Μενού Κλείσιμο

Σιαφάκας Αναστάσιος

Ο Αναστάσιος Σιαφάκας (1929-2020) ήταν ιδρυτής και Πρόεδρος της χρηματιστηριακής εταιρείας «Κερδώος Ερμής». Αξιόλογο είναι το συγγραφικό του έργο, καθώς έχει συγγράψει βιβλία, άρθρα και μελέτες που σήμερα αποτελούν αναφορά για χρηματιστηριακά ζητήματα.

Ο Αναστάσιος Σιαφάκας γεννήθηκε το 1929 στην Αθήνα. Η μητέρα του, το γένος Γιαννίτση, καταγόταν από τη Θήβα. Ο πατέρας του, Γεώργιος Σιαφάκας, καταγόταν από την Ήπειρο και ασχολούνταν με το εμπόριο. Ο Αναστάσιος αφού τελείωσε το Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολείο, φοίτησε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής, όπου έκανε και το μεταπτυχιακό του, αποφοιτώντας το 1960.

Από το 1972 εργάστηκε επαγγελματικά ως χρηματιστής. Το 1991 ίδρυσε τη χρηματιστηριακή εταιρεία «ΚΕΡΔΩΟΣ ΕΡΜΗΣ», της οποίας διετέλεσε προεδρικά καθήκοντα. Η επιχείρησή του απασχολούσε περίπου 40 εργαζόμενους.

Το εκδοτικό του έργο είναι πολύ σημαντικό. Έχει συγγράψει και εκδώσει 40 βιβλία που αφορούν χρηματιστηριακά ζητήματα, ενώ επίσης έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες στον οικονομικό και πολιτικό τύπο. Υπήρξε ο πρώτος στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με την ανάλυση ισολογισμού στη συγκροτημένη μορφή του και, ως αποτέλεσμα αυτού, θέσεις του διδάσκονται πλέον στα πανεπιστήμια.

Η επαγγελματική του επιτυχία στον χρηματιστηριακό χώρο οφείλεται στην αγάπη του για το αντικείμενο αυτό, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι έχει μοχθήσει για τη διάδοση της μετοχικής ιδέας στην ελληνική κοινωνία.

Ο Αναστάσιος Σιαφάκας παντρεύτηκε το 1959 και απέκτησε με την πρώτη του σύζυγο δύο κόρες. Ένιωθε μεγάλη περηφάνια για την ηπειρώτικη καταγωγή του. Απεβίωσε τον Ιούλιο του 2020.