Μενού Κλείσιμο

Σονίδου Κυριακή

Η Δρ. Κυριακή Σονίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Είναι κόρη του Ιωάννη Σονίδη με καταγωγή από την Καστοριά και της Μαρίας Πανοηλία με καταγωγή από την Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Carol Davila του Βουκουρεστίου και Νομικά στο Πανεπιστήμιο Mihai Eminescu. Έχει ολοκληρώσει ειδικότητα Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής και εξειδίκευση στην Καρδιολογία. Επίσης έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Επείγουσα Ιατρική και στη Διοίκηση Νοσοκομείων. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων του Ηνωμένου Βασιλείου και μέλος του Λυκείου Ελληνίδων. Επίσης, είναι ταμίας στον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Ηνωμένου Βασιλείου, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Επιστημόνων και μέλος του Συλλόγου των Μακεδόνων και των Πελοποννησίων. Διετέλεσε ιατρός της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο από το 2014 έως το2017.

Οι ρίζες της βιογραφούμενης, από την πλευρά του πατέρα της, βρίσκονται στη Μικρά Ασία και οι ρίζες της, από την πλευρά της μητέρας της, βρίσκονται στα Ψαχνά του Νομού Ευβοίας.

Ο παππούς της βιογραφούμενης, Δημήτριος Σονίδης, γεννήθηκε το 1907 στην Τραπεζούντα. Η Τραπεζούντα υπήρξε η ένδοξη πρωτεύουσα του Ποντιακού Ελληνισμού. Ιδρύθηκε το 756 π.X. από Σινωπείς αποίκους στα παράλια του Eύξεινου Πόντου και γρήγορα εξελίχθηκε σε μεγαλούπολη χάρη στην εμπορική και τη στρατηγική της θέση. Τη μεγαλύτερή της ακμή γνώρισε η Τραπεζούντα ως πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας (1204-1461). Στο διάστημα αυτό ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και με τη φωτισμένη διακυβέρνηση των Μεγάλων Κομνηνών ανέπτυξε έντονη οικονομική, εθνική και πολιτιστική δράση. H Τραπεζούντα έπεσε στα χέρια των Τούρκων, του Μωάμεθ B΄, το 1461, οκτώ χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. H σθεναρή αντίσταση των κατοίκων του Πόντου και οι μεγάλες ζημιές που προξένησαν στους Τούρκους, ώσπου να υποταχθούν, είχε σαν αποτέλεσμα οι Τούρκοι να τους τιμωρήσουν με φοβερές διώξεις και γενοκτονίες. Από το 17ο αιώνα η Τραπεζούντα άρχισε να συνέρχεται οικονομικά και πνευματικά και ξαναέγινε μεγάλη πολιτεία με το μεγαλύτερο λιμάνι του Εύξεινου Πόντου, που ένωνε τη Δύση με τον πλούτο της Ανατολής. Όμως, με την Μικρασιατική Καταστροφή (1922) ξεριζώθηκε από τα σπλάχνα της όλος σχεδόν ο Ελληνισμός, που μαζί και με τους άλλους Ποντίους και κάτω από τις βιαιοπραγίες των κατακτητών αναζήτησε γυμνός και ταπεινός την αγκαλιά της μεγάλης Μάνας Ελλάδας. Αλλά οι «χαμένες πατρίδες» δεν ξεχάστηκαν ποτέ. Ζουν μέσα στην καρδιά του κάθε Ποντίου και κάθε Έλληνα.

Ο Δημήτριος Σονίδης έγινε αξιωματικός του βασιλικού στρατού σε ηλικία 19 ετών και έτσι πριν τον μεγάλο διωγμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες τους έφυγε και εγκαταστάθηκε στην Καστοριά. Εκεί ασχολήθηκε με τις αγροτικές εργασίες και παντρεύτηκε. Η γυναίκα του, Κυριακή Σαββοπούλου, γεννήθηκε το 1912 και καταγόταν από το χωριό Γιαννάντο στην Κερασούντα της Μικράς Ασίας. Το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του επτά παιδιά, εκ των οποίων, τα τρία απεβίωσαν σε βρεφική ηλικία. Τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας είναι ο Κωνσταντίνος, η Μαρία, ο Ιωάννης, πατέρας της βιογραφούμενης και ο Απόστολος ο οποίος απεβίωσε το 2009.

Ο παππούς Δημήτριος έφυγε από τη ζωή το 1974 και η γιαγιά Κυριακή το 1991.

Ο πατέρας της βιογραφούμενης, Ιωάννης Σονίδης, γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1936 στην Καστοριά. Η Καστοριά είναι πόλη και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού στη Δυτική Μακεδονία. Είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο της ομώνυμης λίμνης, σε υψόμετρο 703 μ., ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο. Ως προς την ονομασία της πόλης, επικρατέστερη θεωρείται η άποψη ότι προήλθε από τους κάστορες που ενδημούσαν για αιώνες στην περιοχή. Στη μακραίωνη ιστορία της, μιάμιση χιλιετία από κτίσεως και δύο χιλιετίες από οικήσεως, γνώρισε πολιορκίες και κατακτήσεις από Βουλγάρους, Νορμανδούς και Τούρκους, διατηρώντας όμως μέχρι σήμερα ένα σημαντικό αριθμό βυζαντινών εκκλησιών, κειμηλίων και αρχοντικών ως τεκμήρια της κατά καιρούς ακμής της, λόγω της επιτυχημένης εμπορίας και διακίνησης των γουναρικών σε σημαντικά κέντρα της Ευρώπης. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε το 1085 από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Κομνηνό και το μοναστήρι της Μαυριώτισσας του 11ου αιώνα είναι τοιχογραφημένο και στην εξωτερική όψη, όπως συνηθίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Μερικές από τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που σώζονται σήμερα στη Καστοριά είναι: η Παναγία η Καστριώτισσα, γνωστή ως Κουμπελίδικη (αρχές του 11ου αι.), η Ιερά Μονή της Μαυριώτισσας (περί τα τέλη του 11ου αι.), ο Άγιος Στέφανος (11ου αι.), ο Ταξιάρχης Μητροπόλεως (11ου αι.), οι Άγιοι Ανάργυροι (12ου αι.), ο Άγιος Νικόλαος (12ου αι.), ο Άγιος Αθανάσιος (1392), ο Ναός Αγίων Τριών (14ου αι.), ο Άγιος Νικόλαος (16ου αι.). Δείγματα της λαμπρής άνθησης της βιοτεχνικής και εμπορικής δραστηριότητας των κατοίκων της Καστοριάς κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα του 18ουαι. αποτελούν τα πολυάριθμα πανύψηλα αρχοντικά της, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως οικιστικό σύνολο και δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Ο πόλεμος βρήκε τον Ιωάννη Σονίδη μαθητή ακόμα του Δημοτικού σχολείου και έζησε σαν παιδί τα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής (1941-44). Μία από τις χειρότερες στιγμές που έζησε εκείνα τα χρόνια και διηγούνταν ήταν το λεγόμενο παιδομάζωμα. Γλίτωσε, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, επειδή η μητέρα του τον έκρυψε κάτω από τα άχυρα. Από μικρό παιδί δούλευε μαζί με τον πατέρα του στα χωράφια κι έκανε αγροτικές εργασίες πολύ σκληρές για την ηλικία του. Σε ηλικία 14 ετών τον έστειλαν οι γονείς του από το Καλοχώρι, όπου ζούσαν, με τα πόδια στην Καστοριά σε έναν ξυλουργό, για να μάθει την τέχνη. Κάθε φορά που έφευγε από το σπίτι του έπαιρνε μαζί του ένα καρβέλι ψωμί και μερικά αυγά, για να περάσει όλη την εβδομάδα σαν μαθητευόμενος. Στην Καστοριά έμαθε την τέχνη του ξυλουργού και στην πορεία ασχολήθηκε επαγγελματικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Σε ηλικία 18 ετών πήγε εσωτερικός μετανάστης Αθήνα. Στην πρωτεύουσα εργάστηκε, αρχικά, σε διάφορα εργαστήρια και στη συνέχεια δημιούργησε τη δική του επιχείρηση. Ήταν άριστος τεχνίτης και πολύ καλός στη δουλειά του. Άνθρωπος εσωστρεφής, καθώς δεν εκδηλωνόταν εύκολα, εργατικός, τίμιος, ηθικός και με αξίες που τις μεταλαμπάδευσε στα παιδιά του. Ένας καλός οικογενειάρχης που εργάστηκε σκληρά, για να μη λείψει τίποτα από τα παιδιά του.

Στις 15 Οκτωβρίου 1973, ο Ιωάννης Σονίδης παντρεύτηκε με τη Μαρία Πανοηλία, γεννημένη στις 22 Οκτωβρίου 1948 στην Αθήνα. Το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Τον Δημήτρη και τη βιογραφούμενη Κυριακή.

Ο Δημήτρης Σονίδης γεννήθηκε στις 16 Μαΐου 1974. Σήμερα είναι αρχιπλοίαρχος και ζει στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, του Ιωάννη και του Χαράλαμπου.

Ο παππούς της βιογραφούμενης, από την πλευρά της μητέρας της, ονομαζόταν Κωνσταντίνος Πανοηλίας και γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1917 στα Ψαχνά Ευβοίας. Τα Ψαχνά αποτελούν σήμερα κωμόπολη, περίπου 15 χλμ. βόρεια της Χαλκίδας στην Εύβοια. Παλαιότερα αποτελούσε έδρα ομώνυμης κοινότητας, ενώ σήμερα είναι έδρα του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Το 1928 αριθμούσε 2.933 κατοίκους, ενώ στην Απογραφή του 2011 αριθμούσε 5.827 κατοίκους. Στα Ψαχνά υφίσταται από προπολεμικά βιομηχανία προϊόντων ελιάς και ηλεκτρικό εργοστάσιο. Ο πληθυσμός ασχολείται κυρίως με τη γεωργία και κτηνοτροφία και κύρια προϊόντα είναι κηπευτικά και δασικά. Σήμερα λίγο πριν την είσοδο στα Ψαχνά βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Στερεάς Ελλάδας, το οποίο έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πόλης.

Κατά την περίοδο του πολέμου ο παππούς Κωνσταντίνος πήγε στη Χαλκιδική. Από συνοικέσιο παντρεύτηκε με την Ελένη Γκιόκα και μετά τον γάμο το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στη Μάνδρα Αττικής και εν συνεχεία στην Ελευσίνα, όπου εγκαταστάθηκαν στο πατρικό σπίτι της γιαγιάς. Ο παππούς ήταν κουρέας στο επάγγελμα και διατηρούσε κουρείο στη Μάνδρα Αττικής, καθώς και εργάτης στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου. Η γιαγιά ήταν οικονόμος στο σπίτι του τότε Μητροπολίτη Πειραιώς και συχνά συμμετείχε σε πολλές αγροτικές εργασίες της περιοχής. Το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του δύο αγόρια δίδυμα, εκ των οποίων, το ένα δεν άντεξε και πέθανε στη γέννα. Το παιδί που επέζησε είναι ο Γεώργιος και στη συνέχεια απέκτησαν μία κόρη, τη Μαρία, μητέρα της βιογραφούμενης.

Η μητέρα της βιογραφούμενης Μαρία μεγάλωσε σε μία σχετικά φτωχή οικογένεια. Αποφοίτησε από το Δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια έμαθε την τέχνη της ραπτικής. Αργότερα φοίτησε στη Σχολή Βελουδάκη, όπου ειδικεύτηκε στο σχέδιο μόδας και μάλιστα ήταν πολύ καλή και πέτυχε πανελλήνια διάκριση. Μετά τον γάμο της αρχικώς δεν εργάστηκε, παρά μόνο μετά από αρκετά χρόνια. Εργαζόταν όμως ως μοδίστρα κατ’ οίκον. Όπως αναφέρει η βιογραφούμενη, «η μητέρα μου είναι άνθρωπος με στέρεες αξίες, ήθος και βαθιά πίστη. Άνθρωπος της προσφοράς, με μεγάλη κοινωνική προσφορά μέσω του εθελοντισμού. Οι δυσκολίες της ζωής την ενδυνάμωσαν σαν άνθρωπο και της έβγαλαν τον καλό της εαυτό. Έδωσε πολύ καλές κατευθύνσεις στα παιδιά της και πίστευε πως η μόρφωση ήταν το πιο σημαντικό ζήτημα για το μέλλον τους. Ό,τι είμαι σήμερα το οφείλω σε εκείνη.».

Η βιογραφούμενη, Δρ. Κυριακή Σονίδου, γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1975 στην Αθήνα. Τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής της έζησε στην Ελευσίνα και στη συνέχεια στον Κορυδαλλό. Αποφοίτησε από την Ιονίδειο Σχολή Πειραιά το 1993, ενώ προηγουμένως είχε φοιτήσει στο ιδιωτικό Δημοτικό σχολείο «Λίβανος». Όπως αναφέρει η ίδια, «ήθελα να γίνω γιατρός πριν ακόμα πάω στο σχολείο». Στη συνέχεια, την περίοδο 1994-2000, σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο Carol Davila του Βουκουρεστίου. Αποφοίτησε δεύτερη από το πανεπιστήμιο με βαθμό Άριστα 9,41. Παράλληλα, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Mihai Eminescu απ’ όπου αποφοίτησε με βαθμό Άριστα 10. Ήδη τότε μιλούσε πέντε γλώσσες. Μετά την αποφοίτηση της προτάθηκε να συνεχίσει τις σπουδές της στην Αμερική με υποτροφία, αλλά δεν πήγε. Ήθελε να ασχοληθεί με την Ιατρική και επέστρεψε στην Αθήνα, όπου έδωσε εξετάσεις για την αναγνώριση του πτυχίου της και αμέσως άρχισε να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Την περίοδο 17 Μαρτίου 2003 έως 17 Μαρτίου 2007 η βιογραφούμενη έκανε ειδικότητα Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής στο Τζάνειο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά. Εκείνη την περίοδο ξεκίνησε την εκπόνηση της διατριβής της στην Καρδιολογία, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως μέλος της ερευνητικής ομάδας του Τζανείου. Παράλληλα, έκανε πέντε μεταπτυχιακά στην επείγουσα ιατρική, έναν χρόνο μεταπτυχιακό στο ΕΚΑΒ και ΜΒΑ στη Διοίκηση Νοσοκομείων. Το 2008 ήταν υποψήφια για βράβευση στο CNAM (Conservatoire National des Artes et Metiers, Paris).

Στις 21 Μαΐου 2007 η Κυριακή Σονίδου έγινε επιμελήτρια στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΥΓΕΙΑ», στο οποίο εργάστηκε μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου 2008. Λίγες μέρες αργότερα, στις 29 Σεπτεμβρίου 2008, έφυγε στην Αγγλία, με σκοπό να κάνει ένα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Νοσοκομειακών Μονάδων και Μονάδων Υγείας. Στο Λονδίνο της προτάθηκε δουλειά και έτσι αποφάσισε να μείνει. Όπως αναφέρει η ίδια, «στην αρχή δυσκολεύτηκα, καθώς έκανα για έξι μήνες τη δουλειά του ειδικευόμενου, προκειμένου να προσαρμοστώ στο σύστημα. Είχα εγκαταλείψει την Ελλάδα, γιατί το σύστημα στη χώρα δεν βοηθούσε τους νέους επιστήμονες. Το θεωρούσα και ήταν αναξιοκρατικό. Το 2006 είχα κάνει πρόταση προς το Υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος, με την υποστήριξη του τότε Διοικητή του Τζάνειου Νοσοκομείου, στο οποίο δινόταν στον Γενικό Ιατρό ένας κομβικός ρόλος μέσα στο υπάρχον σύστημα υγείας. Είχα προτείνει τη δημιουργία συστήματος διαλογής από τον Γενικό Ιατρό και αντιμετώπιση κάποιων περιστατικών που θα αποσυμφόριζαν τα υπόλοιπα ιατρεία. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε, αλλά δέχτηκα τέτοια αντίδραση και απειλές, που με ανάγκασαν να εγκαταλείψω την Ελλάδα».

Στο Λονδίνο η βιογραφούμενη βρήκε πολύ καλές θέσεις εργασίας και από τον Σεπτέμβριο του 2009 έως το 2010 εργάστηκε σε μία γνωστή ιατρική μονάδα στο νοσοκομείο Ealing, North West London Trust, Λονδίνο. Τον Οκτώβριο του 2010 πήρε θέση Teaching Fellow στο Imperial College, όπου δίδαξε γαστρεντερολογία και παθολογία σε φοιτητές για ένα χρόνο. Τον Οκτώβριο του 2011 ο καθηγητής της Γαστρεντερολογίας Dr. J Arnold την σύστησε στον καθηγητή κ. J Kooner, καθηγητή Kαρδιολογίας, στον οποίο οφείλει τη σημερινή ιατρική της καριέρα. Ο κ. Kooner της πρότεινε να κάνει εξειδίκευση στην Καρδιολογία, πρόταση που δέχτηκε και έτσι έκανε ειδικότητα για τέσσερα χρόνια, μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2014. Τον Ιανουάριο του 2015 ξεκίνησε να εργάζεται σαν GP (General Practitioner) στο NHS, όπου βρίσκεται έως σήμερα.

Από τις 15 Μαρτίου 2016 έως σήμερα η βιογραφούμενη έχει ένα τιμητικό συμβόλαιο (Honorary Contract GP with Special Interest in Cardiology, Chelsea and Westminster Trust), για να κάνει εξωτερικά ιατρεία καρδιολογίας.

Από τον Απρίλιο του 2015 είναι Διευθύντρια σε μία κλινική αποκατάστασης στο South Ealing του Λονδίνου, το Clayponds Rehabilitation Hospital.

Στις 14 Ιουλίου 2010 έδωσε συνέντευξη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Τμήμα Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής υπό την έδρα του καθηγητή Δρ. Χ. Λιονή και ξεκίνησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και έρευνα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και οικογενειακή ιατρική. Ο καθηγητής κ. Λιονής είναι επίσης ένας διακεκριμένος επιστήμονας που τη βοήθησε σημαντικά στην πορεία της στη Γενική και Οικογενειακή Ιατρική και είχαν μια αξιόλογη συνεργασία που συνεχίζεται έως σήμερα. Ορκίστηκε στις 19 Ιουλίου 2016 με βαθμό Άριστα (8,88/10).

Από τον Νοέμβριο του 2014 έως τα τέλη του 2017 η Κυριακή Σονίδου ήταν ιατρός της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο και εξυπηρετεί ως ιατρός της στρατολογικής επιτροπής σε θέματα απαλλαγής από τη στρατιωτική θητεία όταν συντρέχουν λόγοι υγείας.

Η Κυριακή Σονίδου έχει αναπτύξει, παράλληλα, σημαντική κοινωνική δράση και συμμετέχει σε φιλανθρωπικές δράσεις της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Από τον Ιούνιο του 2013 είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων του Ηνωμένου Βασιλείου, σκοπός του οποίου, μεταξύ άλλων, είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Επιπλέον συνεργάζεται επισήμως με την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ελλήνων Ποντίων με σκοπό την κοινή δράση, τη διαφύλαξη της Ιστορίας των Ποντίων και της αναγνώρισης της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Επίσης, είναι μέλος του Λυκείου Ελληνίδων και συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στο χορευτικό τμήμα. Ακόμη είναι ταμίας στον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Ηνωμένου Βασιλείου, πρέσβειρα (Ambassador) των Hellenic Bankers, των Ελλήνων χρηματοοικονομικών στελεχών ώστε να προωθήσει τις σχέσεις τους και τις δραστηριότητές τους σε άλλους φορείς της ελληνικής κοινότητας, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Επιστημόνων, μέλος του Συλλόγου των Μακεδόνων και των Πελοποννησίων. Από τον Σεπτέμβρη του 2015 έχει την επιμέλεια και παρουσίαση μίας εκπομπής ιατρικού περιεχομένου στον μοναδικό ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό του Ηνωμένου Βασιλείου, το Hellenic TV, με τίτλο «Θέματα Υγείας» που έχει σαν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας σε θέματα υγείας. Το 2017 ήταν υποψήφια για βράβευση στον παγκόσμιο διαγωνισμό Greek International Women Award, όπου βραβεύτηκαν Ελληνίδες επιστήμονες από Ελλάδα, Κύπρο, Αμερική και Αυστραλία. Το τελευταίο διάστημα ασχολείται με τον ελληνικό ιατρικό τουρισμό, προωθώντας τις αξίες και τις ιατρικές υπηρεσίες της Ελλάδας και τους Έλληνες επιστήμονες στο ΗΒ. Στις αρχές του Νοέμβρη 2018 έγινε Γενική Διευθύντρια και επικεφαλής του τμήματος της Διπλωματίας της Υγείας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας του ΗΒ.