Μενού Κλείσιμο

Σκαρλακίδου Φωτεινή

• Έτος Γεννήσεως: 1964
• Επάγγελμα: Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Αλεξανδρούπολη, Έβρου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Αλεξανδρούπολη, Έβρου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ελλάδα

Η Φωτεινή Σκαρλακίδου γεννήθηκε το 1964 στην Αλεξανδρούπολη. Από το 2006 διατηρεί το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Είναι έγγαμη και έχει δύο κόρες.

Ο Κλεάνθης Σκαρλακίδης, παππούς της βιογραφούμενης από την πλευρά του πατέρα της, γεννήθηκε στην Αδριανούπολη. Τελειώνοντας το σχολείο πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου σπούδασε οικονομικά. Το 1914 ήρθε οικογενειακώς στη Δράμα, όπου εργάστηκε ως προϊστάμενος στον ΟΣΕ. Παντρεύτηκε τη Φωτεινή Πολυμένη, με καταγωγή από την Ανατολική Θράκη και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Χρήστο και τον Κωνσταντίνο. Πέθανε σε μικρή ηλικία από νεφρική ανεπάρκεια και έτσι η γιαγιά Φωτεινή έμεινε μόνη της με τα δύο παιδιά της. Το σπίτι της οικογένειας στη Δράμα ήταν νεοκλασικό αρχοντικό. Η γιαγιά μετά τον θάνατο του παππού δούλεψε σε ένα τυπογραφείο. Πέθανε το 1997 σε ηλικία 82 ετών.

Από την πλευρά της μητέρας της, ο παππούς της λεγόταν Αλέξανδρος Αράπης, γεννήθηκε στην Ίμβρο και ήταν καπετάνιος. Στην Αίνο γνώρισε τη Γραμματική Ράλλη και μετά τον γάμο τους έμειναν στην Αλεξανδρούπολη. Απέκτησαν πέντε παιδιά, τον Ηλία, τον Νίκο, τη Δέσποινα, τον Αργύρη και τον Κώστα. Τα χρόνια εκείνα ήταν δύσκολα για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης που ήταν υπό βουλγαρική κατοχή. Η γιαγιά Γραμματική είχε άλλες τρεις αδερφές. Ερχόμενη στην Αλεξανδρούπολη από την Αίνο με την ανταλλαγή των πληθυσμών, έχασε τη μία της αδερφή την οποία απήγαγαν Τούρκοι και την πήγαν σε χαρέμι. Χρόνια αργότερα έλαβαν ένα γράμμα της που τους ενημέρωνε ότι είναι καλά. Η Δέσποινα, η μητέρα της βιογραφούμενης, γεννήθηκε μέσα σε ένα καράβι κατά τη μεταφορά της οικογένειας στη Σαμοθράκη, όταν σε μία βουλγαρική επιδρομή καράβια έπαιρναν τους κατοίκους και τους μετέφεραν στη Σαμοθράκη για να σωθούν. Ο παππούς Αλέξανδρος απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών το 1983 και η γιαγιά σε ηλικία 96 χρονών.

Ο πατέρας της, Χρήστος Σκαρλακίδης, γεννήθηκε το 1932 στη Δράμα, όπου μεγάλωσε, ενώ η πόλη βρισκόταν υπό την κατοχή των Βουλγάρων. Τελείωσε το σχολείο και έπειτα φοίτησε σε παραϊατρική σχολή, απ’ όπου αποφοίτησε σαν οδοντοτεχνίτης. Ερχόμενος στην Αλεξανδρούπολη, γνώρισε τη σύζυγό του, Δέσποινα Αραπάκη. Το ζευγάρι παντρεύτηκε και απέκτησαν μία κόρη, τη Φωτεινή. Το 1967 η οικογένεια μετέβη στη Γερμανία και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, άνοιξε το δικό του εργαστήριο. Έφυγε το 2001 από την επάρατη νόσο, σε ηλικία 70 ετών.

Η Φωτεινή Σκαρλακίδου γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1964 στην Αλεξανδρούπολη. Φοίτησε τις πρώτες τάξεις του δημοτικού στη Γερμανία όπου είχε πάει η οικογένειά της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα η Φωτεινή τελείωσε στη Θεσσαλονίκη την τρίτη γυμνασίου. Μετά τον σεισμό της Θεσσαλονίκης, επιστρέφουν στην Αλεξανδρούπολη, όπου τελείωσε το Λύκειο.

Σπούδασε στη Σχολή Βρεφονηπιοκόμων στη Θεσσαλονίκη και έκανε την πρακτική της στο Νοσοκομείο Γεννηματάς. Σε ιδιωτική σχολή έμαθε λογιστική και υπολογιστές.

Το 1992 παντρεύτηκε τον Γιώργο Γεωργιάδη και απέκτησαν δύο κόρες, την Αθανασία το 1993 και τη Δέσποινα το 1997.

Το 2005 το ζευγάρι έκτισε το κτίριο όπου κατοικούν και το 2006 ανοίγει στο ισόγειο του κτιρίου το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη, το οποίο διατηρεί έως σήμερα. Το κατάστημα έχει τρεις ορόφους. Στο υπόγειο έχει είδη χαρτικών, στο ισόγειο βιβλία και ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στο παιδικό βιβλίο. Το βιβλιοπωλείο λειτουργεί και ως πολυχώρος, καθώς γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων, παιδικές εκθέσεις, λέσχες ανάγνωσης ενηλίκων και παιδιών. Στον χώρο υπάρχουν επίσης εργαστήρια δημιουργικής καλλιτεχνικής απασχόλησης και εργαστήρια ζωγραφικής.