Μενού Κλείσιμο

Πουρνάρας Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Πουρναράς αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην Οφθαλμολογία, στο Τμήμα Οφθαλμολογίας και Φυσιολογίας της Γενεύης.

Ολοκλήρωσε την υφηγεσία του στην χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση οφθαλμικών προβλημάτων που αφορούν τον αμφιβληστροειδή, την ωχρά κηλίδα και το υαλώδες υγρό, στο Πανεπιστήμιο Οφθαλμολογίας της Γενεύης, όπου εργάστηκε ως Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής μέχρι και το 2012.

Υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στο Scheie Eye Institute, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, Επιστημονικός συνεργάτης στο Massachusetts Eye and Ear Infirmary, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και Προσκεκλημένος Καθηγητής στο Creteil Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Επίσης, έχει διδάξει εκτενώς σε πολλές χώρες.

Έχει συγγράψει και έχει συμμετάσχει με τη συγγραφική εργασία του στην έκδοση σειράς επιστημονικών μελετών και περιλήψεων σε προεπιλεγμένα περιοδικά, κείμενα που διαμορφώνουν κεφάλαια βιβλίων, επιθεωρήσεις, εκθέσεις και ζητούμενες δημοσιεύσεις. Επίσης, είναι ο συντάκτης της Έκθεσης French Ophthalmological Society 2008.

Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εθνικών και διεθνών κοινοτήτων, πρόεδρος του τμήματος αμφιβληστροειδούς και πρόεδρος της EVER Society κατά το έτος 2014. Επίσης, διετέλεσε μέλος της French Ophthalmological Society Executive Committee από τον Μάιο του 1996 έως τον Μάιο του 2003.

Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Graefe’s Archive of Clinical and Experimental Ophthalmology, του Journal Français d’ Ophtalmologie, του European Journal of Ophthalmology και επιστημονικός συνεργάτης σε πλήθος διεθνών περιοδικών στην Οφθαλμολογία.

Η κύρια κλινική και χειρουργική του δραστηριότητα σχετίζεται με τις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς. Ο ίδιος συνεχίζει να εκπαιδεύει  κλινικά και ερευνητικά νέους επιστήμονες στον συγκεκριμένο τομέα και είναι επιβλέπων καθηγητής σε πολλές μεταπτυχιακές (MD) και διδακτορικές (PhD) διατριβές.

Από το 1995 συμμετείχε στην ανάπτυξη της Φωτοδυναμικής Θεραπείας για το Νεοαγγειακό Εκφυλισμό της Ωχράς Κηλίδας σε πολλαπλές πολυκεντρικές κλινικές δοκιμές, καθώς και στις δοκιμές των αντι-αγγειογόνων L-interferon alpha-2a και anti-VEGF.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Πουρναράς επικέντρωσε την έρευνά του στη φυσιολογία και τη φυσιοπαθολογία της αμφιβληστροειδούς και της θηλώδους κυκλοφορίας. Το έργο του χρηματοδοτεί, από το 1985, το Swiss Science Foundation, Ελβετικό Ίδρυμα για την πρόληψη της τύφλωσης.

Για την κλινική και βασική του έρευνα, έχει λάβει πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων την ανώτατη Ελβετική τιμή του “Ophthalmology Research Prize Alfred Vogt” και του “International Chibret Award”.

Μετά τη συνταξιοδότησή του από το πανεπιστήμιο, το 2013, συνεργάζεται με το Οφθαλμολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Coline Hirslander για κλινικές και χειρουργικές επεμβάσεις και με το ίδρυμα Geneva Rothschid για κλινικά ερευνητικά προγράμματα.