Μενού Κλείσιμο

Σαββόπουλος Νικόλαος

Ο Νικόλαος Σαββόπουλος γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1952 στη Θεσσαλονίκη από τον Ευάγγελο Σαββόπουλο γέννημα θρέμμα Αθηνών και την Ελένη Γουλάκη από την Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Διαμένει στη Ρόδο. Δεν επαναπαύεται και συνεχίζει τη μετεκπαίδευσή του με την παρακολούθηση σεμιναρίων ενώ έλαβε και το μεταπτυχιακό τίτλο «Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός πόλεων Ανοικτών χώρων και κτιρίων» από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ο βιογραφούμενος γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1952 στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του, Ευάγγελος Σαββόπουλος γεννημένος στην Αθήνα, είχε καταγωγή από τη Σκιάθο από τον πατέρα του και από την Τσαγκαράδα Πηλίου από την μητέρα του, η μητέρα του Ελένη Γουλάκη, είχε καταγωγή από την Θεσσαλονίκη.

Ο Ευάγγελος Σαββόπουλος εργαζόταν ως εφοριακός δημόσιος υπάλληλος και η Ελένη, αν και είχε σπουδάσει δασκάλα, δεν εξάσκησε ποτέ το επάγγελμα, αν και είχε διορισθεί στο Δημόσιο γιατί εκείνη την εποχή δεν ίσχυε η μετάθεση παντρεμένου ζευγαριού στην ίδια πόλη. Το ζευγάρι γνωρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε γεννηθεί και μεγαλώσει η Ελένη, όταν ο Ευάγγελος πήρε εκεί μετάθεση. Παντρεύτηκαν το 1950 και απέκτησαν δύο παιδιά, τον βιογραφούμενο και τη Σταματούλα.

Ο παππούς του βιογραφούμενου από την πλευρά του πατέρα του, ο Βασίλης Σαββόπουλος, ήταν έμπορος στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τη Σταματούλα και απέκτησαν έξι παιδιά, την Ουρανία, τον Μιχάλη, τον Νίκο, τον Γιάννη, τον Ευάγγελο, δηλαδή τον πατέρα του βιογραφούμενου και τον Κώστα.

Ο παππούς του βιογραφούμενου από την πλευρά της μητέρας ήταν ο Νικόλαος Γουλάκης, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Εργαζόταν ως υπάλληλος στους σιδηροδρόμους ΣΕΚ και ο βιογραφούμενος αναφέρει ότι αρχικώς οι σιδηρόδρομοι ανήκαν σε γαλλική εταιρεία, αλλά μετονομάστηκαν σε ΣΕΚ (Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους) μετά το 1912, όταν η Θεσσαλονίκη ήλθε σε ελληνικά χέρια. Εκείνη την εποχή ο Νικόλαος Γουλάκης ήταν 30 ετών.

Η μετέπειτα σύζυγός του, Αλεξάνδρα, είχε έλθει από τα Γιάννενα στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 16 ετών μέσα σε ένα κοφίνι, για να διαφύγει από τους Τούρκους. Όπως αναφέρει ο βιογραφούμενος, επρόκειτο για μια μικροκαμωμένη γυναίκα, που ήξερε να διαβάζει και να γράφει. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά, το Γιώργο, τη Μαρία και την Ελένη, δηλαδή τη μητέρα του βιογραφούμενου.

Ο βιογραφούμενος μέχρι και την Ε΄ Δημοτικού έμενε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο 8ο Γυμνάσιο Αθηνών μέχρι και την Ε΄ Γυμνασίου και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ολοκλήρωσε στο 5ο Γυμνάσιο Αρρένων. Σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ίδιο τμήμα. Η μεταπτυχιακή του εργασία είχε θέμα την «Προσωρινή Αποκατάσταση Σεισμόπληκτων στον Ελληνικό Χώρο», με επιβλέποντα καθηγητή τον διάσημο εκλιπόντα ήδη Δημήτριο Φατούρο. Εργάστηκε για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων της Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες φοιτητικές δραστηριότητες της μεταπολίτευσης. Το 1979-1981 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Ρόδο και αν και Τ/Φ ΠΖ, εργάστηκε στην κατασκευή στρατιωτικών έργων ως μελετητής και επιβλέπων. Παράλληλα, εργάστηκε στο τεχνικό γραφείο του αρχιτέκτονα μηχανικού Γεωργίου Χατζηκωνσταντίνου, όπου συμμετείχε στη μελέτη ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων οικοδομικών έργων.

Μετά την απόλυσή του από το στρατό, άνοιξε τεχνικό γραφείο στην Αθήνα και εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Στην απόφασή του αυτή συνετέλεσε ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας το 1981, καθώς η ειδικότητά του και η εμπειρία την οποία είχε αποκτήσει από τις επισκευές κτιρίων του σεισμού της Θεσσαλονίκης, κατά την διάρκεια της μεταπτυχιακής του εργασίας, ήταν κατάλληλη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν προκύψει σε σεισμόπληκτα κτίρια της Αθήνας.

Τον Απρίλιο του 1985 μετέφερε την επαγγελματική του δραστηριότητα στη Ρόδο, όπου διαμένει μέχρι σήμερα. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος ιδιωτικών έργων και του έχουν ανατεθεί αρκετές μελέτες ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Το 1988 διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Πολεοδομικών Θεμάτων του Πολεοδομικού Γραφείου του Δήμου Ροδίων και ταυτόχρονα συνέχισε την μετεκπαίδευσή του με την παρακολούθηση σεμιναρίων και με τη λήψη του μεταπτυχιακού τίτλου «Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός πόλεων Ανοικτών χώρων και κτιρίων» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.