Μενού Κλείσιμο

Σαλάτας Κωνσταντίνος

• Έτος Γεννήσεως: 1934
• Επάγγελμα: Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Κιάτο Κορινθίας, Πελοπόννησος, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Αθήνα, Αττικής, Στερεά Ελλάδα, Ελλάδα

Ο Κωνσταντίνος Σαλάτας (1934-2018) δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των ζωοτροφών και της γεωργίας, επεκτείνοντας αρχικά μαζί με τον αδερφό του την εταιρεία «ΕΡΓΕΞ ΕΠΕ» που είχε ιδρύσει ο πατέρας του και μετονομάζοντάς την το 1988 σε «ΒΙΟΕΡΓΕΞ ΑΦΟΙ ΣΑΛΑΤΑ ΑΒΕΕ», η οποία πλέον διοικείται από τους υιούς του.

Ο Κωνσταντίνος Σαλάτας, γιος του Βασιλείου και της Φανής Σαλάτα, γεννήθηκε το 1934 στο Κιάτο Κορινθίας. Οι γονείς του κατάγονταν από την περιοχή της Κορινθίας και συγκεκριμένα από το Κιάτο.

Ο πατέρας του, Βασίλειος, μαζί με τον αδελφό του, Νικόλαο, ασχολούνταν από το 1910 με το γενικό εμπόριο, που αποτελούσε τότε κύρια ασχολία των κατοίκων της περιοχής. Τα δύο αδέλφια, παράλληλα με το εμπόριο, δημιούργησαν στο Κιάτο την πρώτη ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρισμού, η οποία όμως το 1955 απορρίφθηκε από τη ΔΕΗ.

Το 1939, ο Βασίλειος Σαλάτας ιδρύει νέα εταιρεία με την ονομασία «ΕΡΓΕΞ ΕΠΕ», με γνώμονα και ανταποκρινόμενος στη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη που υπήρχε εκείνη την εποχή για ποιοτικές πρώτες ύλες, καινοτόμες γεωργικές πρακτικές και προηγμένες καλλιεργητικές τεχνικές. Διοικεί την «ΕΡΓΕΞ ΕΠΕ» για τα επόμενα σχεδόν 20 χρόνια.

Το 1956, ο Βασίλειος Σαλάτας παραδίδει τη σκυτάλη στους υιούς του, Παναγιώτη και Κωνσταντίνο (βιογραφούμενος), οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διαχείριση και διοίκηση της εταιρείας, συνεχίζοντας το έργο του πατέρα τους και ιδρυτή της εταιρείας. Τα δύο αδέλφια επεκτείνουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες και ασχολούνται με την εισαγωγή και εξαγωγή γεωργικών φαρμάκων, εργαλείων και ζωοτροφών.

Η «ΕΡΓΕΞ ΕΠΕ» οργανώνεται περισσότερο, εστιάζοντας το ενδιαφέρον της και στον τομέα της έρευνας και της γεωλογικής γεωργίας. Με σκοπό να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις ώστε να αποφεύγεται από τους γεωργούς η χρήση τοξικών γεωργικών φαρμάκων που βλάπτουν και επιβαρύνουν το περιβάλλον με τα υπολείμματά τους, η «ΕΡΓΕΞ ΕΠΕ» έρχεται σε επαφή με πολλά ινστιτούτα και οίκους του εξωτερικού. Αν και σε αυτή τους την προσπάθεια δεν βρίσκουν καμία βοήθεια από το κράτος, η επιχείρηση των αδελφών Σαλάτα, «ΕΡΓΕΞ ΕΠΕ», θεωρείται μια από τις πρωτοπόρες στον χώρο της βιολογικής γεωργίας.

Η εμπορική τους εταιρεία υφίστατο νομικά μέχρι το 1988, όταν ο Παναγιώτης Σαλάτας αποχωρεί, ιδρύοντας νέα δική του εταιρεία με αντικείμενο την εισαγωγή και εμπορία γεωργικών εργαλείων.

Ταυτόχρονα, ο Κωνσταντίνος Σαλάτας μετονομάζει την εταιρεία από «ΕΡΓΕΞ ΕΠΕ» σε «ΒΙΟΕΡΓΕΞ» και μεταφέρει την έδρα της εταιρείας του από την οδό Δεληγιώργη 35 σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στην Κηφισιά.

Τον 21ο αιώνα, υπό τη διοίκηση πλέον των υιών του Κωνσταντίνου Σαλάτα, η ΒΙΟΕΡΓΕΞ, με κίνητρο το φιλόδοξο σχέδιο και όραμά της για συνεχή ανάπτυξη, επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα της εμπορίας πρόσθετων ζωοτροφών και γεωργικών υλών, εισάγοντας και διανέμοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Η αποκλειστική συνεργασία με εταιρείες κολοσσούς της παγκόσμιας αγοράς, οδήγησε στη διαφοροποίησή της από τους ανταγωνιστές, μέσω της έρευνας και της εφαρμογής νέων προϊόντων, πλήρως εναρμονισμένων στις ανάγκες της ταχέως εξελισσόμενης αγοράς, στον τομέα των ζωοτροφών και της γεωργίας.

Σήμερα, η εταιρεία αποτελεί βασικό προμηθευτή των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου της Πτηνοτροφίας και Χοιροτροφίας, καθώς και των εταιρειών παραγωγής ιχθυοτροφών, προμιγμάτων και τροφών για ζώα συντροφιάς στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας το όραμα του Κωνσταντίνου Σαλάτα, η ΒΙΟΕΡΓΕΞ παρέχει στους πελάτες της ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών και προϊόντων, μαζί με οικονομικά αποδοτικές λύσεις, τεχνικές συμβουλές, εργαστηριακές δοκιμές και διατροφικές συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Βασικός στόχος της εταιρείας είναι η συνεχής επέκταση των δραστηριοτήτων, η οποία ενισχύει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Μία από τις πιο πρόσφατες δράσεις περιλαμβάνει την αποκλειστική εμπορία διαγνωστικών συστημάτων, τα οποία βασίζονται στη μοριακή τεχνολογία και χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων. Τα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν την περαιτέρω επέκταση του επιτυχημένου δικτύου εξαγωγών και υπηρεσιών της στις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των Βόρειων Βαλκανίων.

Ο Κωνσταντίνος Σαλάτας παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε τρία παιδιά, τον Βασίλειο (1964), τον Θεόδωρο (1966) και τον Θεοφάνη (1979), οι οποίοι διοικούν την πατρική εταιρεία.

Ο Κωνσταντίνος Σαλάτας ήταν αξιόλογος επιχειρηματίας, με ακέραιη προσωπικότητα και επιχειρηματικό ήθος. Το 2018 απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών.• Επωνυμία Εταιρίας: ΒΙΟΕΡΓΕΞ ΑΦΟΙ ΣΑΛΑΤΑ ΑΒΕΕ
• Έτος Ίδρυσης: 1988
• Δραστηριότητα: Εμπορία πρόσθετων ζωοτροφών και γεωργικών υλών
• Διεύθυνση: Αλκυονίδων 16, Πανόραμα Κηφισίας 145 64, Ελλάδα
• Ιστοσελίδα: https://www.bioergex.gr/