερωμάτων, πρέσες σιδερώματος και σταμπωτικές πρέσες και ένα διάστημα εμπορευόταν επαγγελματικά πλυντήρια μεγάλης παραγωγής, στεγνωτήρια, καμπίνες καθαρισμού και μικρούς ημιεπαγγελματικούς λέβητες.

Ο Παντελής και ο αδερφός του, Χρήστος, διατηρούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο εξωτερικό. Είχαν υποκατάστημα στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας και η εξαγωγική δραστηριότητα περιλάμβανε όλες τις γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες (Βουλγαρία, F.YR.O.M., Αλβανία, Ρουμανία, Ιταλία), χώρες της Μέσης Ανατολής και εκτείνεται ως την μακρινή Ωκεανία. Μετά το θάνατο του Παντελή και τη συνταξιοδότηση του Χρήστου, η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης στο εξωτερικό σταμάτησε.

Ο βιογραφούμενος, Σταύρος Κύρτσος γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1990. Η ατυχία της απώλειας του πατέρα του στην ευαίσθητη ηλικία των 17 ετών, αναπληρώθηκε από την ισχυρή υποστήριξη της μητέρας του, Ελευθερίας, η οποία στάθηκε στα παιδιά της σαν μητέρα και πατέρας μαζί. Ο πατέρας του στάθηκε πολύ επιδραστική φιγούρα για εκείνον από τα πρώτα παιδικά του χρόνια. Αν και έφυγε από τη ζωή όταν φοιτούσε στη Β΄ Λυκείου, η μητέρα του, Ελευθερία, αλλά και όλοι όσοι γνώρισαν τον πατέρα του, πέρα από τη φυσιογνωμική ομοιότητα διακρίνουν στον Σταύρο ίδιο τρόπο σκέψης στο αντικείμενό του και στην εργασιακή καθημερινότητα, τη διαχείριση των οικονομικών και την οργάνωση της εργασίας, γεγονός που τον κάνει υπερήφανο αλλά και με βαρύ αίσθημα ευθύνης στο πρότυπό του, τον πατέρα του, που τον οδηγεί.

Σπούδασε Ηλεκτρονική στο ΤΕΙ Ηλεκτρονικής Σίνδου και το 2014, σε ηλικία 24 ετών, ο Σταύρος ανέλαβε το εργοστάσιο, όπου ασχολείται με το κατασκευαστικό κομμάτι των μηχανημάτων.

Στη στρατιωτική του θητεία είχε την τεράστια τιμή να επιλεχθεί στους Ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς του Προεδρικού Μεγάρου το 2016, υπό την Προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου. Η εκπαίδευσή του διήρκεσε τριάντα πέντε μέρες και ξεπέρασε τα όριά του, σωματικά και ψυχικά. Η αγάπη του για την ελληνική παράδοση και τους Εύζωνες τον ενδυνάμωσε. Ήταν όνειρό του να γίνει Εύζωνας και η πραγματοποίηση αυτού του ονείρου βοήθησε στην αυτοβελτίωση, την ωρίμανση και την εξέλιξή του. Η αγάπη και ο θαυμασμός που εισέπραξε από τον κόσμο ήταν ανεκτίμητη για εκείνον και είχε την τύχη να βρίσκεται σε τρεις μεγάλες διοργανώσεις με την Προεδρική Φρουρά: στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, το 2016, στη μεταφορά της από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (19 Μαΐου).

Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, η παραγωγή ήταν πολύ πεσμένη, όμως ο Σταύρος αναζητούσε πάντα διαφορετικούς τρόπους ανάπτυξης και ανέλιξης, επεκτείνοντας την παραγωγή πέραν των καθαριστηρίων και των βιοτεχνιών και αναζητώντας τρόπους και για νέες εξαγωγές. Η εταιρεία προωθεί, επίσης, ενεργά μέσω της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα μηχανήματά της.

Ο Σταύρος προσπαθεί να εμπνέεται και να έρχεται σε επαφή με νέες ιδέες, επισκεπτόμενος όλες τις βιοτεχνικές εκθέσεις. Συνδιαλέγεται συνέχεια με τους πελάτες, καταγράφοντας τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς και διερευνά τον τρόπο που θα βελτιώσει ή θα δώσει λύσεις στα προβλήματά τους. Επόμενος στόχος του είναι η παρακολούθηση σεμιναρίων στον τομέα των τεχνικών ασφαλείας και τη συγκόλληση.

Ο Σταύρος ευελπιστεί να φτάσει ξανά την επιχείρηση στα επίπεδα που την έφτασε ο πατέρας του και, ει δυνατόν, να την ξεπεράσει, αποτίοντας φόρο τιμής στο πρόσωπό του, που τόσο τον ενέπνευσε.