Μενού Κλείσιμο

Σόδης Μιχαήλ

O Μιχαήλ Ι. Σόδης γεννήθηκε στη Χίο το 1960. Προέρχεται από μεγάλη, παλιά και γνωστή οικογένεια της Χίου, η οποία αριθμεί από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα 12 μέλη φαρμακοποιών. Ο πατέρας του, Ιωάννης Μιχαήλ Σόδης, ήταν εκείνος που είχε πρωτοξεκινήσει να εφαρμόζει τη χρήση μαστίχας σε διάφορες συνταγές, όχι μόνο φαρμακευτικές, αλλά και για την παραγωγή καλλυντικών, τομέας στον οποίο και σήμερα διαπρέπει η οικογενειακή επιχείρηση με τα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς, τα καλλυντικά προϊόντα Mastic Spa. Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί ότι ο πατέρας του βιογραφουμένου υπήρξε επί χρόνια Δήμαρχος και βουλευτής του νησιού, έχοντας πάντα πολύ μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο και την κοινή γνώμη του νησιού. Ο Μιχάλης Ι. Σόδης, μετά από τις σπουδές του στο Salford College του Manchester το 1985, ασχολήθηκε με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, που περιελάμβαναν τότε την αντιπροσωπεία γαλλικών καλλυντικών, ενώ παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στο εισαγωγικό εμπόριο, κλείνοντας σημαντικές συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες και super market. Ωστόσο, καθώς ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του, αποφασίστηκε το 2000 η δημιουργία των καλλυντικών Mastic Spa, μοναδικών εφαρμογών και προϊόντων που έχουν ως βάση τους τη χιώτικη μαστίχα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τη μοναδική στον κόσμο Μαστίχα. Ο βιογραφούμενος είναι παντρεμένος με τη Νίκη Χέρα και έχουν αποκτήσει δύο κόρες, τη Βιργινία (Bίνα) Σόδη και τη Σοφία Σόδη, οι οποίες συνεχίζουν αυτή την παράδοση με καινοτόμα προϊόντα ομορφιάς, που συμπληρώνουν την ήδη υπάρχουσα γκάμα προϊόντων.

Η οικογένεια Σόδη αριθμεί 12 μέλη φαρμακοποιών, ξεκινώντας από το 1875, οπότε άνοιξε το πρώτο φαρμακείο στην Κωνσταντινούπολη. Το 1939 η οικογένεια άνοιξε δεύτερο φαρμακείο στην Αίγυπτο. Παράλληλα, υπάρχει το φαρμακείο στη Χίο από το 1875, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα. Ένα περιστατικό πολύ σημαντικό, που αναφέρεται και σε παλιές εφημερίδες της Χίου, ήταν πως όταν είχε γίνει ένας μεγάλος καταστροφικός σεισμός στο νησί το 1822, ο προπάππους του βιογραφούμενου, Ιωάννης Μιχ. Σόδης, άνοιξε το φαρμακείο του και έδωσε όλα τα φάρμακα που είχε μέσα δωρεάν στους τραυματίες και τις οικογένειες που είχαν πληγεί από τον σεισμό, ενώ παράλληλα προσέφερε δωρεάν τις πάνες και τις βρεφικές τροφές για τα μωρά. Αυτή ήταν μια από τις κοινωνικές προσφορές με τις οποίες όλες οι επόμενες γενιές Σόδη είναι ποτισμένες, μέχρι σήμερα.

Τη δραστηριότητα με τη μαστίχα, ουσιαστικά σε επίπεδο έρευνας και πειραμάτων, την ξεκίνησε ο Ιωάννης Μιχαήλ Σόδης, ο πατέρας του βιογραφουμένου, το 1955, όταν τελείωσε το Πανεπιστήμιο και ανέλαβε το φαρμακείο. Το 2002 έγινε ανακαίνιση του φαρμακείου και βρέθηκαν μέσα σε ένα κούφωμα τοίχου φαρμακευτικές συνταγές με μαστίχα του 1892, που σημαίνει πως και οι πρόγονοι του Ιωάννη Μιχ. Σόδη χρησιμοποιούσαν τη μαστίχα στις συνταγές τους.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, Μιχαήλ Σόδης, γεννήθηκε στη Χίο. Σπούδασε φαρμακευτική, όπως ακριβώς ο πατέρας του και ο παππούς του, καθώς αυτό ήταν παράδοση στην οικογένεια. Είχε άλλα τρία αδέρφια, τον Νίκο, φαρμακοποιό, τον Κώστα, ο οποίος ήταν γιατρός και τον Αλέκο, που ασχολήθηκε με το εμπόριο. Κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε έντονη αντιστασιακή δράση. Ήταν άτομο με μεγάλη κοινωνική προσφορά.

Μέσα από το φαρμακείο του έδινε λύσεις στα προβλήματα του φτωχού κόσμου, που πολλές φορές δεν είχε να πληρώσει τα φάρμακά του. Είναι χαρακτηριστικό πως στη διάρκεια της Κατοχής, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, περνούσαν από το μαγαζί γυναίκες που τις βοηθούσε οικονομικά, καθώς και με ρούχα και τρόφιμα. Αν και υπήρχαν άλλα δύο φαρμακεία στην πόλη, έξω από το φαρμακείο του παππού στη Χίο, δημιουργούνταν ουρές έως και 100 μέτρων. Πολλοί ασθενείς πελάτες του φαρμακείου απαιτούσαν από τα παιδιά και τα εγγόνια τους, που πήγαιναν να τους πάρουν φάρμακα, οι ετικέτες των φαρμάκων που έπαιρναν να γράφουν το όνομα Σόδης, για να είναι σίγουροι ότι τα φάρμακα αυτά φτιάχνονταν από τον ίδιο τον παππού Μιχάλη, ο οποίος ήταν πάρα πολύ γνωστός σε όλη τη Χίο. Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι στο νησί που βλέποντας στο φαρμακείο τη φωτογραφία του παππού Μιχάλη, συγκινούνται, αναθυμούμενοι την προσφορά και το έργο του. Το φαρμακείο είχε δυναμικό 13 ατόμων και εργάζονταν εκεί κάποιοι υπάλληλοι για μια ολόκληρη ζωή. Υπάρχει ένας παλιός υπάλληλος που εργαζόταν στο φαρμακείο για 52 ολόκληρα χρόνια. Ο παππούς απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών.

Ο πατέρας του βιογραφουμένου, Ιωάννης Μιχ. Σόδης, γεννήθηκε το 1930 στη Χίο. Τέλειωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Χίο και εν συνεχεία σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Φαρμακευτική και Χημεία. Διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Χίου και μάλιστα, κατά τη διάρκεια της θητείας του, φτιάχτηκε ένα καταπληκτικό αθλητικό κέντρο-κολυμβητήριο, στο οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές και που αποτέλεσε φυτώριο για αρκετούς σπουδαίους αθλητές. Το 1970 διορίστηκε Δήμαρχος Χίου, καθώς του το επέβαλλε η χούντα, αλλά αξίωσε να έχει το δικό του επιτελείο, το οποίο αποτελείτο από άξια και ικανά άτομα της τοπικής κοινωνίας. Ωστόσο, κάποια στιγμή η χούντα τον κατεδίωξε και ο Ιωάννης Μιχ. Σόδης έφυγε κρυφά νύχτα από τη Χίο, αφού εκβιάστηκε και παραιτήθηκε, έχοντας παράλληλα αντιστασιακή δράση. Για τη δράση του αυτή, το 1974 επιστρέφοντας στη Χίο, και μετά από προτροπή του Γεωργίου Ράλλη, κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής και πήρε σε αναλογία πληθυσμού το μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά σε ψήφους (13.000 σταυρούς). Είναι χαρακτηριστικό το ότι τότε ψηφίστηκε από όλον τον κόσμο και όλες τις κοινωνικές τάξεις. Άλλωστε, στο μυαλό και την ψυχή και του ιδίου πάντα ήταν πρώτα η Χίος και μετά η πολιτική. Βγήκε και τη δεύτερη τετραετία με μεγάλη επιτυχία, αλλά μετά το πέρας της θητείας του εγκατέλειψε την πολιτική, απογοητευμένος, καθώς δεν είδε το όραμά του για μια Χίο, όπως ο ίδιος την ονειρευόταν, να πραγματοποιείται. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως στα πλαίσια αυτών του των προσπαθειών, πολεμήθηκε από διάφορα συμφέροντα.

Παντρεύτηκε τη Βιργινία Μυλωνάδη με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, την Κατερίνα, που είναι φαρμακοποιός, συνεχιστής της φαρμακευτικής παράδοσης και του ιστορικού Φαρμακείου μαζί με τον υιό της, Θανάση, τον Γιώργο και τον Μιχάλη (βιογραφούμενο). Ως άτομο, ο πατέρας του βιογραφουμένου ήταν εξαιρετικά δραστήριος και δυναμικός. Ήταν πολύ ισχυρή προσωπικότητα, αλλά και άνθρωπος με μεγάλες ευαισθησίες, που ποτέ δεν ήθελε να κουβαλάει τα διάφορα προβλήματα στο σπίτι του. Λάτρευε την αλήθεια, παρόλο που συχνά ερχόταν σε αντίθεση με τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Το κοινωνικό του έργο δεν το γνώριζαν παρά ελάχιστα άτομα και άνθρωποι του στενού κοινωνικού και οικογενειακού περιβάλλοντος. Ήταν άτομο που ποτέ δεν λάτρεψε την καρέκλα της εξουσίας, αλλά την έννοια της προσφοράς. Αν και απογοητεύτηκε από την πολιτική και τη διαφθορά της, ποτέ δεν βγήκε να το φωνάξει. Στις σχέσεις με τα παιδιά του, στηριζόταν σε ιδέες και βάσεις προοδευτικές, δίνοντάς τους πρωτοβουλίες και αναθέτοντάς τους ευθύνες. Ήταν άτομο που βρισκόταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Πέθανε σε ηλικία 61 ετών.

Η μητέρα του βιογραφουμένου, Βιργινία (Βίνα), γεννήθηκε το 1932 στη Χίο. Έχει τελειώσει το Γαλλικό Γυμνάσιο Καλογραιών στη Χίο. Προέρχεται από πολύ καλλιεργημένη οικογένεια. Ο παππούς της, ο οποίος είχε ζήσει για ένα διάστημα και στη τσαρική Ρωσία στις αρχές του 20ού αιώνα ασχολούμενος δυναμικά με το εμπόριο, διετέλεσε αργότερα Δήμαρχος της Χίου. Ο πατέρας της λεγόταν Γιώργος και η μητέρα της Μαρία, και έχει τρία αδέλφια, τον Λεωνίδα, τον Γιάγκο και τον Δήμη.

Η Βιργινία είναι άτομο με έντονη προσωπικότητα, με εμπορική δεινότητα, επικοινωνιακά χαρίσματα αλλά και με μεγάλο σεβασμό προς τους δικούς της. Πάντα στάθηκε στο πλευρό του συζύγου της. Ήταν πάντα η ήσυχη δύναμη, που ποτέ δεν λειτούργησε για τον εαυτό της αλλά μόνο για την οικογένεια. Δίπλα ακριβώς από το φαρμακείο δημιουργήθηκε κατάστημα καλλυντικών, το οποίο είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου η ίδια και γνώρισε ημέρες δόξας κατά το διάστημα 1970-1990. Είναι άτομο με συνεχή δραστηριότητα, ακόμα και σήμερα. Την χαρακτηρίζει η κοινωνική προσφορά, η αγάπη και η δοτικότητα προς τον συνάνθρωπο και η αγάπη για όλον τον κόσμο, γεγονός που την καθιστά αγαπητή σε όλον τον κοινωνικό της περίγυρο.

Ο βιογραφούμενος γεννήθηκε στη Χίο το 1960. Αφού τέλειωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Χίο, έφυγε για το Manchester της Αγγλίας, όπου σπούδασε στο Salford College. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Χίο και επέστρεψε κατόπιν στην Αθήνα, όπου ανέλαβε την επιχείρηση καλλυντικών Rene Guinot και Marie Cohr που είχε δημιουργήσει η οικογένειά του. Μπήκε σε νεαρή ηλικία στον χώρο του εμπορίου και απέκτησε μεγάλες γνώσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Η επιχείρηση λειτούργησε μέχρι το 1992, οπότε μετά από μια συμφωνία με τους Γάλλους, σταμάτησε τότε η δραστηριότητά της. Το έτος εκείνο η οικογένεια του βιογραφουμένου κατέστη αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Fido-Dido στην Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο, παράλληλα, ασχολήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο εισαγωγικό εμπόριο, μαζί με τη σύζυγό του Νίκη, αναπτύσσοντας σημαντικές συνεργασίες με τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, και με τις μεγαλύτερες αλυσίδες super market.

Παράλληλα όμως, ο βιογραφούμενος δεν έπαψε ποτέ να αναλογίζεται και τη μεγάλη οικογενειακή παράδοση που υπήρχε στον τομέα της φαρμακευτικής χρήσης της μαστίχας, μιας και ο πατέρας του, Ιωάννης Μιχαήλ Σόδης, δημιούργησε το πρώτο παγκοσμίως εμπορικό σκεύασμα με μαστίχα Χίου το 1976, την ουλοθεραπευτική οδοντόκρεμα MASTICDENT. Από τότε ξεκίνησε μια μικρή γκάμα των πρώτων προϊόντων «MASTIC» στην αγορά της Χίου και σιγά σιγά σε όλη την Ελλάδα. Έτσι το 2000 αποφασίστηκε να δημιουργηθεί η εταιρεία Mastic Spa, που άνοιξε νέους ορίζοντες στην εφαρμογή της μοναδικής Μαστίχας παγκοσμίως. Τα Mastic Spa είναι το ελληνικό θαύμα στην κοσμετολογία φυσικών προϊόντων, με 200 εφαρμογές σε μοναδικά προϊόντα υγείας, ευεξίας και ομορφιάς. Στόχος και όραμα του βιογραφουμένου μαζί με τη γυναίκα του Νίκη και τα παιδιά του, Βιργινία (Βίνα) και Σοφία, είναι να καταστεί η μαστίχα της Χίου γνωστή στα πέρατα του κόσμου και μαζί της φυσικά και η Χίος.

Ο βιογραφούμενος είναι παντρεμένος με τη Νίκη Χέρα, που είναι γεννημένη στη Χίο. Η Νίκη για τον βιογραφούμενο αποτελεί το ρομαντικό και επιχειρησιακό του ταγκό, που το χορεύει μαζί της 40 χρόνια. Η Νίκη είναι η νηνεμία στις φουρτούνες, ο ήλιος στη βροχή, το χαμόγελο στην κατήφεια. Είναι αυτοδημιούργητη, ψημένη στη ζωή και στις δυσκολίες, είναι ο ωκεανός της θετικής ενέργειας που τους δροσίζει. Εργάζεται ακατάπαυστα και δυναμικά στο πλευρό του συζύγου της με απόλυτη ανιδιοτέλεια. Είναι όμως και η μητέρα που χάρισε στον βιογραφούμενο δυο κορίτσια στολίδια, που ποτισμένα από την παράδοση και τις αρχές της οικογένειας του βιογραφούμενου και την καθοδήγηση της μητέρας τους, τελείωσαν τις σπουδές τους και απογειώνουν την εταιρεία τους.

Η Βίνα Σόδη, αφού αποφοίτησε από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα στο International Baccalaureate, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Surrey στον κλάδο Business & Management, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της με ένα μεταπτυχιακό στον κλάδο του International Marketing Management. Σήμερα, επιστρέφοντας πλέον μόνιμα στην Ελλάδα, εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση «SODIS BRANDS Μονοπρόσωπη ΕΠΕ», εξελίσσοντας την εταιρεία μαζί με την αδελφή της, Σοφία.

Η Σοφία Σόδη, που επίσης αποφοίτησε από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα στο International Baccalaureate και σπούδασε στο Εδιμβούργο Business & Management, όντας ένα πολύ δημιουργικό πνεύμα ασχολείται με τα social media και όλο το δημιουργικό κομμάτι του brand Mastic Spa, στην επιχείρηση «SODIS BRANDS Μονοπρόσωπη ΕΠΕ».

Η Βίνα και η Σοφία έχουν πλέον αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης με νέες και δροσερές ιδέες, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία.