Μενού Κλείσιμο

Σαρρή Δέσποινα

• Έτος Γεννήσεως: 1966
• Επάγγελμα: Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα

Η Δέσποινα Σαρρή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966. Σπούδασε Προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Σήμερα είναι επιχειρηματίας και εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση «AΦOI ΣAPPH & ΣIA Ο.Ε», που δραστηριοποιείται στην κατασκευή επίπλων. Είναι μητέρα δύο παιδιών.

 O παππούς της βιογραφούμενης, από την πλευρά του πατέρα της, ονομαζόταν Ιωάννης Σαρρής και κατάγονταν από τον Πύργο της Βουλγαρίας. Το Μπουργκάς ή Πύργος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Βουλγαρική Ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Είναι επίσης η τέταρτη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη στη χώρα, μετά τη Σόφια, τη Φιλιππούπολη και τη Βάρνα. Είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας του Πύργου και βιομηχανικό, συγκοινωνιακό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο.

O Ιωάννης Σαρρής γεννήθηκε στον Αλμυρό Βόλου το 1910. Ο Αλμυρός είναι πόλη του ομώνυμου Δήμου και αποτελεί σημαντικό αγροτικό και εμπορικό κέντρο του νομού Μαγνησίας. Η ιστορία του Αλμυρού ξεκινά από την αρχαία πόλη Άλο (10 χλμ. από τον Αλμυρό). Η Άλος ήταν σημαντική και πολυάνθρωπη πόλη γνωστή για το λιμάνι της και τον ρόλο της στους Περσικούς πολέμους. Μετά τη βυζαντινή εποχή, για λόγους κυρίως πειρατικών επιδρομών, η πόλη χτίστηκε στη σημερινή θέση. Κοντά στον Αλμυρό διεξήχθη, στις 15 Μαρτίου 1311, η αποφασιστικής σημασίας μάχη του Αλμυρού, όπου η Καταλανική Εταιρεία (Κομπανία) εξόντωσε τον στρατό του φραγκικού Δουκάτου των Αθηνών και των συμμάχων τους. Ο Αλμυρός απελευθερώθηκε από τους Τούρκους και ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος στις 17 Αυγούστου 1881. Το καλοκαίρι του 1980, ένας καταστροφικός σεισμός κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της πόλης. Μετά τον σεισμό η πόλη ανοικοδομήθηκε ριζικά.

Όταν πέθαναν οι γονείς του, ο Ιωάννης Σαρρής και η αδελφή του, Πηνελόπη Σαρρή, πήγαν σε ορφανοτροφείο της Ξάνθης. Στη συνέχεια, τους μεγάλωσε η θεία τους Κατερίνα. O Ιωάννης Σαρρής ήταν επιπλοποιός και έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1940-41. Παντρεύτηκε με τη Δέσποινα Kουζούνη, γεννημένη το 1915 στην Αγαθούπολη της Ανατολικής Θράκης. O Ιωάννης και η Δέσποινα Σαρρή, το γένος Kουζούνη, απέκτησαν από τον γάμο τους εννιά παιδιά. Το μόνο παιδί που επέζησε ήταν ο Στυλιανός, πατέρας της βιογραφούμενης. O Ιωάννης Σαρρής πέθανε σε ηλικία 90 ετών και η Δέσποινα Σαρρή πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

O πατέρας της βιογραφούμενης, Στυλιανός Σαρρής, γεννήθηκε το 1940 στη Θεσσαλονίκη, όπου και έζησε. Παντρεύτηκε με την Ελένη Σαφράμογλου, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1947. Από τον γάμο τους απέκτησαν τρία παιδιά. Τη βιογραφούμενη Δέσποινα, τον Ιωάννη και τον Κυριάκο. Το 1972, η οικογένεια μεταναστεύει στην Αμερική. Εκεί έζησαν μέχρι το 1979, έτος που επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη. O Στυλιανός Σαρρής αναλαμβάνει το μικρό επιπλοποιείο του πατέρα του, που το αναπτύσσει σε επιχείρηση κατασκευής επίπλων, σε σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 4.000 τ.μ. και με 34 άτομα προσωπικό. Την επιχείρηση έχουν αναλάβει σήμερα τα παιδιά και τα εγγόνια του, πραγματοποιώντας εξαγωγές σε Κύπρο και Βουλγαρία. O πατέρας της βιογραφούμενης ζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ενώ η μητέρα της έχασε τη ζωή της σε ατύχημα το 1996.

O παππούς της βιογραφούμενης, από την πλευρά της μητέρας της, ονομαζόταν Κυριάκος Σαφράμογλου και γεννήθηκε το 1917 στην Κιουτάχεια της Mικράς Ασίας. Η Κιουτάχεια είναι πόλη της βορειοδυτικής ασιατικής Τουρκίας και κατά την αρχαιότητα ήταν η ελληνική πόλη Κοτύαιον, ή Κοτυάειον, πατρίδα του Αισώπου. Βρίσκεται περίπου 65 χλμ. νοτιοδυτικά του Εσκί Σεχίρ και 300 χλμ. από την Άγκυρα, στις παρυφές του όρους Πουρσούκ Νταγ και σε υψόμετρο περίπου 950 μ. όπου και αποτελεί πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Το Κοτύαιον περιβάλλεται από διπλό παλαιό τείχος με πύργους, κοντά δε αυτού υφίσταται βυζαντινό φρούριο που δέσποζε της πεδιάδας. Λόγω της θέσης της, που αποτελούσε διασταύρωση πολλών αρχαίων σημαντικών οδών, η Κιουτάχεια έπαιξε σημαντικό ιστορικό ρόλο από την αρχαιότητα μέχρι και το 1922, ειδικότερα για τους Έλληνες. Κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία, κοντά στην πόλη έγινε στις 3 Ιουλίου 1921 μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων η περίφημη μάχη του Κοτυαίου, η οποία και κατέληξε στην απελευθέρωσή του υπό την ελληνική Στρατιά. Λίγες ημέρες μετά, στις 15 Ιουλίου συνήλθε εδώ το ελληνικό πολεμικό συμβούλιο (Σύσκεψη της Κιουτάχειας) το οποίο και αποφάσισε την καταδρομική προέλαση των ελληνικών δυνάμεων προς την Άγκυρα με σκοπό την καταστροφή των εκεί εχθρικών αποθεμάτων. Η πόλη πριν το 1922 αριθμούσε περισσότερους από 32.000 κατοίκους, στους οποίους συγκαταλέγονταν 5.000 περίπου Έλληνες, που μετά την Μικρασιατική εκστρατεία κατέφυγαν στη συνέχεια στην Ελλάδα, καθώς και 3.000 Αρμένιοι που άλλοι κατάφεραν να διαφύγουν ενώ άλλοι εξοντώθηκαν. Κύρια προϊόντα της Κιουτάχειας είναι τα γεωργικά, όπως σιτηρά, δημητριακά, φρούτα και ιδίως ζαχαρότευτλα. Περίφημα όμως είναι και τα βιοτεχνικά προϊόντα αγγειοπλαστικής και κεραμικής τέχνης που είχαν ξεκινήσει εκεί οι εγκατεστημένοι Έλληνες και την οποία τέχνη μετέφεραν στη συνέχεια στην Ελλάδα. Από εκείνα τα πολύχρωμα κεραμικά στολίζονταν τα τζαμιά και τα ανάκτορα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Επίσης κοντά στη πόλη υφίστανται και ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη. Σήμερα στην παλιά πόλη υφίστανται ακόμη παλιές ξύλινες οικοδομές της Οθωμανικής περιόδου, ενώ αντίθετα στη νέα σύγχρονη πόλη υφίστανται μεγάλες πλατείες και νέοι οικισμοί με σύγχρονες οικοδομές. Σημαντικό επίσης είναι το Πανεπιστήμιο της Κιουτάχειας καθώς και το Μουσείο κεραμικής τέχνης με πολύ αξιόλογα εκθέματα τους είδους.

Το πραγματικό επίθετο του Κυριάκου Σαφράμογλου ήταν Mιχαηλίδης. Όταν ήρθαν το 1922 στην Ελλάδα, μετά την Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες τους, ρώτησαν οι Αρχές το επίθετό τους και η μητέρα του παππού, που μιλούσε μόνο την τουρκική, δεν κατάλαβε τί την ρωτούσαν και είπε: «Σαφράμογλου». Έτσι, γράφτηκαν στους καταλόγους ως Σαφράμογλου. H οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.

O Κυριάκος Σαφράμογλου ήταν τσαγκάρης. Παντρεύτηκε με την Ελισάβετ Kαρτιτζόγλου, γεννημένη το 1924 στην Ξάνθη. O Κυριάκος και η Ελισάβετ Σαφράμογλου, το γένος Kαρτιτζόγλου, απέκτησαν από τον γάμο τους δύο κόρες. Την Όλγα και την Ελένη, μητέρα της βιογραφούμενης. Οι παππούδες χώρισαν σε νεαρή ηλικία και η γιαγιά Ελισάβετ μεγάλωσε τα κορίτσια της με τη βοήθεια του πατέρα της. O παππούς Κυριάκος ξαναπαντρεύτηκε αλλά δεν απέκτησε άλλα παιδιά. Πέθανε σε μεγάλη ηλικία. H γιαγιά Ελισάβετ ζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

H βιογραφούμενη, Δέσποινα Σαρρή, γεννήθηκε το 1966 στη Θεσσαλονίκη. Το 1972 πηγαίνει με την οικογένειά της στην Αμερική, όπου εκεί τελειώνει την πρώτη τάξη του Γυμνασίου. Το 1979 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου μετά από σπουδές στον Προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής επίπλων «AΦOI ΣAPPH & ΣIA Ο.Ε». H Δέσποινα Σαρρή έχει αποκτήσει δύο κόρες. Την Παρασκευή και την Ελένη.

H Παρασκευή Σωτηρίου γεννήθηκε το 1994. Είναι φοιτήτρια στη Σχολή Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, στα TEI Σίνδου.

H Ελένη Σωτηρίου γεννήθηκε το 1995. Εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση.

Η Δέσποινα Σαρρή έχει υιοθετήσει και δύο ορφανά στην Αιθιοπία μέσω του Συλλόγου Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπία-Lalibela σε συμφωνία συνεργασίας με τη ΜΚΟ του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Αιθιοπίας. Τα παιδιά διαμένουν σε ένα από τα κέντρα παιδικής φροντίδας στην Αιθιοπία και η βιογραφούμενη τα στηρίζει οικονομικά για τη διαβίωση και τις σπουδές τους.