Μενού Κλείσιμο

Προδανάς Σωτήρης

• Έτος Γεννήσεως: 1952
• Επάγγελμα: Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Γενίκιοϊ, Ανατολική Θράκη, Τουρκία
• Τόπος Διαμονής: Πεδινό Κιλκίς, Κεντρική Μακεδονία, Ελλάδα

Ο Σωτήρης Προδανάς γεννήθηκε στο Πεδινό του νομού Κιλκίς, η καταγωγή του όμως κι από τους δύο του γονείς είναι από το Γενίκιοϊ της Ανατολικής Θράκης. Ίδρυσε την επιχείρηση NORTH CATERING EQUIPMENT, η οποία ειδικεύεται στη μαζική παραγωγή επαγγελματικών συσκευών μαζικής εστίασης.

Ο προπάππους του βιογραφούμενου από τη μεριά του πατέρα του λεγόταν Δημήτριος Προδανάς και καταγόταν από το Γενίκιοϊ, ένα χωριό κοντά στις Σαράντα Εκκλησίες της Ανατολικής Θράκης. Παντρεύτηκε την Ανθή από το Γενίκιοϊ και απέκτησαν τρία παιδιά.

Ο παππούς του, Σωτήρης Προδανάς, γεννήθηκε στο Γενίκιοϊ της Ανατολικής Θράκης. Ήταν έμπορος και διατηρούσε δικό του καφενείο και τυροκομείο. Παντρεύτηκε τη Στεργιανή, το γένος Τσομπάνκολη, από το Γενίκιοϊ και απέκτησαν επτά παιδιά: τον Δημήτριο, την Αναστασία, τον Κωνσταντίνο, τη Βάια, τον Απόστολο, τον Νίκο και τη δεύτερη Βάια (διότι η πρώτη αποβίωσε).

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Δημήτριος Προδανάς, γεννήθηκε στο Πεδινό του νομού Κιλκίς, όπου είχε μετακινηθεί αναγκαστικά η οικογένειά του μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή πληθυσμών. Ο Δημήτριος ήταν γεωργός και κτηνοτρόφος, ενώ ασχολείτο και με το μικροεμπόριο. Ήταν καλός οικογενειάρχης, εύθυμος και πολύ δίκαιος άνθρωπος. Παντρεύτηκε την Ελένη Κατσικάρη από το Κιλκίς και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Σωτήριο, τον Γεώργιο και τον Κωνσταντίνο.

Από τη μεριά της μητέρας του, ο προπάππους του λεγόταν Χρήστος Κατσικάρης και καταγόταν κι εκείνος από το Γενίκιοϊ. Με τη σύζυγό του, Ελένη, το γένος Σωτήρογλου, απέκτησαν 18 παιδιά, εκ των οποίων επέζησαν τα δύο: ο Γεώργιος και η Βασιλική. Ως οικογένεια μετακινήθηκαν το 1922 στο Κιλκίς.

Ο παππούς του από τη μεριά της μητέρας του, Γεώργιος Κατσικάρης, γεννήθηκε στο Γενίκιοϊ και ήταν γεωργός και κτηνοτρόφος. Απέκτησε τέσσερα παιδιά, τον Κωνσταντίνο, την Ελένη, τη Φανή και τον Χρήστο.

Η μητέρα του, Ελένη Κατσικάρη, γεννήθηκε στο Πεδινό Κιλκίς και μετά τον γάμο της με τον Δημήτρη Προδανά αφιερώθηκε στη φροντίδα του σπιτιού της αλλά ασχολήθηκε και με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες.

Οι αναμνήσεις από τις γιαγιάδες και τους παππούδες και οι διηγήσεις τους για τον τόπο καταγωγής τους και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν πολλές. Η γιαγιά Στεργιανή αφηγούνταν ότι το χωριό αρχικά λεγόταν Ρούμπεη από κάποιον Ρωμιό μπέη που εγκαταστάθηκε εκεί. Κάηκε από τους Τσέτες δύο φορές για αντίποινα. Την πρώτη φορά οι κάτοικοι έχτισαν ξανά το χωριό σε άλλη τοποθεσία με άλλο όνομα,  ενώ τη δεύτερη φορά που κάηκε το χωριό άλλαξε πάλι η θέση του και μετονομάστηκε σε Γενίκιοϊ που στην τουρκική γλώσσα σημαίνει νέο, καινούργιο.

Τα χρόνια τότε ήταν πολύ δύσκολα και λόγω βεβαίως της παρουσίας των Τούρκων. Μάλιστα η μητέρα της γιαγιάς διηγούνταν ένα περιστατικό, όπου ένα βράδυ που ήταν μόνη στο σπίτι με τα τρία κορίτσια της, προσπάθησαν Τούρκοι να μπουν στο σπίτι τους, βάζοντας ένα σπαθί στην εσοχή της πόρτας για να ανοίξουν και να μπουν μέσα και εκείνη προσπαθούσε να τους εμποδίσει με ένα τσεκούρι για να μην ανοίξει η πόρτα.

Τα χρόνια εκείνα, που οι άνθρωποι έκαναν πολλά παιδιά και οι καταστάσεις ήταν πολύ δύσκολες, τα παιδιά συνήθως έκαναν διάφορες αγροτικές εργασίες για να βοηθούν κάθε οικογένεια. Ο παππούς από τη μεριά της μητέρας, ο Γιώργος Κατσικάρης, έλεγε χαρακτηριστικά ότι ενώ φρόντιζε ένα κοπάδι πρόβατα, κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού πολέμου, έπεσε σε ενέδρα Βουλγάρων στρατιωτών και εκείνοι τον πέρασαν για Τούρκο και άρχισαν να τον πυροβολούν μέχρι που σταυροκοπήθηκε και έτσι κατάλαβαν ότι ήταν Έλληνας.

Ο Κωνσταντίνος Προδανάς γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1960. Αφού ολοκλήρωσε τη φοίτηση στο δημοτικό στο Κιλκίς, συνέχισε σε Τεχνική Σχολή Ηλεκτρολόγων στη Νάουσα. Παντρεύτηκε τη Μαρία Σάρπη από το Κιλκίς και απέκτησαν τρία παιδιά, την Ελένη, τον Δημήτρη και τον Αλέξιο.

Ο Γιώργος Προδανάς γεννήθηκε στο Πεδινό το 1955. Εργάστηκε για πολλά έτη στην Αγροτική Τράπεζα, από όπου συνταξιοδοτήθηκε. Παντρεύτηκε την Ελευθερία Ασημινοπούλου και απέκτησαν τρία παιδιά, την Ελένη, τον Φώτη και την Άννα.

Ο Σωτήρης Προδανάς γεννήθηκε στο Πεδινό Κιλκίς το 1952. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων της Τεχνικής Σχολής «Δημόκριτος». Παντρεύτηκε την Παπανή Δεληγιάννη και απέκτησαν δύο παιδιά, την Ελένη και τον Δημήτρη.

Ίδρυσε το 1983 την εταιρεία NORTH CATERING EQUIPMENT. Αντικείμενο της εταιρείας είναι η μαζική παραγωγή επαγγελματικών συσκευών μαζικής εστίασης. Έχει συνεργάτες σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η πολύχρονη εμπειρία, η υψηλή τεχνογνωσία, ο πρωτοποριακός χαρακτήρας και σχεδιασμός και η υψηλή ποιότητα των προϊόντων της, την έχουν καταστήσει μια από τις σημαντικότερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες του κλάδου.