Μενού Κλείσιμο

Παππά Λία

Η Λία Παππά γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Είναι κόρη του πολυβραβευμένου μουσικού Δημητρίου Κ. Παππά. Είναι απόφοιτη του Μουσικού και Καλλιτεχνικού Λυκείου και πτυχιούχος Νομικής από τη Νομική Σχολή του Fordham. Έχει την δική της δικηγορική εταιρία από το 1986, η οποία μάλιστα θεωρείται ως μία από τις πιο επιτυχημένες στην Αστόρια. Παράλληλα, ακολουθώντας τα μουσικά βήματα του πατέρα της, τα τελευταία 30 χρόνια είναι επικεφαλής της χορωδίας στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Hicksville του Long Island. Είναι παντρεμένη με τον Γεράσιμο Μονιά και είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών, της Ευτέρπης, της Σπυριδούλας, του Κωνσταντίνου και της Διονυσίας.

Ο παππούς της Λίας, Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, γεννήθηκε στη Μικρά Ασία. Είχε πολλά αδέρφια. Το 1916, σε νεαρή ηλικία, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκε στην Αστόρια. Αγαπούσε πολύ τη μουσική, καθώς είχε διδαχθεί την Βυζαντινή μουσική από τον πατέρα του. Όταν έφτασε στο Ellis Island, το όνομά του έγινε Κώστας Παππάς, καθώς ήταν δύσκολη η προφορά του. Αρχικά δούλεψε σε ένα εργοστάσιο και αργότερα άνοιξε το δικό του παντοπωλείο. Μετά το γάμο του, ασχολήθηκε με την ακίνητη περιουσία. Ήταν βαθιά θρησκευόμενος και ενεργό μέλος αρχικά μίας εκκλησίας στο Μανχάταν, και αργότερα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.

Έως το 1930 ήταν ήδη πρόεδρος του ενοριακού συμβουλίου, πρωτοψάλτης και επικεφαλής της χορωδίας. Ήταν στην πραγματικότητα ο ιδρυτής μιας χορωδίας 50 ατόμων, την οποία διηύθυνε ο ίδιος και έψελνε στη λειτουργία της Κυριακής. Το 1938 ίδρυσε μια εκκλησιαστική χορωδία με το όνομα Ρωμανός ο Μελωδός που αποτελούνταν από 25 πρωτοψάλτες. Ήταν ο εκπαιδευτής και διευθυντής της ομάδας, η οποία συμμετείχε στους εσπερινούς όλων των εκκλησιών των γύρω περιοχών, όπως ακριβώς άρμοζε στις ονομαστικές εορτές των Αγίων.

Το 1947, ο τότε Επίσκοπος και αργότερα Πατριάρχης Αθηναγόρας, τον τίμησε με τον τίτλο του Επικεφαλής των Πρωτοψαλτών της Αρχιεπισκοπής, τιμώντας τον με τον τρόπο αυτό για την πολυετή προσφορά του, ως ιδρυτής και πρόεδρος της χορωδίας Βυζαντινής Μουσικής Ρωμανός ο Μελωδός. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο εκείνη ο Κώστας Παππάς ήταν ο μοναδικός επίσημος πρωτοψάλτης της Αρχιεπισκοπής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Αφού εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, ο παππούς της Λίας έστειλε γράμμα στον πατέρα του στην Ελλάδα, ζητώντας να του βρει μια νύφη. Την εποχή εκείνη, οι μετανάστες συνήθιζαν να επιλέγουν νύφη από τη χώρα καταγωγής τους, βασιζόμενοι στις συστάσεις των μελών της οικογένειάς τους. Έτσι λοιπόν, ο πατέρας του διάλεξε την Πολύμνια Αθανασιάδη, τη μεγαλύτερη κόρη μιας οικογένειας που γνώριζε από τη Μικρά Ασία. Η Πολύμνια ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να γνωρίσει τον μελλοντικό σύζυγό της και σύντομα το ζευγάρι παντρεύτηκε, ενώ στη συνέχεια είχε την ευλογία να αποκτήσει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Δημήτριο –τον πατέρα της Λία- και τον Νικόλα.

Ο Κώστας Παππάς ήταν ένας ευφυής, δραστήριος και αποφασιστικός άνδρας, με έντονο χαρακτήρα. Συνδύαζε την οξυδέρκεια στις επιχειρήσεις με μία εξαιρετική φωνή, καθώς ήταν άριστος τενόρος. Ήταν αγαπητός σε όλη την κοινότητα, ενώ όλοι απολάμβαναν να τον ακούν να τραγουδά την ώρα του καφέ, μετά την Κυριακάτικη λειτουργία. Απεβίωσε στην ηλικία των 62 ετών.

Η γιαγιά της Λία, Πολύμνια Αθανασιάδη, γεννήθηκε στη Μικρά Ασία το 1899. Είχε οκτώ αδέρφια. Στην ηλικία των 16 ετών ήρθε αντιμέτωπη με τη σκληρή πλευρά της ζωής, όταν η οικογένειά της -όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες- υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τον τόπο τους, ενώ ο πατέρας της -όντας δήμαρχος- συνελήφθη από τους Τούρκους. Όταν η οικογένεια κατάφερε να φτάσει στη Θεσσαλονίκη ζητώντας καταφύγιο, τα μισά της αδέρφια και η μητέρα της πέθαναν, καθώς δεν άντεξαν την ταλαιπωρία.

Η Πολύμνια έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1918, όταν ήταν μόλις 19 ετών. Ήταν η χαμογελαστή, καλόκαρδη και κοινωνική νεαρή κοπέλα που ο Δημήτριος Παππάς είχε διαλέξει για τον γιο του. Αγάπησε και αγαπήθηκε από όλους στην κοινότητα. Μετά το γάμο της, μπόρεσε να φέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αδερφές της –Ανθή και Άννα- για να είναι κοντά της. Απεβίωσε στην ηλικία των 87 ετών.

Ο πατέρας της Λία, Δημήτριος Παππάς, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1926. Μολονότι όλα του τα αδέρφια ήταν μέλη της χορωδίας, ο πατέρας του διέκρινε ότι ο Δημήτριος είχε ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική. Για αυτό το λόγο, φοίτησε στο φημισμένο Μουσικό και Καλλιτεχνικό Λύκειο της Νέας Υόρκης. Είχε ήδη ξεχωρίσει για το ταλέντο του από τη νεαρή ηλικία των 17 ετών, όπου έγινε επικεφαλής χορωδίας στην Εκκλησία του Αγίου Ελευθέριου στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από το λύκειο την περίοδο που ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αμέσως μετά ο Δημήτριος βρέθηκε να υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία στην Ιαπωνία, λίγο μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, από την οποία ο τρόμος και ο θάνατος εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Έμεινε στην Ιαπωνία για ενάμιση χρόνο και, καθώς του έλειπε η ενασχόλησή του με τη μουσική, συμμετείχε εκεί σε μία χριστιανική χορωδία.

Όταν ο πόλεμος τελείωσε, συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Columbia, ενώ κέρδισε υποτροφία για ένα μεταπτυχιακό στο Columbia Teachers College. Επιπλέον, έγινε επικεφαλής της χορωδίας στην Εκκλησία Ζωοδόχος Πηγή του Μπρόνξ, όπου και έμεινε για αρκετά χρόνια διευθύνοντας κονσέρτα. Επίσης, ίδρυσε τη γνωστή χορωδία της Νέας Υόρκης The Goya Chorale, όπου τραγουδούσε με τον Νίκο Γούναρη, τον διάσημο Έλληνα τενόρο και τραγουδιστή της δεκαετίας του ’50. Παράλληλα δίδασκε μουσική στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης.

Βλέποντας ότι πολλοί Ελληνο-Αμερικανοί δεν είχαν βαθιά γνώση της ελληνικής μουσικής, ίδρυσε την ανδρική χορωδία με το όνομα The Amphion Chorale και ξεκίνησε την κυκλοφορία δίσκων που περιείχαν γνωστά ελληνικά τραγούδια. Οι δίσκοι του ονομάζονταν Y’ASSOU-RECORDS και σημείωσαν αρκετά μεγάλη επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι ακροατές γνώριζαν καλύτερα και αγαπούσαν περισσότερο αυτό το είδος μουσικής.

Ο Δημήτριος Παππάς υπήρξε επικεφαλής χορωδίας σε όλη του τη ζωή. Μέχρι το τέλος της ζωής του είχε αφήσει το σημάδι του διευθύνοντας πολλές εκκλησιαστικές χορωδίες σε Corona, Jamaica, Brookville, Hempstead και Bronx. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η σύζυγός του όσο και τα παιδιά του, ο γαμπρός του και τα εγγόνια του συμμετείχαν σε κάποιες από τις εκκλησιαστικές χορωδίες που διηύθυνε. Μεταξύ των επιτευγμάτων του συγκαταλέγεται και η ενσωμάτωση της Βυζαντινής μουσικής στην Ευρωπαϊκή. Ως μεγαλύτερο έργο της ζωής του θεωρείται το Ελληνικό Ορθόδοξο Υμνολόγιο, το βιβλίο που κατάφερε να γράψει ύστερα από χρόνια φιλότιμης προσπάθειας. Στις 400 σελίδες του, διασκευάζει τη Βυζαντινή μουσική σε Ευρωπαϊκά κουαρτέτα τραγουδιού, ενώ χρησιμοποιείται έως και σήμερα από πολλές χορωδίες.

Ο πατέρας της Λία είχε τιμηθεί πολλές φορές από την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής αλλά και από συλλόγους χορωδιών. Το 2010 δόθηκε προς τιμήν του μία συναυλία από την κοινότητα του Brookville, κατά την οποία τα μέλη πολλών χορωδιών της Νέας Υόρκης τραγούδησαν τις διάσημες εκκλησιαστικές συνθέσεις του. Ακόμη, τον Οκτώβριο του 2012 του απονεμήθηκε από την Αρχιεπισκοπή το υψηλού κύρους μετάλλιο του Αγίου Παύλου, για τη σημαντική συνεισφορά του.

Η μουσική ήταν για τον Δημήτριο Παππά το πάθος του. Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις συνήθιζε να μαζεύει τα μέλη της οικογένειας γύρω από το πιάνο, για να τραγουδήσουν μαζί. Το σλόγκαν του ήταν ότι «θα τραγουδά στον Θεό για όσο ζει», παραθέτοντας ψαλμούς. Και πράγματι, τραγουδούσε στο Θεό μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του, η οποία –κατά ειρωνεία της τύχης- ήταν Κυριακή. Εκείνη τη μέρα, πήγε στην εκκλησία, έψαλλε με τη χορωδία που διηύθυνε η κόρη του και το ίδιο απόγευμα έφυγε από τη ζωή.

Ο Δημήτριος Παππάς ήταν ένας πρόσχαρος και καλόκαρδος άνδρας. Ήταν δραστήριος και ενεργητικός, με πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ. Τον αγαπούσαν και τον θαύμαζαν όλοι. Όταν απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών, άφησε πίσω του ένα έργο για το οποίο θα τον θυμούνται για πάντα. Η απουσία του είναι ιδιαίτερα αισθητή τόσο στην οικογένειά του όσο και στα υπόλοιπα μέλη της χορωδίας του.

Η μητέρα της Λίας, Διονυσία (Νίνα) Μηλιαρέση, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Ο πατέρας της, Σπύρος Μηλιαρέσης, καταγόταν από την όμορφή πόλη του Ληξουρίου στη Κεφαλονιά. Ο παππούς της Λίας, ο Σπύρος, παντρεύτηκε τη Βασιλικούλα και απέκτησαν πέντε παιδιά, τον Χαράλαμπο (Μπάμπη), τον Γεράσιμο, την Κατερίνα, τη Διονυσία και την Αγγελική (Κική). Η Διονυσία ήταν τόσο εξαίρετη μαθήτρια, που κέρδισε υποτροφία για το Hunter College και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην Αγγλική Φιλολογία. Είχε ανέκαθεν πολλά ενδιαφέροντα, μεταξύ των οποίων τη μουσική, τη ζωγραφική και την συγγραφή ποιημάτων. Είναι αυτοδίδακτη καλλιτέχνιδα και εκκολαπτόμενη ζωγράφος.

Η Λία Παππά-Μονιά γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Τόσο εκείνη όσο και η αδερφή της, η Χριστίνα, πήγαν στο Μουσικό και Καλλιτεχνικό Λύκειο, στο οποίο είχε πάει και ο πατέρας τους. Έπειτα συνέχισαν τις σπουδές τους στο Barnard College του Πανεπιστημίου Columbia. Στη συνέχεια η Λία ολοκλήρωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Fordham και η Χριστίνα τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Pace. Το 1986 η Λία ίδρυσε τη δική της δικηγορική εταιρία στην Αστόρια, ενώ τρία χρόνια αργότερα προσχώρησε και η αδελφή της ως εταίρος. Η Χριστίνα Παππά-Αλχά είναι παντρεμένη με τον Παύλο Αλχά. Έχουν δύο παιδιά, τον Γιώργο, που πρόσφατα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Georgetown στο οποίο σπούδασε Επενδυτική Τραπεζική και τον Δημήτριο -(στα αγγλικά μεταφράζεται James) σε συνέχεια της ελληνικής παράδοσης, πήρε το όνομά του από τον παππού του- που σήμερα είναι σπουδαστής.

Το δικηγορικό γραφείο Παππά & Παππά έχει χαράξει μια επιτυχημένη πορεία τα τελευταία 33 χρόνια και αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρισμένα στην Αστόρια, έχοντας να διηγηθεί τη δική του ξεχωριστή ιστορία.

Η Λία Παππά είναι παντρεμένη με τον Γεράσιμο Μονιά και έχουν τέσσερα παιδιά, την Ευτέρπη, τη Σπυριδούλα, τον Κωνσταντίνο και τη Διονυσία. Η Ευτέρπη, δασκάλα στο επάγγελμα, είναι παντρεμένη με τον Michael Thabet και έχουν τρία παιδιά, τη Σοφία, την Πηνελόπη και τον Γρηγόρη. Η Σπυριδούλα είναι δικηγόρος, παντρεμένη με τον Αλέξανδρο Καρμανιόλο. Έχουν δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και τον Γεράσιμο. Ο Κωνσταντίνος είναι και αυτός δικηγόρος και εργάζεται με την μητέρα του και τη θεία του. Είναι αρραβωνιασμένος με την Αθηνά Παπαπορφυρίου, η οποία είναι φοιτήτρια νομικής. Τέλος, η Διονυσία πρόσφατα αποφοίτησε από τη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η Λία Παππά ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της και ασχολήθηκε με τη εκκλησιαστική μουσική. Για περισσότερα από 30 χρόνια, είναι επικεφαλής της χορωδίας στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Hicksville της Νέας Υόρκης. Αισθάνεται ιδιαίτερα τυχερή που διδάχτηκε από τον αγαπημένο της πατέρα την ελληνική εκκλησιαστική και λαϊκή μουσική.

Δημήτριος Κ. Παππάς