Μενού Κλείσιμο

Σαρλάς Σωτήριος

Ο Σωτήριος Σαρλάς (1944-2021) γεννήθηκε στη Δροσοπηγή Κορινθίας. Δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της εμπορίας Υφασμάτων οικιακού και επαγγελματικού εξοπλισμού, ιδρύοντας τη δική του επιχείρηση στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η σημαντικότατη πορεία της οικογενειακής επιχείρησης στον χώρο συνεχίζεται σήμερα από την επόμενη γενιά, τα παιδιά και τα ανίψια του, άξιους συνεχιστές του οράματός του.

 

Οι ρίζες της οικογένειάς του ξεκινούν από τη Δροσοπηγή Κορινθίας. Ο πατέρας του, Ιωάννης Σαρλάς, γεννήθηκε στο χωριό και ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Παντρεύτηκε τη Βασιλική Κλωνή, που καταγόταν από το χωριό Λαύκα. Το ζευγάρι επιβίωνε κάτω από σκληρές συνθήκες ζωής και απέκτησε τρία παιδιά. Ήταν νομάδες και μετακινούνταν το χειμώνα στα λιβάδια και το καλοκαίρι στα βουνά της Ζήρειας.

Ο Σωτήρης Σαρλάς γεννήθηκε το 1944 στο χωριό Δροσοπηγή (πρώην Μπάσι). Πήγε στο δημοτικό σχολείο του χωριού και δύο χρόνια στο Γυμνάσιο στην Γκούρα. Σε ηλικία 15 ετών έρχεται στην Αθήνα, όπου τα δύο πρώτα χρόνια εργάσθηκε ως παγοπώλης και δύο μήνες σε ένα μανάβικο, ενώ παράλληλα πήγαινε στο 6ο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, το οποίο και τελείωσε. Συνεχίζει να εργάζεται για ένα εξάμηνο σε βιβλία και στη συνέχεια σε ένα εμπορικό κατάστημα. Συγχρόνως, τις Κυριακές, έκανε και τον έμπορο με δόσεις στις γειτονιές. Το 1964 πηγαίνει στο στρατό, όπου υπηρετεί ως σιτιστής. Εκεί έμαθε να διεκπεραιώνει όλες τις εργασίες, από την αποθήκη έως και το λογισμικό σύστημα. Το 1966 που απολύθηκε, κατέφυγε σε διάφορους πολιτικούς της περιοχής της Κορινθίας, αλλά για καλή του τύχη δεν πέτυχε κάποιο διορισμό στον δημόσιο τομέα, εφόσον ο πατέρας του δεν ήταν κομματάρχης. Το 1967 συμμετέχει στον διαγωνισμό της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο οποίος όμως ακυρώνεται λόγω της 21ης Απριλίου 1967. Εξακολουθεί να δουλεύει στο εμπορικό κατάστημα και το 1969, σε ηλικία 25-26 ετών, γνωρίζεται με έναν Κεφαλλονίτη έμπορο, τον κύριο Λυκούδη, που διατηρούσε εμπορικό κατάστημα στην οδό Ερμού 54. Με ένα μικρό κεφάλαιο, γίνεται συνέταιρος στο κατάστημά του και ξεκινάει την επιχειρηματική του δράση. Φεύγει για την Ευρώπη, απ’ όπου φέρνει κάποια μοντέλα κουρτινών, των οποίων αντίγραφα φτιάχνει και στην Ελλάδα. Έτσι αρχίζει να μπαίνει στην ελληνική αγορά. Από το 1980 και μετά φέρνει στην Αθήνα τον αδελφό του Βασίλη μαζί με την οικογένειά του και η επιχείρηση πλέον παίρνει οικογενειακή μορφή. Κατόπιν, φέρνει και τα παιδιά της αδελφής του, επιδιώκοντας κυρίως να μάθουν ξένες γλώσσες, συμμετέχοντας παράλληλα στην δουλειά.

Η επιχείρηση στη σημερινή της μορφή είναι Ανώνυμη Εταιρεία και εξακολουθεί να παραμένει οικογενειακή. Πρόεδρος μετά τον θάνατο του Σωτήρη Σαρλά είναι η κόρη του, Βασιλική. Υπάρχει επίσης η εταιρεία «SARLAS CONTRACTS» στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Χαλάνδρι, όπου γίνεται η λιανική πώληση. Η χονδρική πώληση γίνεται στη Νέα Ιωνία, σε ιδιόκτητο κτήριο. Εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα και καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς σε κουρτίνες και υφάσματα επιπλώσεων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι εισαγόμενα, ενώ πλέον η εταιρεία δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό, με θυγατρική εταιρεία στην Ιταλία και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Έχουν καταφέρει να είναι από τις πρώτες επιχειρήσεις στο είδος τους, πράγμα το οποίο οφείλεται στη σκληρή δουλειά, στην καλή ποιότητα και στην εξαιρετική εξυπηρέτηση. Η επιχείρηση απασχολεί 40 άτομα. Τα ανίψια του βιογραφούμενου, Παναγιώτης και Ιωάννης Σαρλάς, καθώς και ο Δημήτριος και Ιωάννης Νίκας (παιδιά της αδελφής του), εργάζονται και συμμετέχουν με ποσοστά ως συνέταιροι στην επιχείρηση.

Ο Σωτήριος Σαρλάς παντρεύτηκε το 1974 με την Ελένη Γκιζώρη από την Αθήνα, η οποία απασχολείται στην επιχείρηση λιανικής πωλήσεως. Απέκτησαν δύο κόρες, τη Βασιλική, που πήρε πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τη Θεοδώρα, που τελείωσε τη σχολή ΑΚΤΟ. Και οι δύο απασχολούνται στην επιχείρηση, μαζί με τους συζύγους τους.

Ο βιογραφούμενος επεδίωξε να συμμετέχουν στην επιχείρηση όλα τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του, πράγμα που το κατάφερε, εμπνέοντας την καλή συνεργασία και τον σεβασμό μεταξύ τους. Έτσι, τα ανίψια του μαζί με τις κόρες και τους γαμπρούς του αποτελούν την επόμενη γενιά επιχειρηματιών, ώστε η επιχείρηση να προχωρήσει και να μεγαλουργήσει. Μήνυμά του είναι ότι η πρόοδος και η εξέλιξη προέρχονται από την οικονομία και από την σκληρή και ομαδική δουλειά.

Ο Σωτήριος Σαρλάς απεβίωσε την 1η Φεβρουαρίου 2021.