O Οδυσσέας Σκούντζος γεννήθηκε στους Γαργαλιάνους του Νομού Μεσσηνίας το 1943. Είναι γιος του Μανώλη Σκούντζου και της Άννας Βαρούτσου με καταγωγή από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Είναι απόφοιτος της Σχολής Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου και σήμερα είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στις υδραυλικές εγκαταστάσεις και το Real Estate. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού απογευματινού σχολείου «Ο Πλάτων» στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Είναι παντρεμένος με την Ελευθερία Ζερβού και πατέρας δύο παιδιών.
Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ονομαζόταν Οδυσσέας Σκούντζος και γεννήθηκε στους Γαργαλιάνους του Νομού Μεσσηνίας. Οι Γαργαλιάνοι είναι κωμόπολη στον δυτικό Νομό Μεσσηνίας και διοικητικά ανήκει στον Δήμο Τριφυλίας. Η πόλη βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 300 μ. και απόσταση 5 χλμ. από τη θάλασσα, 65 χλμ. από την Καλαμάτα και 26 χλμ. από την Πύλο. Επίνειό της αποτελεί η Μαραθόπολη, ενώ απέναντι από τους Γαργαλιάνους βρίσκεται το νησί Πρώτη Μεσσηνίας, που παλιά αποτελούσε ορμητήριο πειρατών. Η περιοχή κατοικείται από το 3.000 π.Χ. και κατά την αρχαιότητα υπαγόταν στο βασίλειο της Πύλου υπό τον Νέστορα. Κατά την Ενετοκρατία αναφέρονταν σαν Gargaliano, πιθανόν από το όνομα κάποιου Ενετού που έζησε στην περιοχή. Το χωριό συμμετείχε στην Ελληνική επανάσταση του 1821, κατά τη διάρκεια της οποίας και καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, με πάνω από χίλιους εθελοντές που στρατολόγησε ο Μακρυγιάννης. Μετά την απελευθέρωση, αποτέλεσε σπουδαίο κέντρο παραγωγής σταφίδας μέχρι και τις αρχές του εικοστού αιώνα. Η βασική αγροτική παραγωγή αφορά την ελιά και τα αμπέλια. Η πόλη είναι επίσης έδρα αρκετών πολιτιστικών, αναπτυξιακών και αθλητικών σωματείων, καθώς και της Μπρίσκειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Από τους Γαργαλιάνους καταγόταν ο γνωστός μακεδονομάχος Τέλλος Άγρας, προς τιμή του οποίου διοργανώνονται κάθε χρόνο στην πόλη τα Αγαπήνεια. Επίσης από εκεί καταγόταν και ο 39ος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Σπύρος Άγκνιου και ο νυν πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.
Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Μανώλης Σκούντζος, γεννήθηκε το 1901 στους Γαργαλιάνους. Φοίτησε στο Σχολαρχείο των Γαργαλιάνων και παράλληλα ασχολήθηκε με την οικογενειακή κτηματική περιουσία. Επίσης, αλίευε ψάρια, μαζί με τα αδέλφια του, στο Διβάρι της Πύλου, που ήταν λιμνοθάλασσα και εκεί έβγαζαν τόσα πολλά ψάρια, που τα πουλούσαν σε όλη τη Μεσσηνία. Εκεί ερχόταν ο ψαρέμπορας Δραγώνας από την Καλαμάτα και ο ψαρέμπορας Γκολές από την Πάτρα, για να φορτώσουν τσιπούρες και λαβράκια και να τα διοχετεύσουν στις αγορές της Καλαμάτας και της Πάτρας, αντίστοιχα. Το Διβάρι ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας των Σκουντζέων εδώ και 150 χρόνια από τον προπάππου τους. Κάποια στιγμή το κράτος αποφάσισε να το απομακρύνει και να δώσει στους αγρότες της περιοχής την εκμετάλλευση των χωραφιών. Ωστόσο, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων ήταν αδύνατο να απομακρυνθεί και δυστυχώς μέχρι και σήμερα είναι ανεκμετάλλευτο και αναξιοποίητο. Ο πατέρας του βιογραφούμενου, για να μαζέψει τα ψάρια, έφερνε καραβοκύρη από το Μεσολόγγι, που γνώριζε τα μυστικά της τέχνης του ψαρέματος στη λιμνοθάλασσα.
Ο Μανώλης Σκούντζος παντρεύτηκε με την Άννα Βαρούτσου και το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του τρία παιδιά. Τον βιογραφούμενο Οδυσσέα, τον Ηλία και τον Νίκο. Ο Μανώλης ήταν άνθρωπος καλοκάγαθος, πολύ αγαπητός σε όλη την κοινωνία, με εξαιρετικό χαρακτήρα, που τον σέβονταν και τον εκτιμούσαν όλοι. Ήταν ένας άνθρωπος πολύ δραστήριος και δημιουργικός, ένας άριστος επιχειρηματίας. Ήταν πολύ φιλότιμος, φιλόξενος και ιδιαίτερα δοτικός άνθρωπος. Στις σχέσεις με τα παιδιά του υπήρξε πολύ δημοκρατικός και τους άφησε να κάνουν μόνοι τις επιλογές τους αναφορικά με την επαγγελματική σταδιοδρομία τους, ενώ παράλληλα τους συμβούλευε πάντα με τον καλύτερο τρόπο. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.
Η μητέρα του βιογραφούμενου, Άννα Βαρούτσου, γεννήθηκε το 1914 στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Αποφοίτησε από το Δημοτικό σχολείο των Γαργαλιάνων και μετά τον γάμο της αφοσιώθηκε στην οικογένεια και στο νοικοκυριό του σπιτιού της. Παράλληλα, βοηθούσε τον σύζυγό της σε όλες τις αγροτικές εργασίες. Ήταν γυναίκα εξαιρετικά δραστήρια, δυναμική και σκληραγωγημένη. Υπήρξε άριστη νοικοκυρά και μαγείρισσα, άνθρωπος φιλότιμος, φιλόξενος και γενναιόδωρος. Μεγάλωσε τα παιδιά της με πολλή αγάπη, φροντίδα και στοργή, ενώ τους μετέδωσε ήθος, αρχές και ηθικές αξίες. Ήταν άνθρωπος πολύ κοινωνικός και εξαιρετικά αγαπητός στον κοινωνικό περίγυρο. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών με πλήρη διαύγεια πνεύματος μέχρι το τέλος.
Ο βιογραφούμενος, Οδυσσέας Σκούντζος, γεννήθηκε το 1943 στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο και στο Γυμνάσιο των Γαργαλιάνων. Στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου. Μετά την αποφοίτησή του ταξίδεψε για ένα διάστημα 18 μηνών σε τρία καράβια και επειδή δεν του άρεσε καθόλου η θάλασσα, βγήκε λαθραίος στη Νέα Υόρκη, τον Ιανουάριο του 1967. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε με την Ελευθερία Ζερβού, γεννημένη στην Κάλυμνο.
Η Κάλυμνος (Πόθια) είναι νησί των Δωδεκανήσων, στο ΝΑ Αιγαίο και το 26ο μεγαλύτερο Ελληνικό νησί. Βρίσκεται νότια της Λέρου και σε απόσταση 14 μίλια ανατολικά από τις Τουρκικές ακτές της Μικράς Ασίας. Η Κάλυμνος κατοικείται από τους χρόνους της νεολιθικής εποχής και οι αρχαιότεροι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Κάρες. Αργότερα το κατοίκησαν οι Φοίνικες και την περίοδο 1150 π.Χ. – 800 π.Χ., η Κάλυμνος εποικίστηκε από τους Δωριείς. Στο τέλος της Αρχαϊκής εποχής και στις αρχές των Κλασικών χρόνων η Κάλυμνος είναι μια πολιτεία αυτόνομη. Το πολίτευμά της είναι δημοκρατικό, αφού οι αποφάσεις παίρνονται από την Εκκλησία του λαού -που λέγεται αλλιώς Δάμος- και από τη Βουλή. Όμως η αυτονομία της δεν κράτησε πολύ, γιατί την κατέλαβαν οι Πέρσες, τότε που κυρίευσαν τις Ιωνικές πόλεις της Μικράς Ασίας. Αργότερα την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους ανήκε στο Θέμα της Σάμου. Τον 10ο αι. το νησί καταστράφηκε από τους Τούρκους και τον 14ο αιώνα την κατέλαβαν οι Ενετοί Ιππότες του Αγίου Ιωάννη. Το 1522 υποτάχθηκε στους Τούρκους, οι οποίοι αργότερα της παραχώρησαν προνόμια. Το 1912 την κατέλαβαν οι Ιταλοί, οι οποίοι, ύστερα από 35 περίπου χρόνια, την παραχώρησαν στην Ελλάδα, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Η επίσημη ενσωμάτωση με την Ελλάδα έγινε στις 7 Μαρτίου του 1948. Η Κάλυμνος διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο, ναυτικό μουσείο, μουσείο θαλασσίων ευρημάτων (μέρος του μουσείου είναι αφιερωμένο στο επάγγελμα της σπογγαλιείας και περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία και τα σκάφανδρα που χρησιμοποιήθηκαν από τους φημισμένους δύτες του νησιού από το 1872 μέχρι σήμερα) και ιδιωτικό λαογραφικό μουσείο.
Η Ελευθερία Ζερβού είχε πάει στην Αμερική το 1966, έναν χρόνο πριν τον γάμο της με τον Οδυσσέα Σκούντζο. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον Μανώλη και τον Μιχάλη.
Ο Μανώλης Σκούντζος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1969. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο HOFSTRA University στο Long Island. Αμέσως μετά τις σπουδές του δραστηριοποιείται ενεργά στην οικογενειακή επιχείρηση, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνσή της για αρκετά χρόνια. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει και τον τομέα του Real Estate. Είναι παντρεμένος με τη Μαγδαληνή Παπαδοπούλου, γεννημένη στη Μασαχουσέτη και με καταγωγή από τη Μακεδονία. Η Μαγδαληνή έχει σπουδάσει Νομικά και ασκεί μάχιμη δικηγορία. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει από τον γάμο του δύο παιδιά. Τον Οδυσσέα το 2012 και τον Κωνσταντίνο το 2016. Ο Οδυσσέας φοιτά στο ημερήσιο Ελληνοαμερικανικό σχολείο «Ο Τίμιος Σταυρός» στο White Stone της Νέας Υόρκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μανώλης Σκούντζος μιλάει τόσο καλά την Ελληνική, που όταν φοιτούσε στο πανεπιστήμιο, όλοι νόμιζαν ότι έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα. Εντυπωσιάστηκαν μόλις έμαθαν ότι έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μπρούκλιν. Ο ίδιος αγαπάει πολύ την Ελλάδα και τις ρίζες του, ενώ προσπαθεί να διδάξει την Ελληνική γλώσσα και στα παιδιά του μιλώντας πάντα τα ελληνικά μέσα στο σπίτι.
Ο Μιχάλης Σκούντζος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1973. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Fairleigh Dickinson University στο New Jersey. Είναι πατέρας ενός παιδιού, του Οδυσσέα, που γεννήθηκε το 2011. Ο Οδυσσέας φοιτά στο Hellenic Classical Charter School στο Μπρούκλιν.
Ο βιογραφούμενος, Οδυσσέας Σκούντζος, όταν έμεινε στην Αμερική, έπιασε την πρώτη του δουλειά σε ένα Ελληνικό μηχανουργείο στο Μπρούκλιν. Έλαβε το πρώτο του μεροκάματο στις 2 Φεβρουαρίου 1967, μία σημαδιακή μέρα για τον ίδιο, γιατί γιορτάζει η Υπαπαντή του Κυρίου, πολιούχου της Μεσσηνίας. Τα αδέλφια της γυναίκας του είχαν επιχείρηση υδραυλικών και του προσέφεραν εργασία. Έτσι εργάστηκε μαζί τους για δύο χρόνια περίπου. Το 1971, μέσα σε δύο μόλις χρόνια, άνοιξε τη δική του επιχείρηση με το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή υδραυλικές εγκαταστάσεις, ξεκινώντας κυριολεκτικά από μηδενική βάση. Επιδεικνύοντας μεγάλη εργατικότητα, υπομονή, επιμονή, συνέπεια και υπευθυνότητα κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να εξελίξει την επιχείρησή του και να δημιουργήσει μία πολύ ανοδική και σημαντική πορεία, η οποία διατηρείται έως σήμερα. Το 1993 μπαίνει το νέο αίμα στην οικογενειακή επιχείρηση, πρώτα με τον Μανώλη Σκούντζο και το 1997 ακολουθεί ο δεύτερος γιος, ο Μιχάλης Σκούντζος, μετά το πέρας των σπουδών τους στα πανεπιστήμια. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο παιδιά του βιογραφούμενου έρχονταν από την ηλικία των 14 – 15 ετών και βοηθούσαν τον πατέρα τους τα Σαββατοκύριακα, αλλά και στις διακοπές τους τα καλοκαίρια, γεγονός που τους βοήθησε πολύ, όταν αργότερα ανέλαβαν ενεργά την επιχείρηση. Σταδιακά η νέα γενιά ανακαινίζει τα γραφεία τους, εκσυγχρονίζει την επιχείρηση και σταματούν να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, αναλαμβάνοντας μόνο κυβερνητικά έργα. Η επιχείρηση εξελίσσεται και συνεχίζει την ανοδική πορεία της μέχρι σήμερα. Επίσης, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων δραστηριοποιούνται σε αγορές ακινήτων (Real Estate).
Ο Οδυσσέας Σκούντζος είναι ένας από τους ιδρυτές του Ελληνικού απογευματινού σχολείου «Ο Πλάτων» στο Μπρούκλιν, με έτος ιδρύσεως το 1977. Το σχολείο είναι το διαμάντι του Ελληνισμού και διαθέτει δικές του μπάντες και θεατρικές παραστάσεις. Μάλιστα η φιλαρμονική ορχήστρα του σχολείου ανοίγει κάθε χρόνο την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος έχει διατελέσει Πρόεδρος του σχολείου και είναι μέχρι σήμερα μέλος του, όπως και ο γιος του Μιχάλης, που είναι ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως και τα περισσότερα παιδιά των ιδρυτών του σχολείου. Ο βιογραφούμενος θυμάται χαρακτηριστικά τα λόγια ενός πολύ καλού φίλου του σε μία από τις συνεδριάσεις, του κυρίου Μπάμπη Γερουλάνου, ο οποίος είχε πει: «εγώ εργάζομαι για το Ελληνικό σχολείο Πλάτων, όχι για τα παιδιά μου, αλλά για τα εγγόνια μου». Και πράγματι έτσι συνέβη. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της ανοικοδόμησης ενός καινούργιου σχολείου, που κτίζεται με την οικονομική βοήθεια των φίλων και ειδικά του κυρίου Μπάμπη Γερουλάνου.
Ο Οδυσσέας και η σύζυγός του Ελευθερία Σκούντζου είναι βαθιά θρησκευόμενοι άνθρωποι και τους αρέσει να πηγαίνουν κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Με αφετηρία την πίστη τους βοηθούν με τον δικό τους τρόπο και συμβάλλουν αποφασιστικά στο κοινό καλό. Στον Οδυσσέα αρέσει εξαιρετικά το διάβασμα και ενημερώνεται καθημερινά από όλες της Ελληνικές εφημερίδες που κυκλοφορούν στην Αμερική και στην Ελλάδα. Ο ίδιος αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του σε καλή φιλική παρέα, παίζοντας πρέφα με αγαπημένους φίλους και παρακολουθώντας μαζί με τους γιους του την αγαπημένη τους ομάδα, τον Παναθηναϊκό.
Ο Οδυσσέας Σκούντζος και η σύζυγός του Ελευθερία Σκούντζου