Μενού Κλείσιμο

Σπανούδης Δημήτριος

Ο Σπανούδης Δημήτριος γεννήθηκε στη Ρόδο, το 1919 και απεβίωσε στην Αθήνα το 1999. Ήταν γιος της Βασιλικής και του Μιχαήλ Σπανούδη. Η οικογένειά του βρέθηκε στην Ελλάδα χτυπημένη από τη μικρασιατική καταστροφή. Ο ίδιος πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Δούλευε και σπούδαζε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Κατετάγη εθελοντής στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων και ξαναπήγε στρατιώτης, την περίοδο 1948-51, υπηρετώντας συνολικά τέσσερα χρόνια. Κι ωστόσο, κατάφερε να τελειώσει την Ανώτατη Εμπορική.

Στην αρχή της σταδιοδρομίας του εργάστηκε ως υπάλληλος και στη συνέχεια άνοιξε μια βιοτεχνία ετοίμων ενδυμάτων, που προμήθευε τα προϊόντα της, στα μεγαλύτερα Aθηναϊκά καταστήματα. Μολονότι, όμως, είχε πετύχει, δεν ήταν ευχαριστημένος. Έτσι στα 1962 δημιούργησε την εταιρεία DISPAN, που είχε ως αντικείμενο τα ενδύματα κυνηγιού, αφού το κυνήγι ήταν το σπορ που συγκινούσε το Δημήτριο Σπανούδη.

Εννιά χρόνια αργότερα, το 1971, η επιχείρηση έγινε Ανώνυμη Εταιρεία. Και ενώ τότε ξεκίνησε τον τομέα των κυνηγετικών με 5 είδη τα οποία και κατοχύρωσε με διπλώματα ευρεσιτεχνίας, σήμερα η DISPAN OE (πλέον) εγκατεστημένη στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της οδού Πειραιώς 118 με επέκτασή της και στον τομέα της αλιείας, απευθύνεται στους κυνηγούς, στους επαγγελματίες ψαράδες και στους αγρότες με διάφορα είδη και αξεσουάρ.

Ο Δημήτριος Σπανούδης ήταν παντρεμένος και η μοναχοκόρη του διετέλεσε και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας για διάστημα πλέον των 10 ετών. Απεβίωσε και εκείνη το 2021. Έχει δύο εγγόνια: την Ελένη, που έχει σπουδάσει στο Οικονομικό τμήμα της Νομικής και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Σκωτία και το Χρήστο, που έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων σε Κολλέγιο της Γαλλίας, οι οποίοι και συνεχίζουν τη δράση της εταιρείας.

Ο Δημήτριος Σπανούδης αποδίδει την επιτυχία του στην αγάπη του για το κυνήγι, που του ενέπνευσε αυτή την πρωτοποριακή ιδέα και στην εργατικότητά του.